O veste bombă pentru fumători

În ce locuri acum prohibite vor putea aprinde ţigara fumătorii. Modificarea legii anti-fumat ar putea fi adoptată până la sfârşitul lunii iunie.

OK de la comisiile din Senat

Legea fumatului se îmblânzeşte. O serie de modificări au fost aduse la comisii în Senat la drastica lege anti-fumat. Modificările urmează să fie suspuse votului plenului Senatului, după care va ajunge în Camera Deputaţilor. Ţinând cont de faptul că este o lege „apolitică” şi că sunt mulţi fumători în cele două Camere ale Parlamentului, există şanse ca modificările aduse legii să fie adoptate până la sfârşitul lunii iunie a.c., sau cel târziu în luna septembrie. Mai probabilă este prima variantă.

Ce se modifică

Au existat informaţii, privind unele modificări aduse legii actuale, dar erau date fie „pe surse” fie erau confuze. Cotidianul.ro l-a contactat vineri pe senatorul PNL, Ion Luchian, preşedintele Comisiei pentru sănătate publică. Acesta ne-a precizat: „Am finalizat raportul comun, împreună cu colegii de la Comisia economică, industrii şi servicii, raport în care sunt trei amendamente principale. În primul rând a fost redefinit <<spaţiul închis>>. În legea aflată în vigoare, era definit astfel: doi pereţi şi acoperiş. Conform unuia dintre amendamente acum prin spaţiu închis se înţelege patru pereţi şi acoperiş. S-a mai aprobat ca şi în penitenciare şi spitale de psihiatrie să se amenajeze locuri speciale pentru fumători, după modelul patentat la aeroportul Otopeni. Nu în ultimă instanţă se pot înfiinţa localuri speciale pentru fumători”.

Restaurante, baruri speciale pentru fumători

L-am întrebat pe senatorul Luchian, ce înseamnă “localuri speciale pentru fumători”. “Modificările aduse legii permit înfiinţarea de restaurante, cafenele etc speciale pentru fumători”, a precizat Ion Luchian. Întrebat dacă există posibilitatea ca actualele restaurante, baruri, cafenele să se transforme în localuri speciale pentru fumători, răspunsul a fost afirmativ. Se impune o întrebare: vor fi agreate sau nu în plen, modificări aduse legii?. Ion Luchian: “Raportul celor două comisii va fi dezbătut în plenul Senatului fie în prima zi de luni de după locale, fie 7 zile mai târziu. Dacă ţinem cont de faptul că în ambele comisii a existat majoritate favorabilă modificărilor, cred că şi în plen va exista majoritate”.

Lobby” al patronilor de localuri

Joi 19 mai, doi deputaţi contactaţi de reporterul Cotidianul.ro pentru o documentare au declarat: “Suntem, cred 70% dintre senatori şi deputaţi, bombardaţi cu telefoane, scrisori, memorii la cabinete, prin care suntem rugaţi să amendăm legea privind fumatul. Cei mai mulţi dintre cei care solicită acest lucru sunt patroni de localuri, dar nu numai. Foarte mulţi au avut încasări reduse din martie de când a intrat legea în vigoare, au fost nevoiţi să reducă salariile angajaţilor etc. Bine au şi ei vina lor. Dacă ar fi respectat ad-literam vechea lege, care instituia obligativitatea înfiinţării unor compartimente mai mici special pentru fumători sau pentru nefumători, după specificul localului, atunci poate nu ar fi existat ofensiva anti-fumat din ultimul timp. Dar, acum, după ce am văzut efectele legii, credem că trebuie să ne gândim în primul rând la locurile de muncă aflate în pericol, la încasările de la turişti etc”.

În Ungaria, unde din 2014 este în vigoare o lege la fel de draconică, în plin centrul Budapestei câteva localuri de alimentaţie publică, altădată pline ochi, au tras obloanele, iar barurile şi restaurantele fără terase au pierdut procente bune din clientelă. Şi în Ungaria deţinătorii de localuri fac lobby pentru “îmblânzire” legii aflată în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.