Industria românească de medicamente moare pe mâna lui Daniel Boda

Producătorii români de medicamente se plâng de faptul că trebuie să aștepte între 3 și 5 ani pentru ca Agenția Națională a Medicamentului să le omologheze un produs. Asta în condițiile în care legea spune că termenul este de 210 zile.

Președintele Traian Băsescu s-a plâns acum două săptămâni pe la un post de televiziune că sistemul de sănătate consumă foarte mulți bani pe medicamentele din import. Nu a spus nimic despre felul în care s-a ajuns aici. Producătorii români de medicamente susțin că Agenția Națională a Medicamentului(ANM) condusă de Daniel Boda, fiul lui Iosif Boda, lucrează împotriva lor.

Mai mulți producători români de medicamente ne-au declarat că omologarea unui produs durează între 3 și 5 ani (în unele cazuri chiar mai mult) asta în condițiile în care termenul legal este de 210 zile. În plus dacă un produs primește totuși Autorizația de Punere pe Piață (licența pentru acel produs) după 5 ani, el practic este uzat din punct de vedere moral. Plus că prețul de fabricație al produsului respectiv se schimbă datorită trecerii timpului. Nici costurile pentru omologarea produsului nu sunt de neglijat. „Pentru obținerea Autorizației de Punere pe Piață trebuie să plătești către Agenția Națională a Medicamentului o taxă de 3.000 de euro. Acesta e un prim cost. Deoarece poate e nevoie și de o serie de studii de bioechivalență, iar un astfel de studiu costă peste 20.000 de euro. Deci practic investești bani într-un produs la care nu ști când vei obține licență. La Agenția Națională a Medicamentului sunt zeci de produse care așteptă de ani de zile să fie omologate. Și asta în condițiile în care termenul legal este de 210 zile. Dar acest fapt nu interesează pe nimeni” ne-a declarat sub protecția anonimatului unul din producătorii români de medicamente.

Curios dar medicul Daniel Boda chiar recunoaște într-un interviu că agenția pe care o conduce autorizează mai repede medicamentele străine decât pe cele românești. Într-un interviu dat revistei Viața Medicală acesta spunea că „în privinţa activităţii în sine a ANM, datorită banilor insuficienţi pe termen mediu şi lung, există posibilitatea chiar a unor deficienţe mari în activitatea de autorizare şi de reglementare a pieţei, pentru că nu mai avem oameni… Probabil că, la un moment dat, toată activitatea ANM, dacă nu vom avea resurse, se va concentra pe autorizarea în procedură europeană: acolo există nişte termene dincolo de care intervin penalizări din partea EMEA. Practic, reprezentarea europeană va fi – sperăm – cel mai puţin afectată, în dauna autorizărilor de medicamente prin procedură naţională”.

La Agenția Națională a Medicamentului nu numai omologarea unui produs dă bătăi de cap producătorilor români ci și schimbarea denumirii lui. Teoretic dacă un producător de medicamente dorește schimbarea denumirii unui medicament deja omologat el ar trebui să facă doar o cerere și în câteva zile să primească răspunsul. Din păcate unii așteaptă de 6 -12 luni de zile și încă nu au primit un răspuns. Nici măcar un răspuns negativ, darmite pozitiv.

Practic o întreagă industrie românească de medicamente, atât cât mai există, are șanse să moară pe mâna șefului Agenției Naționale a Medicamentului, Daniel Boda. Și asta în condițiile în care atât premierul Emil Boc cât și președintele Traian Băsescu cer ca pe piața medicamentelor să existe și produse mai ieftine decât cele străine. E drept cei doi demnitari doar cer, că de făcut nu fac nimic în acest sens.

Fiul lui Iosif Boda va fi suspendat de la șefia Agenției Medicamentului

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda, va fi suspendat din funcţie începând cu data de 3 septembrie, atunci când revine din concediul de odihnă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat pentru „Puterea” că fiul lui Iosif Boda şi-a depus cerere de concediu încă din luna iunie, iar revenirea este preconizată pentru sâmbătă. Atunci, ministrul Ladislau Ritli va semna ordinul de suspendare din funcţie până la finalizarea procesului în care este implicat. „Nu putem face nimic până pe 3 septembrie, însă atunci, ministrul va anunţa suspendarea sa”, au afirmat reprezentanţii ministerului.

Boda este acuzat de faptul că ar fi primit 5.000 de euro mită pentru a dispune restituirea autorizaţiei de funcţionare a unei societăţi de distribuire medicamente. Oficialul ANMDM ar fi încasat banii în luna septembrie a anului trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.