Medicamentele românești ajung și la Antipozi

Fabrica de medicamente controlată de stat Antibiotice Iași a înregistrat în S1 2024 o creștere cu 8% a veniturilor totale.

Acestea au ajuns la valoarea de 379,96 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului precedent (352,54 milioane lei). Veniturile totale coroborate cu cheltuielile totale, în valoare de 301,53 milioane lei au condus la obținerea unui profit net cu 20% mai mare, în valoare de 74,2 milioane lei, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2023 (62 milioane lei), potrivit unui comunicat al companiei.
Totodată, compania și-a consolidat poziția pe piața farmaceutică din România ca lider valoric pe segmentul medicamentelor generice cu prescriptie și non-RX comercializate în spitale, unde este recunoscută ca fiind principalul furnizor de medicamente antiinfecțioase, cu o cotă de piață de 13,2%, (pe o piață în care activează 227 companii).
Antibiotice și-a consolidat vânzările pe portofoliul de antiinfecțioase de uz sistemic, dezvoltând în același timp și clasele terapeutice unde ocupă poziții importante în piața internă: preparate dermatologice, sistem cardiovascular, sistem genito-urinar, sistem nervos central și tract digestiv. Extinderea portofoliului de antinfecțioase pe molecule critice recomandate de ghidurile naționale și internaționale în diverse tipuri de infecții s-a realizat în primul semestru din 2024 prin asimilarea a patru noi produse.

Piețe noi: Australia și Emiratele

În primul semestru al anului 2024, veniturile din vânzările pe piețele internaționale au înregistrat o creștere cu 25% ajungând la 150,8 milioane lei, comparativ cu perioada similară din 2023 (120,7 milioane lei). Fabrica ieșeană a accesat 4 noi piețe din Europa, cu produse injectabile: Italia, Franța, Polonia și Bulgaria care vor aduce un aport estimate la cifra de afaceri de 13 milioane lei. De asemenea, pe o nouă piață din Orientul Mijlociu, piața Emiratelor Arabe Unite, compania a realizat o prima livrare de medicamente, având stabilite în strategia de expansiune teritorială obiective privind înregistrarea de noi produse pentru creșterea prezenței în acest teritoriu. O altă nouă piață pe care Antibiotice a pătruns în prima jumătate a anului 2024, este și Australia, unde compania a încheiat un parteneriat cu unul dintre cei mai mari jucători globali din piața produselor destinate spitalelor, lansând astfel un prim produs în această țară, alte două fiind în curs de înregistrare.
50% în plus la investiții
În vederea dezvoltării sustenabile, valoarea investițiilor realizate de Antibiotice în prima jumătate a anului 2024 este de 40,96 milioane lei, în creștere cu 50% comparativ cu perioada similară a anului trecut (27,17 milioane lei). Programul de investiții include proiecte care dezvoltă portofoliul de produse, stimulează cercetarea și deschid noi piețe. În perioada de referință, Antibiotice a investit 7,83 milioane de lei în dezvoltarea portofoliului de produse.
Totodată, alte investiții considerate prioritare în prima jumătate a anului 2024, au totalizat 33,13 milioane lei. Acestea au vizat punerea în funcțiune a unei capacități de producție de energie solară la sol de 2,5 MWh care să asigure 26,4% din consumul de energie al companiei (prin raportare la consumul din 2021), urmând ca până la finalul anului să se implementeze și un ansamblu de panouri fotovoltaice pe clădirile companiei cu o putere de 1,2 MW. În acest mod producția de energie verde va asigura autonomia din punct de vedere energetic până la aproximativ 35% din necesarul platformei industriale a Antibiotice.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1147 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Aceasta fabrica, are unele din cele mai eficiente tratamente de pe piata românească și posibil din europa, din câte știu și nu fac mișto de fabrica sau de tratamente, este realitate. Inca nu au experimentat încrederea strainezii din cauza scârbelor din politica românească, daca ajung la concluzii bune, sa vedeți că și Elveția, tara care fabrica medicamente dar farmaciile și doctorii in mare parte, funcționează pe tratament cu creme, ceaiuri sau siropuri, va intra in forță să importe. Îmi doresc să aud laude pentru performanță unică în România a acestei fabrici, cel puțin la nivelul institutului Cantacuzino cu Polidin-ul, fiole care trata eficient, fiole căutate peste tot și dorite de multi medici.

  2. Bine ca n-a apucat Petre Roman cu ‘specialii’ sai sa o vanda pe doi lei sau sa o falimenteze. In orice caz, nici un guvern din cele care au urmat (toate controlate de securitate) nu au investit nici un euro in aceasta fabrica care refuza sa moara.

  3. Asta este un exemplu clar, elocvent că se poate : o firma cu capital de stat poate face performanță, dacă e condusă bine, cu implicare și dorință de mai bine. Felicitări !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.