Marea groapă ecologică a judeţului Hunedoara intră la finanţare

Consiliul Judeţean Hunedoara a obţinut finanţarea proiectului de gestionare a deşeurilor în sistem integrat, o investiţie de peste 70 de milioane de euro care a provocat enorm de multe tensiuni sociale şi intrigi politice pe parcursul a aproape opt ani.

Vechile gropi de gunoi din judeţul Hunedoara vor fi închise şi în locul lor va fi construit un deponeu ecologic în localitatea Bârcea Mare, comuna Băcia. Deponeul se face cu fonduri europene nerambursabile prin Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) – „Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor”, structură în care sunt asociate toate unităţile administrative din judeţul Hunedoara. Contractul de finanţare va fi semnat astăzi, 6 martie 2014, la ora 11, la Ministerul Mediului de preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, şi de vicepreşedintele Ioan Rus, în calitate de preşedinte ADI.

Investiţie mare, negocieri pe măsură

Valoarea totală a proiectului este de 70.636.566 euro, din care contribuţia UE este de 43.592.526 euro, bugetul de stat contribuie cu 20.333.757 euro şi autorităţile locale au de plătit 6.710.283 euro (cea mai mare parte – 4.952.613 euro – fiind suportată de Consiliul Judeţean). „A fost o negociere „la sânge” cu firma din Grecia care s-a ocupat de proiect. Au venit cu suma de opt milioane de euro contribuţie a Consiliului Judeţean şi n-am fost de acord. Până au căzut de acord la cinci milioane de euro am trecut prin zeci de ore de discuţii, unele chiar foarte violente”, spune acum preşedintele Moloţ.

Potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, mare parte din licitaţiile de atribuire a lucrărilor de închidere şi ecologizare a gropilor de gunoi au fost deja făcute, cu menţiunea că firmele câştigătoare se apucă de treabă în momentul în care va fi semnat contractul de finanţare. Termenul de finalizare a investiţiei este 2015, iar în primăvara anului viitor e posibil să fie finalizată prima celulă de depozitare a deşeurilor.

Istoric. Gunoaiele au fost vârâte şi în politica judeţului

Primele tentative de construire a unui deponeu ecologic au fost făcute de Consiliul Judeţean Hunedoara în 2006, printr-un parteneriat public-privat contestat de hunedoreanul Gheorghe Pogea, care pe atunci era vicepremier din partea PD în Guvernul Tăriceanu. (Ulterior ideea parteneriatelor a fost adoptată la scară naţională de Executiv, dar Pogea nu mai era la Palatul Victoria.) După aderarea la Uniunea Europeană era evident că administrarea gunoaielor nu mai poate continua cu gropile insalubre de gunoi scormonite de boschetari, câini şi cârduri de ciori. Totuşi, colectarea şi depozitarea deşeurilor în sistem ecologic cu fonduri europene nerambursabile s-au urnit greu în judeţul Hunedoara. Iniţial au fost proiectate două deponee ecologice, unul pentru Valea Jiului – la Petrila, altul în centrul judeţului în apropierea Devei. Amplasamentele au fost schimbate de cel puţin patru ori, de fiecare dată din cauza protestelor organizate de localnici, care se temeau că vor fi îngropaţi în gunoaie. Consiliul Judeţean a organizat „pelerinaje” la deponee ecologice de prin alte părţi până când oamenii s-au convins că pericolul nu-i chiar atât de negru, dar au intrat pe fir jocurile politice. Mai cu seamă din partea primarilor PSD, care au decontat electoral liberalilor eşecul acestei investiţii. Abia după înfiinţarea USL a dispărut tema gunoaielor de pe agenda electorală. Nu în totalitate pentru că au mai existat proteste (fără prea multă vlagă) organizate de Partidul Ecologist Român. Chiar şi acum, la momentul semnării contractului de finanţare, există un litigiu pe rol provocat de ecologişti din Cluj la insistenţele consilierului local Voicu Sala (PER).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.