Mii de medicamente ieftine dispar

Alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţă ȋn perioada imediat următoare, anunţă Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

Ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflaţia nu este nici pe departe suficientă pentru a preveni dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine, mai spun cei de la APMGR.

„APMGR face un apel către conducerile celor două ministere de a promova ȋn cadrul Guvernului, ȋn regim de urgenţă, concomitent cu mărirea bugetului, soluţia introducerii metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback ȋn funcţie de preţul de referinţă generic, o soluţie cu impact aproape nul asupra Bugetului de Stat. Conform simulărilor CNAS, prin introducerea acestei metode, ȋncasările din taxa clawback ar fi fost mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei ȋn perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar fi redus ȋnsă pentru medicamentele ieftine la 18.57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27.53% estimat de CNAS, ȋn caz că modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat. Pentru medicamentele inovative scumpe impactul ar fi fost marginal”, transmite Asociația Producătorilor de Medicamente Generice.

Din cauza faptului că taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare, avertizează producătorii.

Ȋn acest moment, taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, ȋn comparaţie cu cca. 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei. Acest fapt a fost observat şi de Consiliul Concurenţei care susţine introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback.Aplicarea uniformă a taxei clawback a dus la crearea unor dezechilibre majore ȋn asigurarea accesului la tratament al pacienţilor prin dispariţia a mii de medicamente esenţiale cu preţ redus. Conform unui sondaj IRES publicat recent, unul din trei români care suferă de o boală cronică nu găsește medicamente prescrise pe rețetă atunci când intră în prima farmacie„, potrivit sursei citate.

Asociația consideră că implementarea calculului diferențiat concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate – doar cu alocare de finanțare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat – reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariția medicamentelor ieftine din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Adică vor dispărea ultimele medicamente românești cu eficiență verificată de zeci de ani, spre a le lua locul extrasele din palmier pitic indian, afin american, strugurii ursului etc… promovate de reclame stupide pe televiziuni. Prietene sprinene ca au facut pișu sau treaba mare, sau bunicu pus să care mobilă, care când nu mai poate îl dau cu cremă pe șale și-l pun să ducă ditamai dulapul!

  2. Reclamele tv la medicamente ar trebui interzise pentru ca oamenii le iau de bune si ele sunt de fapt niște escrocherii, în cardasie cu medicii care le recomandă contra comisioane grase. Asa a dispărut Voltaren tablete pentru ca „Era prea ieftin” – un dollar si se importă doar crema de 40 de dollari. PS: Va mai aduceți aminte de Pyramidon ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.