La Caşva de Mureş, Statul Român refuză aplicarea unei hotărâri judecătoreşti

Ca urmare a refuzului autorităţilor Statului Roman, pe data de 27 mai 2011, de aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în favoarea Parohiei Greco-Catolice Caşva, judetul Mureş, Parohia Greco-Catolică Caşva – Protopopiatul Reghin a ridicat mai multe prbleme:

Pentru data de 27 mai 2011, la ora 11:00, a fost stabilită de către executorul judecătoresc Radu Olteanu punerea în executare a hotărârii definitive şi irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, prin care biserica şi casa parohială greco-catolică din Caşva, confiscate în 1948 de statul comunist şi date Bisericii Ortodoxe Române, să fie redate în deplină proprietate şi posesie Parohiei Greco-Catolice din localitate.

Cu circa o săptămână înainte de această dată, executorul judecătoresc Radu Olteanu a organizat la sediul său o întâlnire între preotul greco-catolic Bogdan Sorin şi preotul ortodox Rusu Ioan. Cu această ocazie, preotul ortodox Rusu a spus că nici nu vrea să audă despre o asemenea restituire, adresându-se preotului greco-catolic cu cuvintele: „vei ajunge sub pământ”.

Vineri, 27 mai, în jurul orei 10:40, clopotul bisericii în cauză a fost tras în dungă, ca pentru foc, dând starea de alarmă în tot satul pentru a se opune aplicării acestei hotărâri judecătoreşti.  Mai multe persoane s-au adunat apoi în faţa bisericii greco-catolice revendicate, oprind reprezentanţii greco-catolici să se apropie de biserică. Respectivele persoane au înjurat, insultat şi huiduit reprezentanţii greco-catolicii, iar pe unii chiar i-au amenințat cu moartea.

În tot acest timp, reprezentanţii Statului Roman nu au întreprins nici o acţiune concretă de executare a acestei hotărâri judecătoreşti, care până la urmă nu a mai fost pusă în aplicare, executorul judecătoresc comunicând doar că aceasta se va întâmpla la o dată ulterioră.

Biserica greco-catolică din Caşva a fost construită în 1858, iar în anul 1948 a fost confiscată, împreună cu casa parohială şi toate celelalte proprietăţi greco-catolice din localitate de regimul comunist şi date Bisericii Ortodoxe Române. Menţionăm că în anul 1948, Biserica Ortodoxă avea propria biserică şi casa parohială în această localitate, proprietăţi care există şi astăzi. După anul 1989, Biserica Ortodoxă şi-a mai construit o mănăstire în localitate.

Parohia Greco-Catolica Caşva, de la reînfiinţarea ei în 1992, nu a avut nici o pretenţie asupra bunurilor Bisericii Ortodoxe Române din localitate, ci doar asupra bunurilor greco-catolice confiscate în 1948. Faptul că s-a recurs la justiţie se datorează refuzului constant al Bisericii Ortodoxe Române de a accepta orice soluţie practică prin care şi greco-catolicii să se roage în propria lor biserică. De la Revoluţie şi până în prezent, greco-catolicii din Caşva continuă să se roage în case ale unor familii greco-catolice din localitate. De la reînfiinţarea parohiei, greco-catolicii au fost hărţuiţi şi intimidaţi continuu de către reprezentanţii locali ai Bisericii Ortodoxe Române.

Parohia Greco-Catolica Caşva îşi exprimă regretul că Biserica Ortodoxă Română manifestă o astfel de atitudine ostilă faţă de credincioşii greco-catolici şi continuă să se opună retrocedării proprietăţilor greco-catolice, chiar şi atunci când acestea sunt hotarâte de justiţie sau când în localitate există mai multe biserici ortodoxe.

Considerând instigările pe care reprezentanţii locali ai Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la acţiuni antisociale, facem pe această cale un apel la toate autorităţile Statului Român pentru a păstra ordinea în această localitate, să ne asigure protecţie şi să aplice legea.

Refuzul organelor Statului Roman de a pune această hotărâre judecătorească în aplicare este un act clar de discriminare a Bisericii Greco-Catolice şi dovada că statul de drept nu funcţionează încă în Romania, ca atare ne rezervăm dreptul să ne adresăm forurilor naţionale şi internaţionale pentru ca legea să fie pusă în aplicare la Caşva.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.