Ce istorie frumoasă avem! Ca astăzi, pe 19 mai, 1920, regele și regina României ajungeau la Bălți

Ca astăzi, pe 19 mai, 1920, regele și regina României ajungeau la Bălți, la Gara Pamînteni, în prima lor vizită oficială în Basarabia.
Regina Maria a rămas toată ziua în tren deoarece avea un ochi rănit de la un buchet de flori aruncat nevinovat spre ei, iar Regele Ferdinand l cu Principesa Elisabeta au mers la catedrală, la defilare, la spitalul Zemstvei și la Cercul Militar.
Acolo i s-a amintit Regelui că Bălți a fost prima localitate ce a votat Unirea cu România la 3 martie 1918.
Ziarul “Gazeta Bălților” făcea următoarele consemnări: „Trăsuri împodobite cu flori, cu tricoloruri, treceau grăbite spre gară, ducând în ele lume după lume. Domnii în ținută de gală, doamne încărcate de buchete, ofițeri plini de decorații, se grăbeau cu toții să ajungă mai curând să vadă pe oaspeții așa de iubiți, așa de mari.”
După primirea de la gară, Regele, Principesa Elisabeta, fiica cea mai mare, alături de generalul Alexandru Averescu și suita guvernamentală, au luate parte la un serviciu divin, oficiat la Catedrala Sfântul Nicolae. Ulterior, Regele a asistat și la serviciile religioase de la Sinagogă, la bisericile comunităților poloneze și armene din Bălți.
După ceremonii, Regele a mers spre Cercul Militar din oraș, unde a ținut un discurs: „Dați-mi voie să vă mulțumesc pentru sentimentele de dragoste ce mi le exprimați și să socot prea scumpe momentele pe care le trăiesc în mijlocul Dumneavoastră aici. …Sunt prea fericit că am regăsit aici pe aceia care au rămas deapururi un neam, unul și nedespărțit…”
Spre seară, oaspeții regali au plecat cu trenul spre Ungheni, fiind însoțiți cu aceleași aclamații, urale și muzică. În ziua plecării din Bălți, Regina Maria scria următoare: „Nando și Lisaveta au vizitat Bălți, unde au avut o extraordinar de călduroasă primire. Eu am auzit doar de departe ecourile”.
Ce istorie frumoasă avem! 🇷🇴

Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Hm! Ce-ar fi daca am schimba republica cu o monarhie? N-ar fi tentant avand in vedere experienta noastra cu republica? Ne gandim?

  2. Decit komunisti hauristi dianisti Mai Bine Regalisti.Romania A avut intodeauna Cneji Voievozi Si Regi Nu Secretari Si Presedinti.Mai studiati Istoriei habarnistilor.

  3. Regele shi Regina au ajunshi la Baltzi pentru ca nu era pe atunci preshedinte Maia Sandu sa ii deporteze shi pe ei cum l-a deportat pe George Simion.

  4. ce au facut astia in afara de excursii la Balti. Doar turism ca si dulapul actual. In afara de asta au mai facut ceva trintorii astia asa numarat cum a facut ceasca transfagaraseanul sau poate canalul sau altceva. Nu cred ca au facut ceva in afara de a consuma si a se plimba

  5. Din toată „fosta familie regala”, respectul îl merită regina Maria, pentru felul in care a promovat interesele României, „restul fostei familii regale, … inclusiv cei de astăzi care s-au îmbogățit nu vreau sa vorbesc murdar, sunt „pleavă, umplutură pentru a marca monarhia”.

  6. Principalul este că fiecare ar trebui să știe, sau dacă nu, să afle, din ce categorie face parte: ratați sau iobagi….😄

  7. Asa e de frumoasa istoria noastra cu regalitatea,ca si eu m-as indragosti de ea!

  8. Pentru îndrăzneala de a fi primii care au votat unirea cu țara, rușii s-au răzbunat în stilul lor caracteristic, rusificând Bălțiul.

    I-au deportat pe români în Orientul Îndepărtat, le-au confiscat proprietățile și au adus în locul lor mii de mujici pe care i-au transforma în „orășeni”.
    Și astăzi, aceștia și urmașii lor, care nu vorbesc bine nici rusa nici româna, doresc o „Moldovă” independentă având strânse legături cu „mama Rusia”.

    Să nu se uite niciodată că în mlaștinile de lângă Bălți, a avut loc un Katyn românesc, mii de prizonieri, ostași ai Armatei Române au fost executați prin împușcare de Armata Roșie „eliberatoare”.

  9. Armata Regala in 1918 – 1920 a dovedit ca are tupeu si patriotism sa se bata fara sprijinul direct al Antantei. I au invins pe rand pe germani, unguri, rusi si ucraineni din armata bolsevica. Respect!

  10. Mulțumim pentru informație. Copii și nepoții celor veniți din Basarabia habar nu au de istoria făcută de bunicii lor, fiindcă la școală nu se învață și Istoria bună despre cei care au făcut România doar partea rea. În schimb relatările domnului Dan O. și la peste 100 și de anii de Transilvanie și Banat la România, despre cei 51 de ani de Austro-Ungaria, apar sistematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.