Orașul oamenilor părăsiți: Peste 110.000 de pacienți uitați de autorități

atrofie musculara, decontate

Peste 110.000 de oameni, mai mult decât echivalentul populației orașului Buzău, majoritatea cu boli grave, așteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie. Datele arată că timpul de așteptare este de peste 900 de zile. Acești oameni sunt văzuți doar ca niște statistici, deși este vorba despre viețile unor părinți, bunici, copii, parteneri de viață sau prieteni, conform Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede includerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 28 de medicamente noi, și care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, se află în labirintul birocratic dintre instituțiile statului (Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul de Finanțe), încă din luna noiembrie, fiind blocat în prezent din motive legate de buget. Această situație persistă în ciuda faptului că, pentru multe dintre aceste medicamente, impactul bugetar este neutru sau chiar negativ, comparativ cu alternativa terapeutică deja compensată.

La prima vedere, acestea par doar niște statistici – 28 de medicamente noi sunt propuse să fie compensate, dintre care 20 introduse pentru prima dată în compensare – însă, în realitate, această întârziere ascunde o situație alarmantă:

Conform estimărilor specialiștilor, aproximativ 84.000 de pacienți ar avea nevoie de medicamentele ce așteaptă să fie incluse necondiționat pe listă și aproximativ 30.000 de pacienți de medicamentele care vor fi incluse în contractele cost-volum. În momentul de față, tuturor acestor oameni li se refuză șansa la tratamentul potrivit și la o viață de calitate, cu fiecare zi de întârziere!

15 dintre aceste medicamente reprezintă singura șansă, pentru pacienții cu stadii evolutive avansate ale unor afecțiuni oncologice, boli rare, afecțiuni oftalmologice, dializă sau scleroză multiplă.

“Proiectul de Hotărâre de Guvern conține 28 de medicamente inovatoare care joacă un rol esențial în creșterea supraviețuirii și a calității vieții celor ce suferă de boli cronice, în contextul în care România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate evitabilă și cea în care, în ciuda eforturilor depuse până acum, medicamentele inovatoare ajung la pacienți la aproape 3 ani de la aprobarea dată de Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). „În acest moment, dreptul pacienților la tratamentul de care au nevoie este îngrădit. De exemplu, unele terapii așteaptă de aproape 20 de luni, așa cum se poate observa și din nota de fundamentare ce însoțește proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în transparență decizională încă de anul trecut.”

Dreptul la sănătate al pacienților, consacrat inclusiv la nivelul Constituției României[4], este subliniat prin Nota de Fundamentare[5] a Proiectului de Hotărâre de Guvern. Cu toate acestea, peste 110.000 de oameni, aproximativ echivalentul populației unor orașe precum Buzău, Baia Mare, Botoșani, majoritatea cu boli grave, așteaptă de mai bine de un an să primească medicamente salvatoare de vieți.

Așa cum se menționează în Nota de Fundamentare, „neadoptarea proiectului de Hotărâre a Guvernului, poate atrage după sine: „declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană, crearea unui mediu necompetitiv pe piața farmaceutică, declanșarea procedurii ordonanțelor președințiale“ și, în primul rând, „agravarea stării de sănătate a pacienților care ar putea beneficia de tratamentul cu medicamentele propuse a fi incluse în proiectul de act normativ, la momentul optim, raportat la stadiul evolutiv al afecțiunii de la momentul diagnosticării, ce poate merge chiar până la decesul acestora“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4567 Articole
Author

6 Comentarii

  1. O lungesc ca să nu plătească diferența, dar banii pentru sănătate nu uită să ni-i ia ticăloșii.

  2. Guvernul, 90% din parlament, consilierii sunt incapabili!!!! Voi nu pricepeti ca tara nu poate fi condusa de prosti!!! Daca au mai mers lucrurile este din cauza omenilor peste 50 de ani, dar incet incet dispar…In cateva luni nu veti mai avea electricitate cand un transformator va cadea sau o retea de transport mare!!! Sunteti toti umpluti de diplome false, chir si cei cu o facultate la o universitate corecta s-au murdarit cu un master fals pentru doi lei la salariu in loc sa reziste absurditatea de a fi platit pe numarul de diplome…salariul este pentreu ce faci nu ce minti ca esti! Mor oameni din cauza minciunii si incompetentei si sunteti toti „diplomatII” partasi la crima!

  3. Fapt este cä se pregätesc noi medicamente,ce le vor inlocui pe cele vechi.Cele noi sunt mai slabe si corespund noilor indicatii
    ce transforma medicina intr o ramurä a venitului social.Venituri mari si medicamente slabe.Medicamentele sunt articole de piatä si se supun legii pietii.Venituri mari,cheltuieli mici.Sänätatea omului.sä fim seriosi,asta poate in China..

  4. Selectie naturala -asta urmareste fsn(psd pnl udmr și minoritari) si uite asa mai scapa statul de o mare cheltuiala si se pot mari numarul de bugetari, pensiile speciale si numarul de milionari din rândul bugetarilor .

  5. Sistemul criminal de la Bucuresti,avind sprijinul dilimanilor de la Bruxelles,este in competitie,daca nu cumva demult cistigata,cu odiosul regim hitlerist al Germaniei in ceea ce priveste activitatea criminala fata de oameni si cind spun asta nu exagerez deloc.O spun dezastrul demografic al Rominiei ultimilor 35 de ani,dar o mai spune si ultima actiune criminala numita pervers „RECALCULAREA PENSIILOR” dezbatuta sadic la mai toate televiziunile romanesti,plasind tema de la una la alta in fiecare seara.

  6. Între producătorul și consumatorul de hrană se află procesatorul, angrosistul, retailerul și industria chimică care ne otrăvește pe toți.Unii, slăbiți de vârsta sau născuți după o porție mai mare de mizerii împrăștiate pe alimente(vezi Mosanto și explozia autismului) ori vaccinați cu mercur(Thymerosal), clachează.Medicamente de vindecat nu se mai cercetează și nici nu se mai fac.Se fac numai parasimptomatice și de menținere, la preț de cocaină.Tot lanțul ăsta pute de trăznește.Sunt multe de eradicat pe Pământul ăsta iar sistemul pe care l-am descris ar fi unul de prioritate maximă.India le-a tras-o.Nu recunoaște copyrightul mai mult de 6 luni.După, copiază și auf futersehenDaca n-ar fi complet străini de interesul național, cocina numită pompos”guvernul României” ar avea contacte discrete cu respectivii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.