Iohannis: Tema Schengen, discutată doar informal

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, la finalul reuniunii de la Bratislava, că dosarul Schengen nu a fost abordat în plenul summmit-ului, ci doar în discuţiile informale din marja întâlnirii, discuţii pe care le-a calificat drept „foarte bune”. Potrivit lui Iohannis, unii lideri politici sunt speriați de criza prin care trecem, iar alții sunt preocupați de alegerile din țara lor.

„Mulţi politicieni sunt speriaţi de criza prin care trecem, unii sunt speriaţi că nu reuşim să controlăm foarte bine migraţia, că mai avem mult de lucru până să securizăm frontierele externe. În România nu a apărut nicio sincopă, e un argument favorabil (…) Alţii sunt foarte preocupaţi, trebuie să spunem foarte franc, pentru că au alegeri la ei în ţară şi lumea este îngrijorată de ascensiunea partidelor extremiste. Îmi păstrez evaluarea de dimineaţă, chestiunea nu este rezolvată, dar suntem pe o evoluţie cu trend pozitiv „, a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, președintele a spus, la finalul summit-ului UE 27 de la Bratislava, că se poate trage o concluzie foarte importantă- cu toate aceste crize Uniunea nu este un pacient cronic, ci este o reuşită, iar până în martie 2017 va fi definitivată strategia privind viitorul UE.

„Cred că putem să tragem o concluzie foarte importantă. Cu toate aceste crize Uniunea nu este un pacient cronic, ci este o reuşită. Am discutat despre câte dosare sau câte chestiuni europene sunt în curs de rezolvare sau rezolvate şi din dosarele care sunt în discuţie şi au fost în ultimele luni în discuţie cam 90 la sută sunt rezolvate sau în curs de rezolvare pozitivă. Doar 10 la sută sunt încă pending, adică aşteaptă soluţii. Şi e bine să spunem aceste lucruri. De prea multe ori noi ne concentrăm doar pe probleme şi se creează pe cetăţeanul european impresia că Uniunea este un eşec. Nu, Uniunea este o reuşită. Toate ţările au problemele lor. Şi Uniunea are problemele ei şi de asta ne întâlnim, ca să le rezolvăm”, a declarat șeful statului la finalul reuniunii.

Iohannis a spus că în cadrul summit-ului s-a pus accent pe creionarea unui road map privind strategia pentru viitorul UE, cu accent pe problema migraţiei, problema securităţii graniţelor externe ale Uniunii, şi pe problema şomajului, mai ales în rândul tinerilor. El a precizat că s-a început un proces de reflecţie privind strategia UE, care va continua, urmând să aibă loc un nou summit informal la Malta, la sfârşitul anului, iar toate acesta discuţii vor aduce o nouă viziune ce va fi aprobată în martie 2017, când se vor sărbători 60 de ani de la Tratatul de la Roma.

Potrivit acestuia, liderii care au participat la reuniunea informală a Consiliului European de la Bratislava nu au discutat despre o armată europeană și nici în viitorul apropiat nu vor aborda acest subiect.

„Inițiativele din domeniul Apărării nu vizează crearea unei armate europene. Este o informație care s-a dus, cum se spune, în media, doar că ea nu reflectă preocupările Uniunii Europene. Ceea ce este adevărat și ceea ce vrem este ca inițiativele pe zona de Apărare, pe intervenții în zone de criză, pe apărarea frontierelor să fie mult mai bine coordonate”, a spus Iohannis, la finalul reuniunii.

Totodată, președintele a afirmat că autoritățile încearcă să își convingă partenerii că „România este o țară serioasă, performantă, care poate să găzduiască o agenție europeană” care ar fi relocalizată, după Brexit.

Acesta a fost întrebat de deschiderea României de a primi o agenție europeană, după ce aceasta ar fi relocalizată din Marea Britanie, ulterior Brexit.

„Este, recunosc o preocupare a noastră faptul că România nu găzduiește nicio agenție europeană. Dacă vom reuși să convingem partenerii că una din agențiile care vor pleca din Marea Britanie să vină din Londra în București sau dacă putem să găzduim o agenție care se va înființa nouă, asta este o chestiune la care nu pot să vă răspund pentru că nu s-a discutat această chestiune. Sigur, noi încercăm să ne convingem partenerii că România este o țară serioasă, performantă, care poate să găzduiască o agenție”, a adăugat Klaus Iohannis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.