Simonis spune adevărul: „Statul a fost complice”

pacanele

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, marţi, că industria jocurilor de noroc a avut „statul complice în ultimii 30 de ani”, menţionând că sunt copii dependenţi, oameni care îşi destramă familiile şi îşi vând casele pentru a băga banii în această industrie, iar acest lucru nu mai poate fi trecut cu vederea, indiferent de impactul bugetar.

„Deşi e vorba de şase sau şapte iniţiative legislative, avem un singur elefant în cameră. Ăsta-i adevărul. Legea depusă de mine, în numele PSD, cea care este extrem de restrictivă la adresa industriei jocurilor de noroc. Toate celelalte, că sunt la 200 de metri, că sunt la 300 metri, că sunt la nu ştiu câţi, am spus-o şi o spun şi cu alte ocazii: Cine poate să meargă 300 metri la şcoală până la o sală de jocuri, poate să meargă şi 301 metri, adică în afara celor 300 de metri propuşi de o parte din colegi. Trebuie să recunoaştem şi nu vreau să critic pe nimeni, probabil că n-a fost uşor pentru niciunul dintre cei care au iniţiat legi în sensul acesta să o facă, pentru că n-a avut nimeni curajul până la această legislatură să o facă serios. Trebuie să recunoaştem cu toţii că această industrie a avut statul complice în ultimii 30 de ani. Şi ăsta e un adevăr”, a afirmat Simonis, la Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor, la dezbaterile generale asupra proiectelor care reglementează domeniul jocurilor de noroc.

El le-a transmis reprezentanţilor asociaţiilor din domeniul jocurilor de noroc că au avut parte de „legi cu dedicaţie” şi că este momentul pentru a opri acest lucru.

„Aţi avut legi cu dedicaţie, aţi avut legi prin care vă puteţi înfiinţa fără să aveţi autorizaţii de funcţionare. (…) Dacă vrei să faci o florărie sau un chioşc în care să-ţi faci copii după chei, trebuie să-ţi iei autorizaţie de funcţionare, dacă vrei să faci o sală de jocuri, nu. Aţi avut ordonanţe de urgenţă date cu dedicaţie pentru exonerarea unor plăţi la bugetul de stat, s-au întâmplat multe lucruri. E momentul în care această generaţie, această clasă politică în acest moment vă spune: stop. Nu vreau să fim patetici, nu vreau să vă explicăm noi cât de eroi vrem să fim”, a adăugat Simonis.

Alfred Simonis a mai spus că statul nu trebuie să facă bani cu orice preţ.

„Noi n-avem nicio industrie de apărat şi îi avem pe oamenii care pierd bani, îi avem pe oamenii care îşi destramă familiile, îi avem pe părinţii care au copii dependenţi şi invers, avem pe oamenii care îşi vând casele pentru a băga banii în această industrie. Şi aşa ceva nu mai poate fi trecut cu vederea, indiferent de impactul bugetar, pentru că statul nu trebuie să facă bani cu orice preţ, oameni buni. Dacă ar fi aşa, de mâine am vinde arme, de mâine am legaliza consumul de droguri. Probabil că aduce bani, dar nu poţi să faci bani din orice”, a mai spus Simonis.

El a mai spus că impactul bugetar al acestor proiecte nu există pe termen mediu.

„Banii pe care oamenii îi pierd la păcănele, nemaipierzându-i la păcănele, îi bagă în economie, îşi cumpără pâine, alimente şi altele necesare traiului de zi cu zi. Pe termen mediu probabil impactul este pozitiv”, a apreciat Simonis.

Simonis a mai spus că dacă va fi interzisă publicitatea înainte de a închide sălile de joc efectul va fi invers şi anume „industria câştigă mai mulţi bani, pentru că nu mai cheltuie pe publicitate”.

Potrivit lui Simonis, la nivelul UE nu mai există nicio ţară care să aibă atât de relaxată legislaţia în domeniu.

El a mai spus că „la fiecare colţ de stradă sunt 7-8 săli de jocuri” şi că trebuie reglementate şi jocurile de noroc online.

„În România este un adevărat flagel, o adevărată dramă, o adevărată tragedie din cauza acestei industrii. Cu siguranţă, legea va prevede că tot ce este sub 15.000 locuitori într-o localitate nu se va putea deschide o astfel de sală de jocuri nicăieri. Peste 90% din localităţile din România au sub 15.000 locuitori. Ce se întâmplă în oraşele, localităţile de peste 15.000 locuitori trebuie să aibă o reglementare foarte clară unde şi numărul lor, la marginea oraşelor sau în hoteluri. Sunt dispus să încercăm împreună să găsim formula în care să-i protejăm pe oameni”, a mai spus Simonis.

Proiectul de lege iniţiat de PSD, adoptat de Senat în 5 septembrie, prevede că licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori. Proiectul mai stipulează că „spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Nea Simonis daca vrei sa faci ceva serios interzici atit fizic cit si online tot ca in Israel.Oamenii trebuiesc invatati ca banii se fac prin munca.Statul nu cistiga nimic pe termen lung cu aceste pacanele.Din contra.Ride Europa de noi.

  2. În Baia Mare în plin centru “Săli de jocuri”, mai dese decât farmaciile. Pe bulevardul Decebal tronează scris mare o așa ceva “ “Monte Carlo SaLă de jocuri” și scris mai mic: “Joacă responsabil interzis sub 8 ani”. La Sala de jocuri Monte Carlo copilul devine responsabil după 8 ani.Copiii care vor să-și joace responsabil Alocația prezintă le intrare Certificatul de naștete? Cei ce joacă pe mize mai mari de 1000 lei trebuie de acum să o facă cu cardul?

  3. Eu chiar nu cred că statul român este complicele mafiei păcănelelor. Adică nu este ca și când în portul Constanța nu s-ar fi găsit niciun gram de droguri în ultimii ani, în timp ce în alte porturi din Europa se depistează zeci de tone. Sau ca și când judecătorii s-ar fi înfrățit cu infractorii făcându-le cadou Marea Prescripție. Nu e ca și când armata, miliția și securitatea ar fi ucis 1116 oameni în decembrie 1989 sau minerii ar fi băgat în spital jumate de București în 1990 la ordinele statului.

    Să îi fie rușine deputatului Simionis că bănuiește statul român de asemenea complicități! Un stat respectabil, eficient și de drept, care își iubește atât de mult cetățenii… să fie bănuit de ceva atât de urât? Oare ce urmează? Să descoperim că la bordel curvele nu mai sunt virgine???

  4. Simonise, lasă gargara. Vezi să nu fie vorba de suveicile sri-ului, care are dezlegare la „societăți comerciale”. Vezi mai bine să nu vă încurcați in ațe și tu, si ciorolacu.
    Când vom vedea că nimic nu se întâmplă, o să avem și răspunsul.

  5. Capitalismul fara Milionari, fara Prostitutie, fara Curve, fara Jafuri si Omoruri, fara Jocuri de noroc, fara Fabrici de vedete de doi lei, fara Manele este plictisitor…e Comunism.

  6. Când nu erau legale se duceau să joace zaruri,table ,poker suflici dau alba neagră există un profil psihologic care dezvolta această pasiune boală ca și alcoolismul …oameni cu inteligență emoțională scăzută dar cu ego-ul foarte mare …

  7. axon Tu iti traiesti nostalgiile tovarase? Lumea ta perfecta a fost o bula puturoasa in care gunoiul era ascuns de ochii poulifricilor. Tu esti efectul prpagandelor ceausiste cu record de recolta la hectar.Cu socialismul multilateral dezvoltat-dar cozi la ciolane afumate.Si acum sunt cozi la ciolane,dar de data asta la pupat. Ba ipocritukle,lasa frustrarile si recunoaste ca datorita capitalismului ai dreptul la exprimare.Chiar daca spui tampenii.Nu vine securistul sa te aresteze.Ai dreptul sa fii si prost in democratie.

  8. Ba infumuratule, cum naiba sa se interzică dacă sunteți complice cu acești escroci pentru a distruge cetățenii? Ba mincinoșilor, în provincie sunt aproape una langa alta sau paralele pe aceeași stradă principala, și voi vreți să vă credem? Ba mincinoșilor, a ieșit șeful păcănelelor luna trecută și când a dezvăluit curvasareala in care se scaldă ursarul ciolacu cu ai lui PSD și cât au decartat la politicieni, ați amuțit toți, acum schelălăit că e statul paralel(statul paralel e minciunile și escrocheriile voastre) complice! Sikkktir!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.