Marton Arpad: Coaliţia a fost de acord că actualul sistem electoral este prost

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, luni, că în prima şedinţă a comisiei pentru reforma sistemului electoral a existat o înţelegere la nivelul coaliţiei de guvernământ, cu privire la necesitatea modificării actualului sistem de vot.

„S-a constatat, şi aici a fost o înţelegere totală, un punct de vedere comun, că actualul sistem este prost şi elementele din cauza căruia se întâmplă acest lucru, trebuie să fie modificate. Problema de bază este că, în momentul de faţă, completarea se face în aşa fel încât se poate ajunge în Parlament de pe locul doi, trei patru, ceea ce nu reprezintă voinţa electoratului din colegiul respectiv şi pentru asta trebuie să se găsească o soluţie”, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, soluţiile „acceptabile” pentru UDMR sunt, fie revenirea la „vechiul” sistem de vot, cel proporţional, fie un sistem de vot mixt. „Noi suntem numai pentru un sistem proporţional sau unul mixt, care încearcă să aducă prezenţa electoratului cât mai aproape de votul dat. În cazul comasării alegerilor nu sunt probleme, aici nu este o diferenţă de puncte de vedere”, a mai spus Marton Arpad.

Comisia coaliţiei guvernamentale privind sistemul electoral, care va analiza şi posibilitatea comasării, în 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, s-a întrunit, luni după-amiază. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat vinerea trecută că au existat discuţii la nivelul coaliţiei privind reforma sistemului electoral, motiv pentru care s-a decis înfiinţarea unei comisii în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.