Ion Ţiriac şi-a vândut participaţia de la UniCredit Ţiriac Bank

Omul de afaceri Ion Ţiriac şi-a vândut participaţia de 45% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank SA către acţionarul majoritar al băncii, UniCredit Bank Austria, subsidiara grupului italian UniCredit. Anunţul a fost făcut miercuri seara de către proprietarul cumpărătorului. „UniCredit Bank Austria cumpără acţiunile reprezentând 45% din UniCredit Ţiriac Bank S.A. deţinute de Ţiriac Holdings, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul UniCredit Ţiriac Bank S.A. de la 50,6% la 95,6%”, se arată într-un comunicat transmis de grupul italian.

Cele două părţi au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției. Voci din piaţă susţin că participaţia lui Ion Ţiriac se ridică undeva la 300 milioane de euro.

“Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România (tranzacţie perfectată în 2013 – n.r.), continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”,
a declarat Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est la UniCredit Bank Austria AG.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri are interese în mai multe domenii – auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.
UniCredit Ţiriac Bank este o bancă înregistrată la Bucurecşi şi este membră a reţelei UniCredit din Europa Centrală şi de Est. Instituţia bancară are 180 de sucursale la nivel naţional şi are în jur 3,350 de angajaţi. De-a lungul timpului banca a suferit mai multe schimbări de acţionariat. Totul a început în 1991, atunci când Ion Ţiriac a înfiinţat Banca Comercială Ion Ţiriac. În 2007, banca lui Ţiriac
fuzionează cu HVB Bank din Germania, iar noua entitate s-a numit HVB Ţiriac Bank. La nivel înalt, italienii de la UniCredit îi preiau pe nemţi iar banca din România îşi schimbă din nou denimirea, devenind UniCredit Ţiriac Bank, unde Ţiriac deţine 45%
din capital prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social şi Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

În 2013, UniCredit Ţiriac Bank a achiziţionat portofoliul de retail al RBS România, care cuprindea active de 315 milioane de euro şi passive de 230 milioane de euro.
Tranzacţia a urcat UniCredit Ţiriac pe locul patru al băncilor din România, cu o cotă de piaţă de 7,58%, raportată la activul net. Italienii auîn plan noi achiziții pentru viitor, pentru a-și consolida poziția pe piață.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.