NATO, sfâșiat de rugăciunile lui Putin

Ultima rundă a negocierilor SUA-Ucraina s-au încheiat, pe 23 martie, la Riyadh. Pe 24 martie este rândul Rusiei, tot în Arabia Saudită, cand delegația de la Moscova va fi informată despre poziția Kievului. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat că discuțiile cu partea americană s-au axat pe aspectele energetice și pe obietivul președintelui Volodimir Zelenski de a ”asigura o pace justă si durabilă” pentru Ucraina și Europa.

Mai interesante decât informațiile limitate despre negocierile propriu-zise au fost declarațiile făcute de trimisul președintelui SUA pentru Ucraina – Steve Witkoff. El a sugerat că administrația Trump ar putea accepta să recunoască nu doar anexarea Crimeii, ci și a celorlalte patru oblasturi ucrainene. Într-un interviu cu Tucker Carlson, Witkoff a oferit și lentilele roz prin care publicul american ar trebui să-l privească pe Donald Trump atunci când va semna un potențial acord cu Rusia privind Ucraina: Witkoff a vorbit despre cu președintele Putin s-a rugat pentru Donald Trump după atentatul din timpul campaniei prezidențiale, despre cum aceasta este prima administrație americană care îi privește pe ruși ca pe niște oameni și despre cum Putin a comandat un portret al președintelui Trump.

După rugăciuni și cadouri, Rusia cere recunoșterea anexării Crimeii, Luganskului, Donetkului, Zaporojiei si Hersonului. Iar, potrivit Kommersant, regimul Putin vine cu o ofertă pentru încheierea cât mai rapidă a unui acord în acest sens: Rusia nu va revendica orașul port Odessa, dacă va obține repede recunoașterea anexării oblasturilor de mai sus. De altfel, profesorul John J. Merarshemier a repetat că prelungirea conflictului va duce la înaintarea trupelor ruse și la revendicarea și mai multor teritorii ucrainene, următoarele mize fiind Harkov, ocuparea Odessei si ajungerea la gurile Dunării.

Între timp, liderii UE leagă summit după summit, discutând despre cum să trimită Ucrainei noi ajutoare militare pentru a continua războiul care ar aduce Rusia la granița României. Iar, dacă în România presa de mainstream se luptă să redefinească democrația, în Europa de Vest avem de-a face cu un val de articole care vorbesc despre iminența unui război cu Rusia și despre necesitatea mobilizării cetățenilor. În vreme ce oficialii de la Washington vorbesc despre ”prietenia” dintre Trump și Vladimir Putin, despre rugăciunile președintelui rus și portretul lui Trump, oficialii europeni vorbesc despre bocancul UE pe teritoriu ucrainean și despre continuarea războiului cu Rusia sub o formă sau alta.

Bild îl citeaza pe istoricul Senke Naitzel și scrie că Rusia poate ataca Lituania chiar în toamna acestui an. ”Aceasta poate fi ultima vara de pace”, scrie Bild, care arată că Rusia a anunțat exerciții militare de amploare în Belarus și că țările baltice sunt îngrijorate că trupele ruse ar putea trece granița, în vreme ce administrația Trump ar putea refuza să activeze Articolul 5 al Tratatului NATO pentru SUA. Ultimul număr al revistei Stern întreabă ”Ai lupta pentru Germania?”. ”Nimeni nu vrea război, însă acum trebuie să ne pregătim pentru război. Cât de pregătiți sunteți?”, mai scrie Stern.

Pe canalul France 2, ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, vorbește despre ”reasigurarea dată României” prin prezența a o mie de militari francezi. Și mai spune că ”există o amenințare convenționala a Rusiei, iar cei neaga asta sunt cei care nu au crezut in ofensiva rusă din Ucraina, în 2022”. ”Rusia încearcă să ocolească descurajarea noastră nucleara. Amenințările sunt mai puțin perceptibile, sunt invizibile. Putem fi înfrânți fără să fim invadați. Destabilizarea fluxurilor migratorii, războiul energetic, atacurile cibernetice. Acum, grupurile de criminalitate cibernetica au trecut sub auspiciile Kremlinului”, a spus Lecornu, adăugând că este posibil un ”contraatac” al serviciilor secrete franceze. Iar Politico îl citează pe șeful ANCOM din România, care răspunde acuzațiilor de cenzură din partea lui Elon Musk. Are loc un ”război hibrid”, și ”noi ducem acest război. Luptăm la cel mai înalt nivel, cu toate instituțiile”, spune Pavel Popescu. Apoi, șeful ANCOM lansează un atac frontal al adresa lui Musk, care este membru al administrației Trump: ”Pentru ceea ce noi, ca țară, am făcut pentru companiile lui, ne datorează mi mult decât o ceartă”. Politicio arată că este vorba despre acceptul României ca SpaceX, compania lui Musk, să testeze în România niște aplicații controversate.

Având în vedere poziția politicienilor și a presei din Europa, declarația șefei estoniene a diplomației UE, Kaja Kallas, cum că Rusia nu urmărește deloc pacea în Ucraina arată că UE centrează și apoi dă cu capul. Dacă SUA pot accepta solicitarea Rusiei ca Ucraina să nu mai primească arme, dar Marea Britanie și restul Europei continuă să trimită arme, atunci care este probabilitatea ca Rusia să accepte o încetare a focului? Negocierile Rusia-SUA-Ucraina din Arabia Saudită sunt dublate de  o dispută dură peste Atlantic, în care administrația Trump mizează pe fragilitatea politica (acum și economică) a propiectului UE, în vreme ce liderii vest-europeni mizează pe termenul de valabilitate redus al regimului Trump, de patru ani, și pe influența rivalilor neoconservatori ai președintelui SUA.

Recomanda 12

25 de Comentarii

  1. @anonimosh ember edgy oz igosz:

    Daca mi te adresezi mie, pur si simplu delirezi. Daca nu, de ce te-ai atasat mesajului meu?

  2. @25 mar 13:47:

    Minti de la ochi, ca sa nu spun porceste. In Odessa, nu s-a vorbit niciodata numai ruseste, dupa cum nu s-a vorbit niciodata oriunde in Rusia.

    In 1812, Chilia era romaneasca peste 85%, la fel ca Basarabia. Cum atunci sa se fi vorbit dintotdeauna numai rusa pina la Vilcov?

    In 2021, cind nici macar nu se auzea de Maidan, in Odesa majoritar etnic erau ucrainenii, chiar daca limba rusa era dominanta (Wiki).

    Te intrebi ce vor face rusii daca vor ocupa regiuni majoritar ucrainene?

    • tradarea ta ungurhe e ca vrei pe ocolite sa spui
      ca si-n Ardeal s-a vrobit doar UNGURESTE pana-n 1918 !
      imi pace de Orban daaar …doar pana la UNGARIA MARE unde ne drastik despartim ! 😐

      IGEN ?

  3. În Odesa se vorbea DOAR Rusește până la Maidan. La fel până la Vâlcov, la granița cu România.
    Du-te, buey pe front, lasă-ne cu gulgutele UrCracilor, gen „Basarabia e Ucraina”. Știi tu, panoul de la întrarea în Odesa, măR🤮g…

    • A zice ca ODESSA e urkana e ca si cum ai zice ca
      Tinutul Secuiesc e romanesc !

  4. Gogule, stai la sculerie, caci cutreieri cimpi. Ucraina sovietica includea de la bun inceput teritoriile revendicate azi de Rusia, cu exceptia Crimeiei. Regiunea Odesa si altele sint, in intregul lor, majoritar ucrainene, chiar daca au fost cindva luate de la altii, precum Basarabia noastra, care totusi a ramas majoritar romana.

  5. Gogule, vezi-ti de sculeria ta ca produci span aiurea.

    Furaciunile de care vorbesti sint in detrimentul vecinilor din Vest. Pactul Hitler-Stalin a fost semnat la Moscova, nu la Kiev.

    Este insa foarte adevarat ca frontiera stabilita de cei doi monstri a devenit sacrosanta, prin gratia Occidentului, etern complezent.

    • Mey anonimache trebuie sa-ti desenez ca sa înțelegi ca granițele Urcaniei sunt cele cu care a intrat in componenta URSS in 1922?? Pactul Hitler-Stalin se referea mai mult la Polonia si tarile baltice. Regiuni gen Crimeea, Odessa sau Herson au fost cucerite de la turci si tătari încă de pe vremea lui Petru cel Mare si a împărătesei Ekaterina!

    • deci zici tu STRAINE … noi ardelenii n-avem nimic pamantesc, la ukrani ?
      cui faci tu bland ca un „miel tacut” propaganda anti-bugeak-bukowineana … romales DRAGULE 👌❤️👌 ?

  6. Bai nene, ceva e ilogic aici! Pana acum vreo 6 luni narativu’ propagandei occidentale era ca rușii sunt înapoiați, au arme de pe timpu’ lu’ Pazvante Chioru, lupta cu lopeți si suferă pierderi colosale in Urcania! Acu’, dintr-o data, Ieuropa se teme ca va fi invadata de rusnaci! Pai cine sa invadeze Ieuropa, înapoiații aia? Nu are NATO cele mai șmechere arme? Sau mass-media occidentală ne-a mintit cu nerușinare?

  7. @Dimitrie:

    Vorbesti prostii. Hrusciov a mutat Crimeea de la RSFSR la RSSU, in cadrul unui schimb de teritorii. A fost pur si simplu un act de administrare interna, determinat de faptul ca nu existau legaturi directe intre Crimeea si RSFSR. Celelalte regiuni, revendicate acum de Rusia, erau deja la Ucraina si, in ansamblul lor, sint majoritar ucrainene.

    • Lasa vrăjeala anonimache! Adevăratele granițe ale Urcaniei sunt cele cu care a intrat in componenta URSS in 1922, încă de pe vremea lu’ Lenin! Restu’ sunt furăciuni pe care le-au făcut in combinație cu rușii!!

  8. a Europei sunt 🌈ajoșii din Ceata lu’ Pițigoi !
    Cu StatMajoriZd școlit în Tactică și Strategie, la GărZile Patriotice Tulcene.
    PăZea, Rușilor, PăZea !
    măR😜g…
    ●●● RumburKK ●●●

    • Da de ce tarile baltice sunt acum speriate ca le-ar putea ataca Rusia? Ca eu vad de cel putin trei ani cat de viteze si neinfricate sunt guvernele din tarile baltice in a-l injura pe Putin si Medvedev in a acuza Rusia si invazia. Adica ce s-a schimbat?

    • Cum sa nu fie speriate din moment ce vad ca se repeta spectacolul de acum 3 ani, cu masari de trupe si ,,exercitii militare” rusesti in Belarus, langa granita lor, iar Kaliningrad se afla intre Tarile Baltice?
      (Si da, dle @F Kalaku Motz ot CZernowitZ, la SM al GP ne-au scolit trimestrial in tactica, strategie si doctrine militare, exact ca la Academia Militara. Nu vad ce este de facut haz ptr asa ceva. Mai haios este sa afirmi ca apa este incompresibila. Asta denota incultura crasa.)

  9. BocancuL Uie a fost în Ucraina non-stop , de la mercenarii cu mărimea 45 la ”ciocații Ur$ulinelor mărimea 36 , c-au intrat pe geam sau cu voie de la URS , asta e altceva , de ieșit MAI COMPLICAT în general cu picerele înainte MARȘ ! Nu-i așa mon jENERAL le Cornutu ? dUPĂ ce te-au fugărit ăia în șlapi prin junglă, prin Niger ,etc. ți-ai adus ”cizmele aci la OAGADOUGU ? Din Coasta de Fildeș ai ieșit cu chiu cu vai , din coasta URSULUI ce șanse ai ? Te bazezi pe ”culturistul Pavel Popescu ? E ”beton la mușchii netezi ai cerebelului , ca toate OILE de pe PĂȘUNEA ESTICĂ – fost FLEAC NATO .

  10. Rusia are drepturi istorice asupra a ceea ce revendic
    Ucraineanul Hrusciov , a luat in 1954 , aceste teritorii de la rusi, si le-a facut cadou Ucrainei.

  11. Inca nu e nimic concret, că mai dura câteva luni, dar, până nu va fi înțepată republica moldova sau Transnistria care trăiește din pomenile și gratuitățile la gaz și electricitate de la republica moldova, republica moldova având pomana pe vândă rulanta ca la morți din Romania. Mai sunt câteva acțiuni foarte dure până la pace, oameni buni.

  12. INVERS ! Opinii mai confidentiale decat cele confidentiale spun ca rusii sprijina masiv tocmai aceasta grupare antisuveranista ! Deci invers ! Rusii sprijina antisuveranistii pentru ca subrezesc natiunea, stimuleaza leahamitea fata de apartenenta la natiune si fata de dorinta de a lupta Si este logic. Miscarea aceasta grupata de politicieni inscaunati, justitie si SRI fac inconstient(sper) o invitatie rusilor !

    • „ Rusii sprijina antisuveranistii care subrezesc natiunea, stimuleaza leahamitea fata de apartenenta la Uie si la NATO .( Așa e nene . uIA și NATO și-au dat arama pe față , vede orice chior ). Si este logic. Miscarea aceasta ANTINAȚIONALĂ MAGNA CUM FRAUDE ( de la flotă și fabrici la alegeri și tezaur) grupata de politicieni inscaunati, justitie si SRI fac inconstient(sper 😮) o invitatie rusilor !)

  13. Pana sa faca fraierii aia vreo bomba le cade in cap un oreshnik sau un tomahawk, dulaii nu vor tolera potai cu ifose…

  14. Concluzia: Rusia n-are nici un interes sa-nceteze operatiile militare acuma. Peste vreo 3 luni, da, acuma, ba.

  15. L-a ametit Putin cu un portret cadou si cu promisiuni muscalesti, pe care poti sa le pui in buda si sa faci pe ele ca nu valoreaza nimic.
    Sunt foarte curios cat va dura pana se va destepta Trump.

  16. Apropooo,. Am o vagă bănuială cum că anglia vrea să scape de islam cu o boambă rusească, unde juma din insulă devine deșert,. iar restul de islamiști importă cămile,.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.