„Negustor de măsline cumpăr spital!”

Cât de ticălos poate fi regimul clientelar Băsescu?! Cât de obedienţi au ajuns să fie unii absolvenţi de Medicină precum Vlădescu sau Ciuhodaru? Medicina românească este distrusă sistematic pe mâna unora ca aceşti oportunişti de notorietate luată cu forţa şi carierişti de partid. Îşi bat joc de colegii lor, îi umilesc pe cei tineri şi nu dau doi bani pe cotizanţi.

Există precedentul spitalelor private, nepregătite tehnic vorbind, să rezolve cazuri grave. Dar avem aici şi o altă curiozitate tehnică, financiară prin excelenţă. La o maternitate privată, oricare din Bucureşti de pildă, o spitalizare poate costa până 6.000, 8.000 de lei. Câte mii de euro trebuie să ai salariu lunar pentru a plăti asemenea servicii medicale?

Dar, pentru o internare aici, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate plăteşte până la 4.000 de lei fiecărui pacient spitalizat în privat. În acelaşi timp, pentru fiecare pacient spitalizat într-o maternitate de stat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate plăteşte numai 200 de lei pentru fiecare pacient! Diferenţa dintre 200 de lei şi 4.000 de lei, cât încasează privatul, este uriaşă. Şi asta se întâmplă de foarte mulţi ani, iar obedientul Vlădescu o ştie, precum şi ticălosul regim clientelar Băsescu!

Merită privatul să primească această uriaşă diferenţă de bani? Nu! În maternităţile private sunt foarte multe cazuri de prematuri, iar aceste clinci au dificultăţi în monitorizarea situaţiilor. Şi, de cele mai multe ori, până şi un caz de pneuromotorax la un născut prematur devine dificil de ameliorat şi, atunci, clinica privată îşi trimite pacientul la un spital public. Acesta rezolvă problema, gratis, pentru că mama plăteşte asigurări, pe când privatul, deşi nu a rezolvat problema medicală, nu uită să-şi ia cei 8.000 de lei pe zilele de spitalizare! Ce măsuri de coerciţie avem azi să impunem privatului recuperarea banilor plătiţi degeaba pentru serviciile sale medicale deficitare? Nici una!

Apoi, aceste clinici medicale private sunt obligate să informeze fiecare pacient-client că, pentru aceleaşi servicii la stat, nu se plăteşte nimic. Şi în ciuda faptului că legea obligă această informarea a pacientului-client în cazurile grave, clinica privată nu o face! Trage pe banii pacientului până în ceasul al 12-lea şi abia apoi îl trimite, fără multe explicaţii, la un spital public!
Privatul nu are puterea financiară să dezvolte un sistem paralel în medicina de orice fel! Căpuşează statul, tehnologia este cel mult de nivel mediu, iar plusul de confort pe care-l oferă nu salvează vieţi, ci vinde iluzii pentru proştii cu bani.

Dar să ne ferească Dumnezeu de negustorul de măsline, sau vreun mezelar, care va cumpăra un spital, fie el fundaţie sau societate comercială! Măslinarul sau mezelarul, având banul, va selecta chirurgii şi doctorii ca un veritabil antrenor al unei echipe de fotbal. Deşi medicina nu-i un meci de fotbal unde poţi greşi reţeta, pentru măslinar va fi acelaşi lucru. Deoarece mediocrul cu bani, care-şi spune „investitor” sau „acţionar”, nu suportă profesioniştii, el va aduce o „echipă” care să-i asculte strategia comercială, în dauna celei de specialitate. Şi astfel, viaţa pacienţilor va depinde de strategiile „medicale” ale măslinarilor sau investitorilor de circumstanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.