Paracetamolul, risc pentru sarcină

Potrivit unui studiu realizat de cercetători neo-zeelandezi, paracetamolul folosit de mame în timpul sarcinii pentru calmarea durerilor ar genera o serie de probleme la copii, aceştia prezentând un risc crescut de a suferi de sindromul deficitului de atenţie (ADHD).

Savanţii au analizat datele obţinute în urma unui studiu efectuat pe 871 de copii europeni şi măsurat dificultăţile comportamentale şi simptomele de ADHD pentru copii cu vârsta între şapte şi 11 ani, informează Mediafax, care citează dailymail.co.uk.

Cercetătorii au analizat folosirea în timpul sarcinii a unor medicamente ca paracetamol, aspirină şi antibiotice, dar şi a medicametelor impotriva acidităţii gastrice. Aproape jumătate dintre mamele copiilor din studiu luaseră paracetamol în timpul sarcinii, iar copiii acestor femei prezentau un risc mai mare de a dezvolta sindromul deficitului de atenţie şi alte probleme de comportament.

Utilizarea celorlalte medicamente nu a fost legată de diferenţe majore de comportament la copii, potrivit studiului.

Studiul nu a beneficiat însă de date referitoare la persistenţa sindromului deficitului de atenţie şi în perioada pubertăţii, nici la informaţii referitoare la faptul că părinţii au suferit sau nu de ADHD. De asemenea, cercetarea nu a beneficiat de informaţii despre tipul de dozare a medicamentului şi în care trimestru al sarcinii au luat mamele paracetamol.

„Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a avea o evaluare mai precisă a riscurilor şi consecinţelor administrării de analgezice în timpul sarcinii”, a spus liderul echipei de cercetare, dr. John Thompson.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.