John Căpâlnaş – mare investitor în urmărire

Dosarul acuzaţiilor la adresa grupului de români este unul voluminos. Conform datelor oficiale, românii au fost monitorizaţi timp de doi ani de agenţi federali. Între aceştia se află două persoane extrem de cunoscute în lumea afacerilor. Una dintre ele se numeşte Ionel (John) Căpâlnaş.

Cine este John Căpâlnaş? Român american stabilit la Chicago în 2005 (fost sticlar, plecat din Bistriţa) şi fost proprietar al Caval SA, firmă care în trecut se ocupa de afaceri cu combustibili. În urmă cu câţiva ani, John Căpâlnaş a schimbat macazul. A trecut la afaceri cu mobilier din fier forjat. El este cunoscut în mediul penticostalilor clujeni ca fiind unul dintre apropiaţii pastorului miliardar Petru Cladovan, pastor care şi el locuieşte la Chicago, în SUA. Petru Cladovan este proprietarul unei companii de construcţii şi instalaţii, ABC Construction & Plumbing. Potrivit presei, cea care a redat în mai 2010 cazul celor 15 indivizi arestaţi de FBI, printre care se află şi Cladovan. Din rechizitoriul United States vs. Petru Cladovan reiese că acesta ar fi dat mită 2.000 de dolari unui angajat al primăriei pentru a obţine o aprobare pentru una din proprietăţile sale din Chicago. Cladovan a mai fost acuzat că în august 2007 ar fi plătit 500 de dolari pentru a obţine un alt certificat la o altă clădire din Chicago.

John Căpâlnaş este cunoscut în Cluj după scandalurile în care a fost implicat prin cumpărarea pachetului majoritar de la Unimet CUG şi a terenului achiziţionat prin firma Caval SA.

John Căpâlnaş intră la Unimet CUG

La sfârşitul lui 2000, pachetul majoritar de acţiuni al Unimet a fost cumpărat de la stat de cetăţeanul american de origine română Ionel Căpâlnaş. Ulterior, el a vândut acţiunile lui Vasilică Baias din Australia.

O declaraţie a Cartelului Alfa:

„La Unimet există o gestionare precară a resurselor umane, mai ales în privinţa înţelegerii dintre conducere şi angajaţi. Sunt probleme care afectează activitatea societăţii. De aceea, putem să vorbim despre un prost management”, susţine liderul Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop. „(…) s-au strâns, de-a lungul a trei ani, datorii către angajaţi de câteva miliarde, dacă nu câteva zeci de miliarde de lei vechi. Noi n-am vrea să blocam conturile societăţii sau să o executăm silit pentru că, aşa, toţi oamenii ar ajunge pe drumuri”, a mai spus Pop.
El a adăugat că situaţia grea în care se găseşte Unimet este cauzată şi de faptul ca privatizarea s-a făcut prin vânzarea, de către Ministerul Finanţelor Publice, a pachetului majoritar de acţiuni în contul datoriilor pe care societatea le-a avut la stat.
Liderul de sindicat susţine că, în acest fel, „contractul de privatizare nu a inclus şi clauze referitoare la investiţiile pe care primul cumpărător, din Statele Unite ale Americii, ar fi trebuit să le facă. Ulterior, acesta a cesionat acţiunile unei firme australiene”, a precizat Pop.
Pe de altă parte, liderul sindical şi-a arătat îngrijorarea faţă de faptul că nici societăţile comerciale, nici statul român nu arată o preocupare către reînnoirea şi recalificarea forţei de muncă în unele profesii, din lipsă de bani.
Cartel Alfa i-a lăsat răgaz administratorului Unimet, plecat acum în Canada, să-şi reconsidere atitudinea faţă de salariaţi până la 27 iunie, data la care vor începe negocierile între sindicat şi acţionarul majoritar. Angajaţii cer plata retroactivă a orelor suplimentare acumulate pe parcursul celor trei ani.

Pachetul majoritar s-a plimbat din SUA în Australia

Unimet CUG a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni în 1991. Ea a rezultat din divizarea Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj-Napoca, specializat în construcţiile de maşini. La sfârşitul lui 2000, pachetul majoritar de acţiuni al Unimet a fost cumpărat, de la stat, de cetăţeanul american de origine română Ionel Căpâlnaş. Ulterior, el a vândut acţiunile lui Vasilică Baias. Ultimul are dublă cetăţenie, australiană şi română, deţine 97,8% din acţiuni, restul fiind în posesia unei firme a acestuia, Romtech Enterprise Cluj.
În cursul anului trecut, conducerea Unimet a vândut un teren cu hală de producţie şi căi de acces, de 8.100 mp, firmei Redivus Prodcom din Bistriţa, şi un teren cu hală de producţie şi căi de acces, de 3.100 mp, către Arhinstal Cluj-Napoca.

Unimet are în proprietate două clădiri, dispuse pe o suprafaţă de 54.000 mp şi desfaşoară o activitate de export de construcţii metalice de dimensiuni mari, în regim de unicate, sau serii mai mici, cu o pondere de 75% din producţia destinată vânzării. Capitalul social al firmei clujene este de 6,6 milioane de lei.

Biserică vândută de propriii lideri

http://old.cetateanulclujean.ro/articol.php?id=103

„Biserica penticostală de pe strada Scorţarilor numărul 12 a fost vândută unor investitori francezi care vor să ridice blocuri şi birouri. Grupul de francezi a cumpărat şi firma Caval SA al cărei proprietar era Ionel Căpâlnaş, afacerist clujean cu legături la Chicago. Ionel Căpâlnaş a fost cel care a cedat locul unde a fost înălţată biserica de pe Scorţarilor, chiar în curtea firmei Caval SA. Investitorii străini au reuşit să-i convingă pe conducătorii cultului să le vândă biserica cu suma de 2,2 milioane de euro. De fapt, lăcaşul de cult a fost achiziţionat la pachet cu celelate active ale firmei Caval SA, iar, în mod greu de crezut, conducătorii cultului au solicitat Primăriei eliberarea autorizaţiei de demolare!
Cel care a avut iniţiativa construirii acestui lăcaş este pastorul Vereş, care a adunat sponsorizări şi fonduri ca să-l poată construi. „Am adus ajutoare din străinătate, mai precis din SUA pentru că în ţară nu m-a ajutat nimeni. Conducerea cultului penticostal nu a contribuit la costrucţie şi cu toate acestea s-a făcut stăpână pe ceva ce nu îi aparţine. Au vândut munca mea pe aproape 2 milioane şi jumătate de euro. Înstrăinarea mărturisit Vereş. Şi demolarea unui lăcaş sfânt, indiferent dacă vorbim de o biserică ortodoxă, catolică sau penticostală este o jignire adusă creştinilor de orice fel”.

Comitetul Bisericii a profitat de faptul că firma „Caval”, a lui Ionel Căpâlnaş, a fost vândută francezilor de la „Stemmer Development”. Aceştia au cumpărat societatea Caval, cu tot terenul pe care aceasta îl are în patrimoniu, iar biserica se afla pe o „insulă” în mijlocul respectivului spaţiu. Astfel, terenul bisericii şi clădirea în sine au fost vândute „la pachet”, chiar la cererea pastorilor penticostali, care au vrut să recupereze banii folosiţi.”

http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/1252

Extraordinar! Doi miliardari români fără Dumnezeu, fără mamă şi fără tată şi fără niciun respect faţă de cele sfinte, Ioan Nicolae din Braşov şi Ionel J. Căpâlnaş (cu dublă reşedinţă în Cluj şi în Chicago), au purces ca barbarii la demolarea a două Biserici: „Sfântul Nicolae” de pe strada Carpaţilor din Braşov şi noua Biserică Apostolică „Muntele Măslinilor” din Cluj, str. Scorţarilor nr. 12 A. Asta după ce au purces la evacuarea forţată a pastorului senior Veres N. Ioan.

John Căpâlnaş: Contribuţii financiare la campanii politice în 2008

În episodul următor al serialului vom scrie despre Virgil Tiran, gazda PDL Chicago!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 284 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.