Nucile ne ajută să trăim mai mult

Nucile sunt o sursă infinită de vitamine şi minerale, fiind utilizate atât în alimentaţie, ca ingrediente pentru prăjituri sau ca gustări între mese, cât şi în tratamente populare, datorită uleiului pe care îl au în compoziţie. Ele conţin fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E, P şi au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3, motiv pentru care nutriţioniştii le recomandă celor care se confruntă cu stări de oboseală sau astenie.

O jumătate de pumn de nuci consumat zilnic reduce riscul decesului timpuriu, conform unui studiu olandez, scrie BBC.

Cercetătorii de la Universitatea Maastricht au descoperit că decesul timpuriu poate fi redus cu 23%, dacă în alimentaţie sunt introduse 10 grame de nuci zilnic, pe o perioadă de 10 ani. Însă, pentru untul de arahide nu există nici un beneficiu, deoarece are un conţinut ridicat de sare şi grăsimi. Articole anterioare au demonstrat că nucile pot contribui pentru ameliorarea sănătăţii cardiovasculare, însă acest studiu este cel mai important de până acum deoarece arată beneficiile şi bolile specifice de care ne putem feri consumând zilnic nuci.

Ce conţine miezul de la o nucă?

– mononesaturate şi acizi graşi polinesaturaţi

– diverse vitamine

– fibră

– antioxidanţi

– alţi compuşi bioactivi

Peste 120.000 de persoane, femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, au furnizat informaţii cu privire la dieta şi stilul lor de viaţă în anul 1986, iar 10 ani mai târziu, rata mortalităţii lor a scăzut considerabil. De asemenea, riscul decesului prematur cauzat de cancer, diabet zaharat sau boli respiratorii neurodegenerative a fost mai mic în rândul consumatorilor de nuci.

Există o medie de scădere cu 23% pe parcursul celor 10 ani pentru toate afecţiunile, cu o pondere de:

  • 45% pentru boli neurodegenerative
  • 39% pentru boli respiratorii
  • 30% pentru diabet

“A fost remarcabil cum a scăzut substanţial rata de mortalitate în urma consumării unei cantităţi de 15 grame de nuci pe zi”, a declarat profesorul Piet van den Brandt, cel care a făcut studiul şi l-a publicat în Jurnalul Internaţional de Epidemiologie.

“Cercetătorii au observat în urma studiului că persoanele care au introdus nucile în alimentaţia lor au început să consume mai multe fructe şi legume, ceea ce este un factor important pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos”, a declarat profesorul Van den Brandt pentru BBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.