Liberalii forţează modificarea legislaţiei privind măsura controlului judiciar

Deputaţii PNL au depus o iniţiativă legislativă menită să corecteze lacuna legislativă sesizată de Curtea Constituţională în cazul măsurilor preventive ale controlului judiciar.

Este vorba de modificări şi completări ale Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, care are ca obiectiv corectarea erorii materiale a articolelor 211-217 din Codul de procedură penală ce reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.

Liberalii propun ca durata controlului judiciar, în cursul urmăririi penale, să fie de cel mult 60 de zile, cu posibilitatea de prelungire până la doi ani.

Gorghiu: „Nu putem oferi bonificații celor care au avut o conduită dăunătoare societății”

„Este timpul acum să dăm dovadă de eficiență și de capacitate de reacție rapidă, datoria noastră fiind aceea de a corecta acele erori legislative care ar putea genera inechitate socială și implicit ar afecta statul de drept. Dacă Parlamentul României nu repară în regim de urgență procedura, toți inculpații care au interdicția de a părăsi teritoriul țării vor putea beneficia din nou de toate libertățile cetățenești. Procesul penal va fi îngreunat, în special în acele cauze în care cei care sunt puși sub măsura preventivă a controlului judiciar beneficiază de resurse materiale semnificative care ar putea facilita sustragerea de la răspundea penală prin părăsirea teritoriului țării”, se arată într-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

„Practic, lipsa unei reacții din partea puterii legislative deschide o fereastră pentru acele persoane asupra cărora planează suspiciunea comiterii de infracțiuni, pe care statul, prin instituțiile abilitate, ar trebui să le sancționeze. Nu putem oferi bonificații celor care au avut o conduită dăunătoare societății și care au generat daune materiale sau morale”, mai spune Alina Gorghiu, care precizează că PNL solicită Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului procedură de urgență pentru promovarea acestei legi „în vederea soluționării acestui impas legislativ cu efecte de domino asupra sistemului judiciar și, implicit, asupra statului de drept”.

Curtea Constituţională s-a pronunţat în data de 4 decembrie

În data de 4 decembrie 2014, Curtea Constituțională a atras atenţia asupra unei lacune legislative care poate naște controverse și poate constitui un prilej de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Este vorba de neconstituționalitatea dispozițiilor art. 211-217 din Codul de procedură penală, întrucât nu prevăd durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.

Decizia Curţii Consituţionale va avea efect după ce va fi publicată motivarea în Monitorul Oficial, iar adoptarea unei iniţiative legislative care să corecteze lacunele sesizate are darul de a păstra aplicarea măsurii controlului judiciar în continuare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.