La Munchen, Fundația Alexandrion a decernat premii unor personalități ale diasporei românești

O seară cu Europa Liberă

La Munchen, într-una dintre cele mai somptuoase săli de recepție, Kunstler Haus, de pe Lembachstrasse 8, s-a desfășurat o festivitate de premiere mai puțin obișnuită. Fundația Alexandrion a decernat premii și diplome unor personalități ale diasporei românești, între care se aflau și cîteva dintre vedetele postului Radio Europa Liberă.

La vechea adresă a postului nu se mai simte nimic din tensiunea și agitația de pe vremuri. Dacă nu mă înșel, pe unde erau birourile și studiourile postului acum funcționează o universitate. Este o instituție publică liniștită, ca toate celelalte din Munchen. Parcă tensiunea de altădată nici n-ar fi existat. Parcă acel colț de clădire la care Carlos Șacalul a pus o bombă n-ar fi fost niciodată rupt. Pe aproape, în Englischer Garten, munchenezii își fac plimbările, se întind pe iarbă, fac sport sau beau bere cu niște halbe cît o găleată. Povestea Europei Libere se stinge încet. Cei tineri din Munchen, de fapt și din România, nici nu știu mare lucru despre post. Nici despre epocă. Nici cînd funcționa nu știau prea multe amănunte despre el, necum astăzi, cînd populațiile din Est care îl ascultau cu sufletul la gură l-au uitat. Nici munchenezii nu știau mare lucru despre el. Aflaseră doar că este o instituție americană și că este destinată luptei cu comunismul. Cu atît mai puțin astăzi, cînd multe dintre vocile postului au amuțit pentru totdeauna, cînd postul s-a mutat la Praga și cînd nu mai are nici un rost să emită pentru România.

Într-o clădire ca un paralelipiped alungit, în glumă, într-o oră de geometrie a funcționat de fapt centrul anticomunismului european. S-ar putea spune că la Gdansk a fost inima, iar la Munchen, creierul. Adevărul este că fără Radio Europa Liberă o jumătate din bătrânul continent ar fi trăit închis într-o peșteră. Din banala clădire din Munchen se emiteau semnalele care alimentau gîndirea celor care mai credeau în libertate. De acolo, comunismul românesc și cel din toată Europa de Est era scrutat cu lupa. De acolo se emiteau știri pe care presa din România le evita. De acolo se pleda pentru drepturi și libertăți și de acolo plecau pe calea undelor poveștile unor oameni nedreptățiți sau abuzați de sistemul comunist. De acolo se emitea ce se asculta în baie sau în boxele radioului scoase pe balcon, în funcție de curaj. În Drumul Taberei, un curajos asculta „Realitatea românească a lui Neculai Constantin Munteanu cu boxele pe balcon și cu volumul dat la maxim. Toată lumea se lumina la față și zîmbea. Era ca o înjurătură și ca o revanșă surdă, dar și ca un semn de speranță încă vie. Într-o noapte cu vînt și trăsnete, am auzit niște strigăte. Îl luau pe sus pe bărbatul din blocul vecin care asculta Europa Liberă în boxele de pe balcon. Pînă în 1989, în OD-urile din Drumul Taberei a fost liniște.

L-am reîntîlnit pe Neculai Constantin Munteanu pe aeroportul din Munchen. Se întorcea acasă, la București. S-a mutat în România. Are același farmec și aceeași ironie fină care l-au făcut celebru. Doar că nu mai are chef să lupte. Nu mai are cu cine și sunt prea multe deșertăciuni. În afara amintirilor, nu-l mai leagă mare lucru de Munchen. Din echipa de aur a Europei Libere n-au mai rămas decît puțini. Mircea Carp și Mihai Rusu, Gelu Ionescu și Mery Georgescu mai stau în Munchen, iar Emil Hurezeanu, ambasador al României în Germania, revine adesea în orașul bavarez. Dar pentru alte rațiuni, nu pentru rememorări. Nici pe el nu-l mai întreabă multă lume despre anii de glorie, dar și de spaimă ai radioului, despre zilele și nopțile de transmisii în direct despre căderea comunismului în România.

Bavaria a fost poate cea mai anticomunistă regiune a Europei. Și astăzi este la fel. De acolo, zi și noapte, un grup restrîns de jurnaliști și oameni de cultură evadați din țările comuniste ale Europei au ținut lumea trează, cu urechile ațintite la emisiile în eter și cu speranța că într-o bună zi libertatea va veni. Și în comportamentul bavarezilor a rămas o urmă care sună ca un avertisment.

– Nu vă atingeți de libertățile oamenilor!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

19 Comentarii

 1. Se mai gaseste si Andrei Voiculescu ,nepotul lui Vasile Voiculescu.

 2. Europa Libera e postul ala care in 22 dec.’89 ne spunea ca-s 60.000 de morti in Romania ?
  Intr-adevar , mare post de radio ……

  • Curajul oamenilor care vorbeau de la microfonul Europei Libere au mentinut speranţa oamenilor cinstiţi din România!

  • Ca bine zici ! Ti-aduci aminte in ce culoare roz ne descriau ” iubirea de adevar si democratie ” a vestului binevoitor si milostiv . Ce propaganda alunecoasa au mai degurgitat . Si eu am fost printre natingii care au pus botul la aburelile lor . Cit despre cei care manevrau jocurile politice , despre interesele geo strategice ale occidentului , despre planurile lor referitoare la modul cum de imparta Romania intre corporatiile cu lacomie unlimited , nimic . Si mai au obraznicia sa se erijeze si acum in dascali ai democratiei si drepturilor omului . Hahahahaha !

  • CHESTIA CU 60000 DE MORTI A FOST LANSATA DE SERV. SIRBO-CROATE DE INFORMATII SI PRELUATA ESTE ADEVARAT DE E.L !! ERAU PARTE A LOVITURII DE STAT,’REVOLUTIE’! FACEAU PARTE DIN COOPERATIVA INTERNATIONALA DE INLATURARE A DICTATORULUI CEAUSESCU SI DE REFORMARE ‘DEMOCRATICA’ A COMUNISMULUI! NU DE DEMOLARE A LUI! MORTII AU FOST ROMANII CU ELANUL LOR CU TOT! NUMA’ VREO MIE!!! CONSECINTELE SE VAD SI ASTAZI!!!

  • Da! (Comentariu pre scurt. Folositi cel putin 10 caractere.)

 3. Este tacere in paralelipiped pt.ca si-au atins scopul.
  Bavaria,clocitoarea hitlerismului si asa mai departe.
  Europa libera, finantata de America inimica comunismului pt.ca acum sa vedem comunismul american cu progresismul sorosist,neomarxist cu political corect, cu teroiile de la Soalla de la frankfurt citire ,expandata in propagarea ideologiilor ce folosesc clanului Rotshild,Rockefeller ,Bancii Reglementelor Elvetiene si in general NOW propagata de UE,adica sa vedem noul totalitarism al hegemonilor puternici-cateva state coplesind mapamondul.
  In orice caza, teoriile dlui nistoresc ,ac.nostalgie nu explica libertatea pe care Romania nu o are delloc,nu o mai are deloc,nu mai este stapana pe destienels ale.
  Da, credeam in Europa Libera,incontestabil, dar atat de naivi, de neinformati ,tinuti in cusca de securitatea ceausista, am trecut in securitatea deplina ,in noul iad.

  • Ai dreptate in felul tau,cunosc mai mult decat Nistorescu despre partea interna a Europei Libere sau altor posturi radio „libere”.am facut patre din sistem ,cunosc,nu vad sensul articolului. Nu am semnat un CEC pe numele Nistrorescu,nu il cunosc,si chiar daca omul are ceva impotriva politicii vremii,eu il respect,asa au fost vremurile,bune ,rele,cel putin ati putut face o comparatie intre Scanteia si CIA si rezultatul?Ce a fost, s fost, alte vremuri,sculati-va din somn si mergeti mai departe pe un drum clar.

 4. Da! (Comentariu pre scurt. Folositi cel putin 10 caractere.)

 5. ” …EROI (nu MANIPULATI!) au fost si-or mai fi inca …si-or fi in neamul romanesc…”!…si tot pentru LIBERTATE si INDEPENDENTA au murit originarii (sperand si luptand ) nu ducand ofensiva orificiilor si sfincterelor la absolut pentru suprematia lacomiei,ipocriziei si manierismului desuet!!!

 6. A fost odata , de n-ar fi fost nu am fi simtit acea boare , ori savoare de libertate , chiar holografica fiind dealtfel … multumim mult romanilor nostri de la Europa Libera ! Ati fost o vreme destul de indelungata cei mai apropiati sufleteste de noi cei care va iubeam si va stimam cu toata puterea gindurilor noastre ! Respect si consideratie !

 7. AI UITAT DE CORNEL CHIRIAC SI NOPTILE CU MUZICA!! TARINA USOARA!

  • Noi nu am uitat!Abia asteptam sa inceapa Metronomul!Era pe vremea lui Vincent(Don Mclean) si a altor piese minunate

  • Dar ca Europa Libera sa fi spus si ceva de bine de Romania isi aminteste cineva?

 8. Europa Libera nu a intretinut nimic altceva decit iluziile celor din Romania.

 9. O analiza a unei perioade sumbre pentru Romania! O analiza cu puncte vulnerabile. Romania are nevoie de o alta Europa
  „libera” in Colhozul european. O replica functioneaza azi la Bruxelles sub bagheta celebrei securiste Macovei!!! Cum poate cineva sustine, fara a face o analiza a postului, ca Romania neosecurista nu mai are nevoie de o voce critica?
  Am mai vorbit de postul multinational( sectii corespunzatoare tarilor Lagarului de Concentrare Comunist), comparandu-l
  cu RIAS-ul tot american, care printr-un „refugiat” din RDG( agent devenit comentator) a organizat inscenarea KGB-ista a „revoltei din 17.06.1953 din Berlinul de Est. Cine poate pretinde ca Securitatea care a plasat in Europa si SUA mii de agenti, tocmai la acest post nu a reusit sa strecoare macar unul? Aceeasi situatie si pentru celelalte tari din Lagar!!! Despre Munteanul am mai spus ca anticomunist fiind, nu-l putea credibiliza pe kgb-istul Pedro, proaspatul CRIMINAL IMPOTRIVA UMANITATII( pe atunci incadrarea era de…GENOCID!!!), inscriindu-se in partidul creat la comanda lui Brucan pentru disimularea unei Romanii „pluraliste” si pentru stergerea urmelor complicitatii. Adica Securitatea insceneaza ASASINATE, PENTRU CREDIBILIZARE si NU INFILTREAZA AGENTI? Si nu cred ca trebuie sa mai amintesc inscenarea grobiana de asasinat asupra lui Goma!!!

  • De fapt este vorba de multa naivitate si multe prejudecati. Cu decenii in urma ar fi fost scuzabil.

 10. Pai sa uite organizatorii de Andrei Voiculescu si Radu Teodor,cu programele lor muzicale de mare,foarte mare succes? Ce fel de recunoastere este asta? Prin uitare.Pacat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.