Pandemia a îndulcit un indicator care arăta rău

Deficitul de cont curent, indicatorul care arată cât de slăbită este economia României, a scăzut cu 18,5% în perioada ianuari-august 2020, față de primele opt luni ale anului trecut, conform informațiilor prezentate de Banca Națională a României. Astfel contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 5,789 miliarde de euro, comparativ cu 7,099 miliarde euro în perioada ianuarie-august 2019, pe fondul pandemiei. Pentru că mulți români s-au trezit cu veniturile diminuate fie din cauza tăierilor de salarii fie a disponibilizărilor din martie și până astăzi, sau pentru că multe din spațiile de retail au fost închise din pricina deciziilor autorităților, s-a diminuat ieșirea banilor din țară. Deocamdată, economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 851 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 426 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a redus deficitul cu 1,193 miliarde de e euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 542 milioane euro.

Pandemia a înrăutățit însă alți indicatori: investițiile directe ale neredenților și datoria externă. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,396 miliarde de euro (comparativ cu 4,364 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2019), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 994 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 402 milioane euro.

În perioada ianuarie – august 2020, datoria externă totală a crescut cu 6,339 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 83,073 miliarde de euro la 31 august 2020 (71,5 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 11,8 la sută față de 31 decembrie 2019. Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2020 nivelul de 33,049 miliarde de euro (28,5 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 6,8 la sută față de 31 decembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Atata timp cat buzunarele sau contul nostru(1600-1800 lei) se termina cu o saptamana inainte de reinarcare, inseamna ca e mai grav cu deficitul! Personal, imi programez orice leu si nu cred ce spun si scriu astia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.