Israelul cere Olandei să se opună boicotării a cinci bănci israeliene

Israelul a cerut vineri Guvernului de la Haga să se opună deciziei fondului de pensii olandez PGGM de a boicota cinci bănci israeliene din cauza activităţilor pe care le desfăşoară în colonii, transmite Mediafax.

„Directorul general adjunct pentru Afaceri Europene al Ministerului de Externe, Raphaël Schutz, i-a spus ambasadorului olandez că decizia fondului de pensii PGGM de a boicota Israelul este inacceptabilă”, a anunţat Ministerul israelian de Externe într-un comunicat, precizând că ambasadorul Olandei în Israel, Caspar Veldkap, a fost convocat pentru „clarificări”.

„De asemenea, i s-a subliniat că noi aşteptăm de la Guvernul olandez, în spiritul prieteniei care există între ţările noastre, să ia o poziţie fără echivoc împotriva unor astfel de măsuri, care nu contribuie decât la înrăutăţirea relaţiilor israeliano-olandeze”, adaugă textul.

Fondul de pensii PGGM, unul dintre cele mai mari din Olanda, a anunţat, miercuri, că a întrerupt colaborarea cu cinci bănci israeliene, din cauza activităţilor lor în coloniile israeliene.

PGGM, care asigură gestionarea a 153 de miliarde de euro, urmează o decizie similară a unui alt gigant olandez, Vitens. Această companie de apă potabilă a anunţat, la începutul lunii decembrie, că întrerupe colaborarea cu societatea israeliană de distribuţie a apei Mekorot, din cauza „contextului politic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.