INOE a inaugurat un observator de cercetare 3D a atmosferei, finanţat de Norvegia

Observatorul Atmosferic Român (RADO), cel mai important centru de investigare a atmosferei joase din Sud-Estul Europei, a fost inaugurat miercuri la Măgurele, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE).

Proiectul, în valoare de peste 2,8 milioane de euro, a fost finanţat prin Programul Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă şi cofinanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a României.

La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Oystein Hovdkinn, ofiţer de proiect la Direcţia Generală pentru Cercetare Ştiinţifică a Comisiei Europene, Ciaran Dearle, precum şi numeroşi experţi străini şi români din domeniul cercetării calităţii aerului şi schimbărilor climatice.

Scopul proiectului RADO este să contribuie la crearea unei noi infrastructuri constând într-un observator de cercetare 3D a atmosferei, capabil să combine activităţi de cercetare, educaţie şi practică aplicativă. Observatorul Atmosferic Român este un centru atmosferic de nivel mondial, care dispune de instrumente de ultimă generaţie, iar datele colectate sunt puse la dispoziţia reţetelor de cercetare din întreaga lume. RADO va deveni un centru activ pentru implementarea unor noi proiecte menite să exploreze fenomenele atmosferice şi interacţiunea atmosferei cu suprafaţa Pământului, hidrosfera şi biosfera.

Proiectul a costat 2,87 milioane de euro, contribuţia Romaniei reprezentând 15%. În prezent, există staţii de măsurare la Cluj, Iaşi, Timişoara şi Băneasa, unde sunt şi cele mai importante universităţi, acestea furnizând date către centrul din Măgurele.AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.