Oficialii europeni îndeamnă la calm după amenințarea lui Trump

Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale Atlanticului, pe fondul îngrijorărilor că un război comercial va perturba cea mai importantă relație comercială și de investiții din lume, transmite Bloomberg.

Cu câteva ore înainte de o întâlnire programată între negociatorii de la Washington și Bruxelles, cu privire la pașii următori spre un acord, Trump a criticat Uniunea Europeană pentru că ‘este foarte dificil să se negocieze cu ea’ și că ‘discuțiile noastre cu ei nu duc nicăieri’.

‘În aceste condiții, recomand impunerea unor taxe vamale de 50% împotriva UE, începând cu 1 iunie’, a scris Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.

În replică, oficialii europeni au încercat să dea dovadă de reținere și de hotărâre de a continua discuțiile, mai mulți dintre ei utilizând cuvântul ‘calm’ pentru a descrie de ce are nevoie blocul comunitar, care se confruntă cu posibilitatea perturbării legăturilor comerciale cu cel mai important partener comercial al său.

‘Toate astea fac parte din procesul de negociere. Ne vom uita cu calm la propuneri și vom răspunde robust și ferm’, a spus premierul olandez Dick Schoof.

Vicepremierul irlandez, Simon Harris, a precizat că negocierile rămân principala preocupare a UE și a Irlandei. ‘Avem nevoie de un dialog substanțial, calm, potolit și comprehensiv cu SUA’, a spus Harris.

Ministrul francez al Comerțului, Laurent Saint-Martin, a scris și el într-o postare pe X că ‘ne menținem aceeași linie: de-escaladare, dar suntem gata să răspundem’.

Simone Tagliapietra, senior fellow la centrul de reflexie Bruegel, a calificat anunțul lui Trump drept ‘un duș rece pentru Bruxelles, chiar dacă există în continuare speranța ca asta e o nouă tactică de negociere destinată să pună presiune asupra negocierilor’.

Brad Setser, fost oficial în cadrul Trezoreriei americane, și care acum lucrează la Council on Foreign Relations, spune că următoarea mutare a UE ar putea fi aceea de a reacționa dacă Trump își pune în practică amenințarea.

UE a pregătit tarife la bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele lui Trump la metale, dar a suspendat implementarea lor până la mijlocul lunii iulie. Este posibil ca implementarea să fie accelerată, în eventualitatea eșecului negocierilor. De asemenea, blocul comunitar pregătește alte tarife în valoare de 95 de miliarde de euro la o listă de produse americane, în eventualitatea eșecului negocierilor. Acele măsuri vor viza bunuri industriale, inclusiv avioanele Boeing, autoturismele produse în SUA și bourbon.

Recomanda 2

8 Comentarii

  1. o sa crape ficatii in intelectualime daca UE ia masuri reciproce si brusc se face Aifonu mai scump cu 50%

    • total de acord, problema e „ca cand” americanii nu au fost in Europa, s-au instaurat niste socialisti extremisti… si dupa cum se vede, in prezent, progeniturile acelor specimene au functii de conducere in fooooarte multe tari europene, si probabil in TOATE institutiile europene si nationale

  2. daca au scazut bursele numai pt niste vorbe aruncate, voi chiar nu intelegeti ca daca bursele scad cineva cumpara ieftin niste actiuni la care altfel i-ar fi greu sa ajunga…

  3. Ha, ha! N-ar hi rău ce ricomandă Trump… Or’cum, lumia s-o săturat di poșârca franțuz’ască! Căruțăle franțujilor nu-s afectate fi’ncă nij-o dat’ n-o avut acces pi pământ amirican…

  4. Trump isi bate joc de Colhozul sorosistilor. Dupa ce l-au hartuit prin procese acum sistemul extremist sorosist isi ia plata inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.