Naomi Campbell recunoaşte că a primit „diamante însângerate”

Naomi Campbell a depus mărturie în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga pentru crime de război, unde a confirmat că ea a primit nişte pietre preţioase „murdare” după o cină cu fostul conducător liberian Charles Taylor, scrie agenţia de presă The Associated Press. Cu toate acestea, ea nu a precizat dacă pietrele preţioase au fost diamante sau că le-ar fi primit de la Taylor însuşi.

Charles Taylor, care a fost preşedinte al Liberiei din perioada 1997-2003, este acuzat de mai multe tipuri de crime.

Campbell, în vârstă de 40 de ani, este martoră în procesul lui Taylor despre crime de război, în ceea ce priveşte afirmaţiile făcute de actriţa Mia Farrow că Taylor i-ar fi dat
modelului unele diamante netăiate, după o petrecere găzduită de Nelson Mandela, în Africa de Sud în 1997.

Procurorii susţin că, dacă este adevărat, povestea ar putea oferi dovezi că Taylor dădea arme rebelilor din Sierra Leone în schimbul diamantelor netăiate, care uneori sunt cunoscute ca „diamante însângerate”, în timpul
războiului civil din această ţară dintre 1992 şi 2002.

Modelul britanic a declarat la proces că a fost trezită în toiul nopţii de către doi negri care băteau la uşa ei, după un dineu în septembrie 1997. Ea a spus că aceştia i-au oferit o mică sacoşă spunând că conţinea un cadou pentru ea şi nu i-au dat alte explicaţii.

Ea a adăugat că primeşte frecvent cadouri de la admiratori şi nu s-a uitat la ea, până a doua zi dimineaţa. „Am văzut câteva pietre acolo, pietre mici, cu un aspect murdar”, a spus Naomi Campbell.

Supermodelul a luptat din greu pentru a evita să depună mărturie, dar în cele din urmă a ajuns la tribunal. Naomi Campbel şi-a făcut apariţia cu o escortă de poliţie, având o ţinută sobră.

Charles Ghankay Taylor, în vârstă de 62 de ani, este chemat în faţa Tribunalului Special pentru Sierra Leone ca să explice rolul pe care l-a avut în războiul civil din Sierra Leone (1991-2001), soldat cu 120.000 de morţi şi mii de răniţi.

Potrivit acuzaţiilor, Charles Taylor a mers în septembrie 1997 în Africa de Sud pentru a oferi astfel de pietre în schimbul muniţiei de război. În timpul călătoriei, acesta a luat parte la o cină organizată de preşedintele sud-african
de la acea vreme, Nelson Mandela, unde a fost invitată şi Naomi Campbell.

Potrivit avocaţilor acuzării, top-modelul ar fi acceptat unul dintre diamante din partea fostului preşedinte al Liberiei, însă pe 14 ianuarie anul acesta, când Naomi a fost pentru prima dată adusă în discuţie în acest caz, a negat că
ar fi primit o astfel de piatră.

Avocaţii acuzării spun că mărturia top-modelului în acest proces este „o chestiune centrală, care ar demonstra faptul că Taylor chiar s-a aflat în posesia pietrelor respective. Asta ar demonstra că este responsabil atât de dezvoltarea unui plan care a cauzat moarte şi multiple distrugeri, cât şi de
preluarea controlului fizic şi politic asupra statului Sierra Leone pentru a exploata resursele naturale.

Deşi a acceptat să depună mărturie în procesul împotriva fostului preşedinte – care a pledat nevinovat pentru cele 11 capete de acuzare de crime de război şi crime contra umanităţii -, Naomi, cunoscută pentru mofturile sale, a cerut câteva asigurări legate de expunerea mediatică.

Ea vrea ca presa şi, mai ales, paparazzii să nu o urmărească pentru fotografii sau înregistrări atunci când se va îndrepta spre tribunal şi să i se acorde toate măsurile de protecţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.