O epidemie de cancer ameninţă America Latină

America Latină se va confrunta cu o epidemie de cancer, dacă guvernele nu acţionează rapid în vederea ameliorării sistemelor de sănătate şi îngrijirii săracilor, avertizează cercetători într-un raport publicat în ediţia de vineri a revistei The Lancet Oncology, citat de Mediafax.

Raportul, lansat în cadrul conferinţei Grupului latino-american de Cooperare în Oncologie (LACOG), la Sao Paulo, anunţă că în regiune se înregistrează 13 decese la 22 de cazuri de cancer, în comparaţie cu 13 decese la 37 de cazuri în Statele Unite şi 13 decese la 30 de cazuri în Europa.

Motivul principal este un diagnostic prea tardiv, potrivit autorilor studiului.

„Cercetătorii apreciază că, până în 2030, 1,7 milioane de cazuri de cancer vor fi diagnosticate în America Latină şi Caraibi şi că se vor înregistra peste un milion de decese cauzate de cancer anual”, subliniază raportul.

Boala reprezintă în prezent pierderi în valoare de patru miliarde de dolari pe an în regiune, nu doar din cauza costului scump al tratamentului, ci şi a impactului în economie şi morţilor premature.

„Aceste costuri vor creşte şi mai mult dacă guvernele nu adoptă o acţiune coorodnată pentru a stopa impactul în creştere al cancerului în regiune”, subliniază studiul.

„Numeroşi locuitori din regiune, în special în comunităţile sărace, indigene sau rurale, au un acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de luptă împotriva cancerului, o problemă agravată de investiţii slabe în sănătate şi foarte inegale în majoritatea ţărilor latino-americane”, precizează raportul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.