Julian Assange contra Guvernului american

Un tribunal federal american urmează să organizeze o audiere, marţi, la Alexandria, Virginia pentru a examina validitatea unui mandat judiciar ordonând Twitter să dea informaţii asupra conturilor unui parlamentar islandez, Birgitta Jonsdottir, unui cercetător american în informatică, Jacob Appelbaum, şi al lui Rop Gonggrijp, un colaborator olandez al WikiLeaks, scrie Mediafax.

Această cerere a autorităţilor americane „este un atac scandalos contra vieţii private şi dreptului la liberă exprimare al utilizatorilor Twitter, dintre care mulţi sunt cetăţeni americani”, a declarat Assange, într-un comunicat.

Este „cu atât mai şocant în acest moment, (pentru că) este vorba despre un atac la dreptul la libertatea de asociere, o libertate pe care popoarele tunisian şi egiptean, spre exemplu, încurajate de informaţiile dezvăluite de WikiLeaks, au găsit-o atât de preţioasă”, a adăugat fondatorul WikiLeaks.

Potrivit WikiLeaks, autorităţile americane cer Twitter să „dezvăluie numele, datele şi localizările tuturor persoanelor care au primit, prin serviciile sale, mesaje din partea WikiLeaks sau a lui Assange”.

Tot potrivit WikiLeaks, alte grupuri de Internet, ca Google, Facebook şi Yahoo! ar putea primi cereri similare şi „poate că au furnizat, deja, informaţii” Statelor Unite.

„Noi cerem tuturor furnizorilor de servicii să spună dacă au primit asemenea cereri şi dacă au răspuns acestora”, a spus Assange, luni.

Mai multe grupuri de apărare a libertăţilor individuale, între care şi puternica organizaţie americană de apărare a libertăţilor civile (ACLU), contestă, în faţa justiţiei, acest ordin adresat Twitter, acţiune descrisă de WikiLeaks ca „prima rundă a bătăliei judiciare a administraţiei americane contra lui Julian

Assange”.

Această cerere a autorităţilor americane ‘este un atac scandalos la adresa vieţii private şi dreptului la liberă exprimare al utilizatorilor Twitter, dintre care mulţi sunt cetăţeni americani’, a precizat Assange într-un comunicat.

Este „şi mai şocant în acest moment (deoarece) este vorba de un atac la dreptul la libertate de asociere, o libertate pe care popoarele tunisian şi egiptean, spre exemplu, încurajate de informaţiile dezvăluite de WikiLeaks, a găsit-o atât de preţioasă”, a adăugat fondatorul site-ului de dezvăluiri de informaţii

confidenţiale.

Conform WikiLeaks, autorităţile americane cer Twitter să „dezvăluie numele, datele şi localizarea tutoror persoanelor care au primit prin serviciile sale mesaje de la WikiLeaks sau de la d. Assange”. WikiLeaks mai notează că şi alţi furnizori de servicii pe internet precum Google, Facebook şi Yahoo ar putea primi cereri similare şi ‘poate că au furnizat deja informaţii guvernului’ american.

„Cerem tuturor furnizorilor de servicii să spună dacă au primit astfel de cereri şi dacă le-au răspuns”, a solicitat luni Assange.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.