Noua lege a pensiilor, reacții. ”Nu e nicio garanție! Vor să îi păcălească pe pensionari”

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare. Premierului Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la ”1 ianuarie 2024”.

”De ce trebuie să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, septembrie și octombrie, iar în legea responsabilității fiscal-bugetare se spune foarte clar, nu poți să majorezi salariile și pensiile cu 6 luni înainte de alegeri, fie locale, fie parlamentare”, întreabă Gheorghe Ialomițianu,  fostul ministru de Finanțe.

Legea intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Un singur articol intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acesta prevede că valoarea punctului de referință este 81 lei și că în anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2.032 lei. În anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Proiectul legii pensiilor poate fi citit integral aici:

Un articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

„Art. 47 – (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”.

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

„Art. 46 (2) – Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, (PMP). În mod normal, ar fi trebuit să avem o indexare a pensiilor cu 16,4 %, că atât a fost inflația în 2022 și vedem că se vorbește de 13,4 %. Ministrul de Finanțe a avansat suma de 16 miliarde de lei pentru creșterea bugetului de asigurări sociale. Nu e sigur dacă întreaga sumă se va duce pentru creșterea pensiilor pe contributivitate, deși premierul Ciolacu a spus că este vorba de 13,4 %. Sigur că este sub rata inflației din 2022, la care se mai adaugă o creștere a prețurilor de aproximativ 10 % în anul acesta, pentru că prețurile sunt în continuă creștere, iar Banca Națională ne spune că, ca urmare a creșterii impozitării indirecte, TVA și accize, prețurile vor continua să crească.

Deci este o acoperire parțială a puterii de cumpărare, dar am mai sesizat un lucru, care e destul de cinic, legat de momentul intrării în vigoare a acestei legi, septembrie-octombrie, adică 2024, exact când sunt alegerile locale și urmează alegerile parlamentare și prezidențiale. Și o să spună „uitați, vă mărim pensiile, le recalculăm”, dar nu este nicio garanție că se vor elimina inechitățile, că s-ar putea în 2025 legea să fie blocatã pentru că nu au resurse bugetare, vor să îi păcălească pe pensionari.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dată de la care toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, la Târgul INDAGRA.

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a precizat Ciolacu.

El a explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflaţie pe anul trecut. Totodată, premierul a estimat că noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament până la sfârşitul lunii noiembrie şi a subliniat că aceasta sunt prevede eliminarea unor inechităţi.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a adăugat premierul.

 

Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Cu actuala formula din legea pensiei cu VPR de 81, cei care am lucrat în grupa 1 de munca pierd la recalculare minim25% intrucit corect e ca valoarea punctului de pensie sa se împartă la 20,nu la 25.E un furt cu formule care îți anulează drepturile obținute anterior tot prin lege.

  2. Aceasta lege este o lege ilegala, este incalcata Constitutia si legile tarii, este discriminatorie,este nesustebabila o sa aduca falimentarea sistemului public de pensii si cel mai grav , este mita electorala !
    Conform Constitutiei nicio lege nu poate fi retroactiva deoarece intra sub incidenta altei legi Monsieur hot Ciolacu , isi permite sa modifice retroactiv formula de calcul stabilita anterior prin lege in mod nejustificat deoarece in acest sens n a fost nicio inechitate, femeile au lucrat ani mai putini prin lege , deci ele au fist discriminate , iar majorarea stagiului complet de cotizare s a facut etapizat , azi stagiul complet de cotizare pentru femei este 31,6 ani , povestea cu 25 de ani este o minciuna.
    2 Discriminatoriu, deoarece este incalcata legea pensiilor in mod abuziv fiind incalcate drepturile pensionarilor cu vechime intre 15- 25 de ani,vechime care nu beneficiaza de acele bonusuri mascate care de fapt reprezinta vechime si care sunt acordate fara niciun temei legal , nu poti stimula un viitor angajat , sacrificind un pensionar , vorba aceea, lasă, ca te invat eu Ciolacu minte ca, n ai muncit peste 25 de ani cu fabrici inchise si firme falimentate , daca n ai gasit de lucru , trebuia sa te spinzuri 😏😏 Deci unui pensionar in plata n ai cum sa i bagi stimulente Despre ce vorbim ?
    Deasemenea pot semnala un mod inedit prin care este fraudat Casa de pensii:
    In anul anul 2009 , s a scos OG 6/2009, prin care pensia minima devine pensie sociala minima pentru a fi ajustate pensiile devenite foarte mici,in urma legislatiilor si modificarii salaraiului mediu brut , care crescuse prea mult, deci ca o masura dr protecție, ordonanta prevede clar ca pot beneficia de aceasta pensie doar pensionarii , adica conditia este sa ai stagiul minim de cotizare de 15 ani si ce sa vezi, ca de aceasta pensie beneficiaza foarte multi cu vechime sub 15 ani .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.