Noua lege a pensiilor, reacții. ”Nu e nicio garanție! Vor să îi păcălească pe pensionari”

Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, document care urmează să fie prezentat azi în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare. Premierului Marcel Ciolacu vrea ca legea să intre în vigoare de la ”1 ianuarie 2024”.

”De ce trebuie să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, septembrie și octombrie, iar în legea responsabilității fiscal-bugetare se spune foarte clar, nu poți să majorezi salariile și pensiile cu 6 luni înainte de alegeri, fie locale, fie parlamentare”, întreabă Gheorghe Ialomițianu,  fostul ministru de Finanțe.

Legea intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Un singur articol intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Acesta prevede că valoarea punctului de referință este 81 lei și că în anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și este de 2.032 lei. În anul 2024 valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Proiectul legii pensiilor poate fi citit integral aici:

Un articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR.

„Art. 47 – (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”.

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani.

Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani.

„Art. 46 (2) – Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, (PMP). În mod normal, ar fi trebuit să avem o indexare a pensiilor cu 16,4 %, că atât a fost inflația în 2022 și vedem că se vorbește de 13,4 %. Ministrul de Finanțe a avansat suma de 16 miliarde de lei pentru creșterea bugetului de asigurări sociale. Nu e sigur dacă întreaga sumă se va duce pentru creșterea pensiilor pe contributivitate, deși premierul Ciolacu a spus că este vorba de 13,4 %. Sigur că este sub rata inflației din 2022, la care se mai adaugă o creștere a prețurilor de aproximativ 10 % în anul acesta, pentru că prețurile sunt în continuă creștere, iar Banca Națională ne spune că, ca urmare a creșterii impozitării indirecte, TVA și accize, prețurile vor continua să crească.

Deci este o acoperire parțială a puterii de cumpărare, dar am mai sesizat un lucru, care e destul de cinic, legat de momentul intrării în vigoare a acestei legi, septembrie-octombrie, adică 2024, exact când sunt alegerile locale și urmează alegerile parlamentare și prezidențiale. Și o să spună „uitați, vă mărim pensiile, le recalculăm”, dar nu este nicio garanție că se vor elimina inechitățile, că s-ar putea în 2025 legea să fie blocatã pentru că nu au resurse bugetare, vor să îi păcălească pe pensionari.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dată de la care toate pensiile se măresc cu 13,8%, conform legii, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, la Târgul INDAGRA.

„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a precizat Ciolacu.

El a explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflaţie pe anul trecut. Totodată, premierul a estimat că noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament până la sfârşitul lunii noiembrie şi a subliniat că aceasta sunt prevede eliminarea unor inechităţi.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a adăugat premierul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

27 de Comentarii

  1. Deci te tzine cu 1100 de lei Pensia pana in Anul 2029 ! Cine o mai Traii pana Atunci ! Daca Nu , Moare de Sărăcie !

  2. „„„domnule Ialomițianu ! dacă ați fi MINISTRU,PRIM-MINISTRU :CUM AȚI ASIGURA DEZIDERATELE DE PENSII MĂRITE CU PROCENTELE ACELEA? DE UNDE AȚI SCOATE BANII LA 1 IANUARIE (de la sorcovă?).câți intră în pensie dar în „câmpul muncii”? CE PROPUNEȚI SĂ MAI VÂNDĂ -PROTECTORATUL DEVESELU?SUNTEȚI PENSIONAR? CÂȚI „CÂMPENI AI MUNCII” SUNT ĂN SPATELE PENSIEI D-VOASTE (COPII,NEPOȚI)?/ EI, EI,-CINISM ȘI FARISEISM !?!!??D

  3. PSD, daca nu majoreaza punctul de pensie cu minim 20% in ianuarie 2024, poate sa-si ia adio de la voturile pensionarilor.

  4. Legea 263/2010 (vechea lege, in vigoare azi)
    art. 102
    (2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

    Legea 127/2019 (noua lege)
    art. 86
    (4) Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

    Inflatia este de 13,8%. Dar dupa cum vedeti lipsesc cei „50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.” care ar fi de 5%.
    https://insse.ro/cms/ro/content/c%C3%A2%C8%99tiguri-salariale-din-1938-serie-anual%C4%83-0
    Deci in total 18,8%.
    Adica guvernul romaniei nu respecta legile statului roman.

  5. Ceba este in neregula cu aceasta lege. Cum sa fie stagiu de cotizare de 36 de ani, cand varstele de pensionare sunt diferite in functie de anul pensionarii. Mi se pare o lege abuziva.

  6. Din surse sigure d-aCIA, guvernanții pregătesc Legea Trocului, ca măsură menită să combată evaziunea fiscală. Astfel, se va interzice orice formă de troc, inclusiv orice plată în natură. La rândul său, Ministerul Muncii lucrează la o lege prin care se interzice orice formă de claca ca formă evaziva. În context, trebuie amintită și Legea Sezatorilor, pe punctul de a fi adoptată tacit, care prevede interzicerea sezatorilor inclusiv a celor literare, considerându-se că asemenea activități pot masca diverse clăci, deci și evaziunea fiscală. Pentru a contracara diverse forme de protest pensionar, Ministerul Dreptății a lansat o licitație de uniforme bleu-jand. care au fost deja adjudecate direct și saci negri la fel.

  7. Puslamaua Ciolacu era Golan la lovitura de Stat din dec.1989, orchestrata de Securitate dirijata de CIA….Puslamaua minte ca Ceausescu nu retinea contributivitatea la pensii. ….Puslamaoa analfeta nu stie ca Salariul net de pe Statul de plata era valoarea salariului brut dupa retinerea Taxelor la Sursa….Din Taxe se plateau Pensiile in plata, Sanatatea si impozit…Ciolacu nu indexeaza pensiile dand vina pe….Ceausescu….Securistul Ciolacu stie ca Bugetul s – a cheltuit pe vaccinuri si pe ajutor pentru Ucraina, pe Armament, la ordinul Americanilor….Ciolacu are sef pe Biden…iar daca Ciolacu nu mai e Premier, paguba in ciuperci, Amerecanii pun altul.

  8. Dacă un singur articol de lege intra în vigoare de la 1Ian 2024 și anume ca valoarea punctului de referință este de 81iar valoarea punctului de pensie va fi de 2032 lei, se va fosi o noua metoda de calcul fata de cea din prezent? Dacă se va folosi mult lăudata formula:Valoare punctului de referință care este 81 ORI NUMĂRUL de puncte al pensionarului egal Total pensie. Atunci cei care au pensii SOCIALE date de guvernul E. BOC și au ZERO PUNCTE pentru ca nu au muncit și nu dovedesc ca au contribuit cum SE FAC CALCULELE? doamna Liliana?. Pentru ca iese rău. Deci 81 (numărul de referință) ORI ZERO puncte lucrate ne da ZERO LEI. Deci aceasta lege duce pensiile sociale în barca AJUTOARELOR SOCIALE dealtfel cum e normal. Mai Vedem ce și cum iese aceasta noua lege. Pensionari care au contribuit la Casa Nationala de Pensii Publice sunt în jur de 3 milioane restul sunt INTRUȘI și fac parte din alta categorie sociala.

  9. @S. spune:
    31 oct. 2023 la 17:56

    „Ceba este in neregula cu aceasta lege. Cum sa fie stagiu de cotizare de 36 de ani, cand varstele de pensionare sunt diferite in functie de anul pensionarii. Mi se pare o lege abuziva.”

    Nu te lua dupa ce scriu ziarele, citeste legea.
    Art. 48.

    (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste (pentru femei) se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

    (3) Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu (pentru femei) se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

  10. Am plătit Intretzinerea la Bloc . Anticipat pe Luna Decembrie 2023 , 200 de lei . Mai am de plătit Telefonul pe luna Decembrie 2023 , 100 de lei . Si Hai ! Pa ! Cu cheltuelile pe Anul 2023 ! Ne Revedem in Anul 2024 cu Cheltuielile !

  11. Era o vorba pe vremurile „odiosului”: Ba, da cu cianura nu-ncerci?

  12. Minciuni, păcăleli și vrajeli. Daca deja ai rămas datori cu 3% pentru inflația pe 2022, creșterea anuală a pensiilor cu procentul guvernamental nu există în mentalul actualului guvern, creștere despre care au uitat de ani buni că exista legea in vigoare, cum am crede că treabă e serioasa aceasta lege? Daca sunt ani de zile în care nu respectă legislația țării, justiția doarme in luxul menținut de guvern, de ce am crede că se va respectă legislația care va fi aprobată cândva? Politicienii și guvernul dau legi pe care tot ei sunt primii care nu le respecta!

  13. trebuie sa primimeasca banii reținuți de stat, in timpul cat au muncit. Nu este nevoie sa se ia din banii muncitorilor de azi, unde sunt banii depuși?
    Sunt trei variante, sa primești toți banii la pensionare, sa ii primești etapizat sau sa ii lași copiilor.
    Auziți bai hoților?
    Cum ar fi sa depui bani la o banca iar banca sa te conditioneze la retragere?..

  14. Aritmetic:7 ani de acasa + 12 ani leceul=19 ani daca faci o facultate inca 3, 4, 5 sau 6 ani deci aporx. 25 de ani varsta de pensionare 65 sau 61-63 la femei deci 25+35=60 de ani, cam toti barbatii pot avea peste 35 de ani vechime, dar daca ies mai devreme sunt penalizati, dar nu-s muritori de foame altfel daca din diverse motive nu au stagiul complet de 35 de ani pana la 65 nu primesc nimic. Pentri Neagu Mircea Azi indemnizatia sau pensia minima este 1125 lei. Daca indexarea este cu 13.8% atunci si cea minima creste cu 13,8 deci va fi 1280,25 lei sau 1281 lei…este insa posibil ca si pensionarii cu 35 ani vechime, chiar daca au avut minim deci aprox. 0,5 puncteX35=17,5 puncte plus o,5×5=2.5 plus 5×0,75=3,75 deci 23.75 puncte deci o pensie de 1923,75 lei. Daca se recaltuleaza dupa noua lege…

  15. Sunteti penibili saracanilor contributivi!
    Noua ne-a taiat ciordeala pe ici pe colea si nu ne vaitam ca voi.
    Va lasa sa munciti pana crapati. Misto!
    Asta e Constitutia. Impartim egal totul. Munca la voi, ciordeala la noi.

  16. In 2022, inflatia a fost peste 20%…
    Au tinut-o din pix la 17%…
    Fara o majorare de minin 20% a pensiilor, pensionarii sunt jefuiti, din nou, ca in 2020.

  17. Se înțelege că micșorează punctajele totale prin eliminarea punctajelor acordate că spor de grupa de munca.Aceasta este lege care vrea sa elimine nedreptăți creind altele?

  18. Legea este pregatita sa reduca de fapt pensiile. Vor iesi la pensie cei din anii 2966- 1968. Apoi nu se va mai lua in calcul perioada de facultate, o serie de sporuri si se vor reduce grupele de munca. Dar vor ramane bani pentru pensiile speciale si de serviciu fara contributie. Aici este toata smecheria. Iar 13,4% marire este de a prosti pensionarii. Procentul ar fi trbuit de 18%.

  19. Alta MANVRA CAPITALIST -DEMOCRATICA !!! Acum cativa ani , s-a dat o OUG in c are trebuiau recalculate pensiile celor care au lucrat i grupa I !!! am lucrat in respectiva grupa 20 de ani !!! La intrebarea unde este CORECTIA mi s-s raspuns : numai cei din sistemul medical care au lucrat la RADIOGRAFII !!! Noi cei care am lucrat in PLUMB, SUSPENSII METALICE , PRAF(de toate natiile ), caldura ,frig , etc nu suntem cuprinsi in aceasta OUG !!! UNDE ESTE ECHITATEA ??? LA GUVERN pentru TOTI CEI CARE NU AU CONTRIBUIT CU NIMIC LA SISTEM !!! RUSINE,RUSINE,RUSINE !!!TRAIASCA DEMOCRATIA BANATEANA !!! FRUNCEA !!!

  20. Pe vremea lui Ceasca se colecta contributie la fondul de pensii, si fondul chiar exista. Banii pensionarilor erau invetiti si inmultiti. Intre timp banii din fondul de pensii au fost furati, iar acum pensiile se platesc de la buget, partial din contributiile curente CAS, partial din imprumuturi. Astia au distrus totul, iar tara se indreapta spre faliment.

  21. – numar salariati 2023 5.600.000
    – salariul mediu brut 6789 lei
    – CAS 0,25 x 6789 = 1697,25 lei , 5.600.000 X 1697,25 X 12 = 114.055.200.OOO

    Bugetul pensiilor : 110 melearde /an .

  22. diferenta de punctaj pe cei 10 ani sterpeliti de ciolacu&gasca 3.25 x 10 (35-25 ani)=32.5 puncte
    pomana cu stabilitatea 0.5 x 10+0.75 x 5 = 6.25
    deci total punctaj pierdut 32.5-6.25 = 26.25 puncte
    unde se duce aceasta pierdere ciolacule?
    la aia care nu au contribuit, nu-i asa ca trebuie sa indreptam inegalitatile ?!!
    ca asa interpreteaza contributivitatea gasca uslamista 3.0!!
    hai ca vin alegerile!!

  23. Dacă nu fac întâi recalculare sa și ia adio PSD +PNL…De la votul fam mele adică eu muncesc ca fraierul peste 35 de ani și altul care a ieșit în 2020 ia cu 41 la % pensie în plus …unu cu 100 de puncte (35 ani)ia sa zicem 5000 de roni și altul cu 80 de puncte în 35 de ani ia 6500 roni pai e corect statule…Fa recalculare statule ca inechitatile s cât casa poporului…greu cu mintea voastră îngustă.Halal tara…politicienii primii la furaciuni.Rusine.

  24. Consider necesar că toți șefii caselor județene de pensii sa fie înlocuiți înainte de sfârșitul anului 2023. Multi se consideră în funcție pe viață și își aduc că înlocuitori membrii de familie

  25. Aceasta lege este o lege ilegala, este incalcata Constitutia si legile tarii, este discriminatorie,este nesustebabila o sa aduca falimentarea sistemului public de pensii si cel mai grav , este mita electorala !
    Conform Constitutiei nicio lege nu poate fi retroactiva deoarece intra sub incidenta altei legi Monsieur hot Ciolacu , isi permite sa modifice retroactiv formula de calcul stabilita anterior prin lege in mod nejustificat deoarece in acest sens n a fost nicio inechitate, femeile au lucrat ani mai putini prin lege , deci ele au fist discriminate , iar majorarea stagiului complet de cotizare s a facut etapizat , azi stagiul complet de cotizare pentru femei este 31,6 ani , povestea cu 25 de ani este o minciuna.
    2 Discriminatoriu, deoarece este incalcata legea pensiilor in mod abuziv fiind incalcate drepturile pensionarilor cu vechime intre 15- 25 de ani,vechime care nu beneficiaza de acele bonusuri mascate care de fapt reprezinta vechime si care sunt acordate fara niciun temei legal , nu poti stimula un viitor angajat , sacrificind un pensionar , vorba aceea, lasă, ca te invat eu Ciolacu minte ca, n ai muncit peste 25 de ani cu fabrici inchise si firme falimentate , daca n ai gasit de lucru , trebuia sa te spinzuri 😏😏 Deci unui pensionar in plata n ai cum sa i bagi stimulente Despre ce vorbim ?
    Deasemenea pot semnala un mod inedit prin care este fraudat Casa de pensii:
    In anul anul 2009 , s a scos OG 6/2009, prin care pensia minima devine pensie sociala minima pentru a fi ajustate pensiile devenite foarte mici,in urma legislatiilor si modificarii salaraiului mediu brut , care crescuse prea mult, deci ca o masura dr protecție, ordonanta prevede clar ca pot beneficia de aceasta pensie doar pensionarii , adica conditia este sa ai stagiul minim de cotizare de 15 ani si ce sa vezi, ca de aceasta pensie beneficiaza foarte multi cu vechime sub 15 ani .

  26. Cu actuala formula din legea pensiei cu VPR de 81, cei care am lucrat în grupa 1 de munca pierd la recalculare minim25% intrucit corect e ca valoarea punctului de pensie sa se împartă la 20,nu la 25.E un furt cu formule care îți anulează drepturile obținute anterior tot prin lege.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.