Din nou fraudă şi regulament încălcat la Camera Deputaţilor

De când deţine controlul total la Camera Deputaţilor, PDL nu mai ţine cont de regulamente şi se manifestă dictatorial, inclusiv uzând de fraude la votări. Vicepreşedintele Ioan Oltrean, mai periculos decât Roberta Anastase.

Premieră în analele Parlamentului

Marţi 15 februarie 2011 reprezintă o nouă zi, bornă, pentru parlamentarismul românesc postbelic. S-a produs încă o încălcare a regulamentului Camerei Deputaţilor. După începerea sesiunii de vot final, observând că deputaţii coaliţiei guvernamentale nu au numărul necesar de voturi pentru a trece (sau respinge) proiecte de legi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat o pauză de consultări. De menţionat că, după începerea unei sesiuni de vot final, nu se mai permit intervenţii la microfon ale deputaţilor, decât eventual pe procedură şi de regulă pe probleme de ordin tehnic. Stupefiant, cererea lui Toader a fost aprobată de preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, în pofida protestelor energice şi justificate ale viceliderei PSD, Aura Vasile, care a venit la microfon cu textul regulamentului Camerei la vedere. După reluarea votării, văzând că nu se mai realizează nici măcar cvorumul de şedinţă – PSD, PNL şi PC au părăsit plenul în semn de protest faţă de încălcarea regulamentului – acelaşi Mircea Toader a mai cerut, din nou contrar prevederilor regulamentului, alte 30 de minute de pauză pentru consultări şi din nou Ioan Oltean a aprobat. După acest gest, „observatorii” PNL şi PSD lăsaţi în sală au avut un schimb dur de cuvinte cu Oltean, spunându-i acestuia că a depăşit-o cu mult pe Roberta Anastase la capitolul încălcarea regulamentelor. De altfel, PNL şi PSD au anunţat că vor sesiza Comisia juridică referitor la prestaţia lui Ioan Oltean.

Ministrul Gabriel Oprea, absent, dar apare că a votat

În încercările disperate de a realiza cvorumul de şedinţă (167 de deputaţi prezenţi – n.a.) pentru a trece măcar legile ordinare (în acest caz este necesar votul majorităţii deputaţilor prezenţi – n.a.), liderii coaliţiei guvernamentale au încercat toate trucurile posibile. Au reclamat defecţiunea aparatelor de vot ale unor deputaţi şi chiar au fost nominalizaţi 4 PDL-işti şi un minoritar care se aflau în sală, dar votul nu le-a fost înregistrat, când s-a reverificat prezenţa. Curios, aparatele celor cinci funcţionaseră perfect la voturi anterioare date pe articole. Este regretabil că şi liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a început să practice jocurile murdare tipice liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, cel care este campionul încălcării regulilor în Cameră.

Cu toate eforturile făcute de cei din coaliţie, tot nu s-a reuşit să se ajungă la numărul deputaţilor necesari pentru cvorumul de şedinţă. Şi acest lucru a fost vizibil atunci când s-a revotat (!!!) respingerea unui proiect de lege care nu convenea majoritarilor. (Respingerea căzuse la vot, înaintea pauzei de consultări, şi, contrar oricăror prevederi regulamentare, şi în lipsa unei solicitări de repunere pe rol, proiectul de lege a fost resupus votului). Teoretic, a lipsit un singur vor pentru, dar la protestele deputatului PNL Mihăiţă Calimente, lăsat în sală pe post de observator, a rezultat şi altceva: pe listingul de vot apărea şi ministrul Gabriel Oprea. Or, acesta nici măcar nu a fost vreun minut marţi în Camera Deputaţilor. „Au lipsit mai mulţi. Cel puţin încă vreo patru s-au cinci deputaţi din PDL aveau pregătite şi cartele de vot ale unora care nu erau prezenţi”, ne-a declarat Calimente. După ce s-a constatat că este imposibil de realizat cvorumul şi mai ales după dezvăluirea faptului că ministrul Gabriel Oprea apărea ca votant, dar nu era prezent, preşedintele de şedinţă a decis închiderea lucrărilor.

Precedentele Mihaela Stoica şi Alin Popoviciu

Votul la „două mâini” nu este o noutate în Parlament. Totuşi, este dificil de dovedit. Cotidianul.ro a reuşit în două cazuri să obţină de la doi deputaţi PDL confirmarea fraudei. Pe 5 octombrie 2009, în urma unei analize, a rezultat că pe puţin 4 deputaţi apar ca votanţi, dar nu au fost prezenţi. Unul singur, Mihaela Stoica, a recunoscut telefonic reporterului cotidianul.ro că în ziua respectivă nici măcar nu călcase prin Casa Poporului, iar seara şi-a reconfirmat declaraţia la Realitatea TV. Marţi 8 februarie,rezulta că Alin Popoviciu nu ar fi fost în plen, deşi apărea ca votant. Contactat telefonic, Popoviciu ne-a precizat că se află în Germania. Nici Mihaela Stoica şi nici Alin Popovicu nu au putut să explice cum au apărut pe listingul de vot.

Menţionăm că deşi ambele situaţii reprezintă elementele infracţiunii de fals în acte publice, până în prezent nu s-a remarcat vreun interes al Parchetului General pentru aceste cazuri dovedite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.