Cazul Roșia Montană: Statul român, absolvit de acuzațiile de abuz de putere

În urma deciziei favorabile pronunțate de Tribunalul Arbitral al Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID) de la Washington, statul român a fost absolvit de acuzațiile de abuz de putere în cadrul controversatului proiect minier aurifer de la Roșia Montană. După o procedură de arbitraj ce a durat 9 ani, Tribunalul a respins pretențiile la despăgubiri de miliarde de dolari ale companiei Gabriel Resources, subliniind că nu există dovezi că statul român ar fi acționat în mod coordonat pentru a bloca proiectul sau că ar fi luat decizii politice de respingere a acestuia.

Conform deciziei, reclamanții au investit sume semnificative în proiect, însă acesta nu s-a concretizat, nici pentru compania Gabriel Resources, nici pentru Guvernul român, care era partener în proiect. Documentul evidențiază că acest caz nu reprezintă un exemplu de abuz de putere din partea statului, în detrimentul investitorilor privați. Nu există niciun indiciu că statul ar fi intervenit pentru a transfera proiectul către alt investitor sau că ar fi favorizat un anumit actor în detrimentul altuia.

În lumina acestei decizii, se subliniază că provocările de mediu, sociale, culturale și economice pe care le-a implicat proiectul minier la Roșia Montană s-au dovedit a fi extrem de dificil de depășit. Documentul concluzionează că nu poate fi atribuită cu exactitate nicio parte sau nicio cauză specifică în eșecul materializării proiectului.

″Tribunalul recunoaște faptul că reclamanții au făcut investiții substanțiale în proiect, care din păcate nu s-au materializat. Cu toate acestea, este important de reamintit că nu s-au materializat nici pentru Guvern, ca partener de joint-venture cu reclamanții în proiect. Acesta nu este un caz în care un stat a abuzat de puterile sale suverane pentru a profita de eforturile și capitalul unor investitori privați, în dauna respectivilor investitori. Nu este nici un caz în care un stat a intervenit pentru a transfera un proiect lucrativ de la un investitor privat către un altul, mai favorizat. Acesta este un caz în care provocările de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat un proiect minier masiv s-au dovedit până acum insurmontabile, în circumstanțe în care vina nu poate fi atribuită, cu corectitudine, nici unei părți și nici unei cauze anume″, se menționează în document, analizat de Profit.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „Tribunalul recunoaște faptul că reclamanții au făcut investiții substanțiale în proiect, care din păcate nu s-au materializat.”

    raspuns: multi au investit dar nu toti au facut genocid : sa isi otraveasca semenii cu cianuri !

    ( .. si baba a investit in „pineza”, care i-a intrat in … „nu bate vantul” si s-a oprit din investitii 😀 )

    altii au investit in terminarea celui de al doi-lea razboi mondial si au bubuit Nagasaki ..

    razboiul e o prostie , insa uneori genocid trebuie facut ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.