JO 2012: Mariana Bitang – La bârnă, noi am greşit şi am plătit

ntrenoarea Mariana Bitang nu contestă, deşi are unele rezerve, decizia de schimbare a notei de plecare a americancei Alexandra Raisman, în finala de la bârnă, care a privat-o pe Cătălina Ponor de un bronz, apreciind că sportiva noastră a plătit pentru greşelile făcute, scrie AGERPRES.  Raisman a fost clasată iniţial pe locul 4, dar după o contestaţie a primit o zecime în plus la valoarea notei de la dificultate şi a egalat-o ca punctaj pe Cătălina Ponor. Raisman a avut însă o notă de execuţie mai mare şi a luat bronzul.

”Ce s-a petrecut la bârnă s-a petrecut conform regulamentului. Am auzit comentarii că de ce nu am făcut şi noi contestaţie, noi nu aveam ce să contestăm. Se poate contesta doar nota de plecare. Cătălina a avut nota de plecare corectă, iar departajarea a fost făcută la nivelul notei de execuţie. Noi am greşit din nefericire şi cine greşeşte plăteşte. Sinceră să fiu în tensiunea aia de concurs nu am stat cu creionul în mână să-i calculez exerciţiul lui Raisman, dar am convingerea că arbitrajul şi-a făcut datoria. Nu cred că la nivelul unei finale olimpice şi-ar fi permis să judece greşit, deşi vizavi de arbitraj am anumite comentarii, deşi sunt tardive. Este prima când mi se întâmplă aşa ceva la o finală. Poate că la note egale ar fi trebuit să se dea egalităţi. Aşa cum se întâmplă la Uniunea europeană de gimnastică ar trebui să se întâmple acelaşi lucru şi la Jocurile Olimpice. Dar sunt nişte reguli pe care nu le facem noi, le fac alţii”, a declarat Mariana Bitang la o conferinţă de presă la Casa României de la Londra.

Adrian Stoica, preşedintele FRG, şeful comisiei tehnice la gimnastică masculină, a precizat că Londra este prima ediţie a JO unde se puteau acorda egalităţi, cu condiţia ca notele de la dificultate şi execuţie să fie identice. ”Este prima ediţie a JO în care se poate ajunge la egalităţi. Se dădeau egalităţi în condiţiile în care sportivii nu puteau fi departajaţi, prima departajare fiind valoarea notei de execuţie şi a doua valoarea notei de dificultate. Faptul că nota execuţiei sportivei americane a fost mai mare a ajutat la departajare şi cu aceeaşi notă a trecut pe 3, iar Cătălina pe 4. Dacă notele ar fi fost identice şi la dificultate şi la execuţie se dădeau 2 medalii. S-a făcut un pas mare înainte pentru a se acorda egalităţi. În finala de la paralele au fost 9 gimnaşti pentru că între doi dintre ei a fost egalitate perfectă, imposibil de departajat”.

Cătălina Ponor, care a pierdut o medalie de bronz la bârnă, aprecia cu fair-play că dacă şi-ar fi făcut exerciţiul ca la carte nu avea probleme. ”Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat, pentru că am fost dezamăgită de mine. Trebuia să-mi fac integralul perfect, să nu avem aceste probleme. Cu siguranţă, dacă nu existau greşelile pe care le-am făcut, eram pe podium. Nu pot să contest ce s-a întâmplat şi greşeala a fost a mea. E o situaţie destul de plăcută pentru mine, să ştiu că am revenit după 4 ani de pauză şi că am reuşit să ajung la a doua mea Olimpiadă şi nu am venit degeaba, reuşesc să ajung acasă cu 2 medalii la gât. Chiar dacă îmi doream să iasă mai bine la bârnă, sunt mulţumită şi sunt mândră că am reuşit să ajung aici. Mă bucur că am reuşit să dau jos acest mit că se poate face gimnastică doar până la 18-20 ani şi sper ca de acum încolo să predau ştafeta şi celor mici şi să ajungă la a 2-a, la a 3-a Olimpiadă şi chiar să mă depăşească şi la ani. Nu am niciun regret în acest sport, mi-am făcut treaba cât am putut de bine şi mă retrag fără regrete”.

AGERPRES

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.