Mutare bombă în dosarul Revoluției

Parchetul General cere aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru efectuarea urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în dosarul Revoluţiei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Parchet,  procurorul general Augustin Lazăr a adresat președintelui României o solicitare de urmărire penală faţă de Ion Iliescu, membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), „organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989″.

De asemenea, se cere urmărirea penală faţă de Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989, și faţă de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989.

Pe 18 decembrie anul trecut, procurorii care instrumentează dosarul Revoluției anunțau că s-au înregistrat progrese în anchetă, fiind clarificate, printre altele, împrejurările legate de fuga cuplului Ceauşescu din decembrie 1989 sau identificată sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu din 21 decembrie ’89.

„Au fost clarificate împrejurările legate de fuga cuplului prezidențial de pe sediul CC al PCR, traseul urmat și comportamentul forțelor militare înainte, în timpul și după pătrunderea revoluționarilor în sediul Comitetului Central. A fost stabilită componența comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga președintelui în exercițiu,  puterea totală în România. Referitor la acest aspect a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăți de drept din țară (București, Cluj-Napoca și Iași), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. În această etapă a anchetei, este posibilă o mai bună stabilire a conduitei membrilor noii puteri politico-militare și acțiunile de legitimare a acesteia pe plan intern și international”, afirma Parchetul General la acel moment.

Potrivit procurorilor, „este cert” faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri survenite.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Și Dragnea! Nimic, nimic. Vinovatul universal este lăsat de izbeliște!

    • Dragnea este prea mic pentru un joc atat de mare. In plus este si foarte ocupat cu Irina si Geanina. Trebuie sa le ingrijeasca si hraneasca pe amandoua si au o foame in ele fetele astea de te sperii ! Ajunge o privire si-ti dai seama…

  2. Iliescu are 87 de ani,nu stiu daca mai conteaza pentru el!Dar un Petre Roman merita pe deplin puscaria, numai si pentru faptul ca a girat distrugerea economica a Romaniei! Gelu Voican Voiculescu merita pedeapsa suprema,stie el mai bine pentru ce!

    • Conteaza pentru viitor. Sa stie si alti amatori ce-i asteapta daca se joaca de-a razboiul civil….

  3. Jos palaria, domnule Lazar. Sa fie urmariti penali si ceilalti asasini. 1166 de romani si-au pierdut viata la Revolutie, unde sunt cei 1166 de asasini ai acestora cu nume si prenume?!

    • Lazarica e lipsit de credibilitate…o face ACUM, de ce!? Doar pt a-si scapa pielea de demitere…

  4. Bine ca s-au trezit acum dupa atatia ani sa redeschida dosarul LOVITURII DE STAT DIN 1989.Sunt printre acestia oameni care au contribuit din plin la distrugere economiei nationale din toate punctele de vedere si prin toate mijloacele posibile.Ar trebui luati la intrebari cum au ajuns sa se imbogateasca in cativa ani iar marii bogatasi ai lumii au ajuns sa fie bogati dupa ce au trecut generatii intregi de urmasi.Nu numai ILIESCU,PETRE ROMAN(pentru care industria Romaniei era un morman de fiare),GELU VOICAN VOICULESCU,trebuie sa raspunda pentru mortii si dezastrul din tara ci si altii care se dadeau revolutionari si profita din plin de pe urma beneficiile create.

  5. Da ce atata graba? Ca doar au trecut abia 28 de ani … 🙂 te doare mintea frate… Se poate scrie un roman „Dupa 28 de ani” autor – justitia romana independenta

  6. Astia fac scenarii de film, sau cerceteaza crimele impotriva umanitatii cu subiect si predicat. Asa zisa revolutie imbraca multe infractiuni, ele trebuiesc disjunse inainte de judecata si trasi la raspundere pe felii concrete. Nu ne apucam sa refacem traseul lui Ceasca, cine striga slogane anticomuniste, cine anticeausiste, ce a facut ceasca in elicopter si cu ce lift a urcat pe acoperis. Astia ne i-au de fraieri si o tot lalaie pana in secolul 25. Crime petrecute in secolul 20, ai caror autori se cunosc, sunt probe, martori, nici in secolul 21 nu a intrat pe masa judecatorilor. Durata razboiului celor doua roze va fi batut de durata procesului de crime impotriva umanitatii comise de esalonul doi al PCR.

  7. Asta cu revolutia e greu de dovedit. Mai bine ii arestau pentru mineriade acolo sunt dovezi garla!

  8. In ultimii 28 de ani in Romania s-au inregistrat pagube de 2000 mld. euro fara ca nimeni sa plateasca.
    Se fura de aproape 3 decenii si inca mai este de unde.
    Saraca tara bogata, pacat ca-i locuita!

  9. Cum se nimeresc cererile astea, exact cand sunt in plin scandal mediatic protocoale secrete, practici ilegale ale procurorilor, atacuri la legile justitiei pentru apararea intereselor, etc. Si daca le ridica imunitatea ce? O sa-i aresteze? Ce probe au ei la dosar sa demonstreze ca Petre si Ion ordonau crime impotriva umanitatii din studiourile TVR, care sa se sustina la ICCJ? li se ridica imunitatea ca sa-i cerceteze cum cerceteaza ei dosare… 3-6 ani pana se rasgandesc si dau cu NUP. Diversiune de 2 bani.

  10. „… în legătură cu săvârșirea infracțiunii contra umanității” .. Pardon, lipsesc doua cuvinte : stiu ca nu suna frumos pentru cei doi „revolutionari” (si pentru alti criminali din aceeasi gasca) dar formularea corecta este :”în legătură cu săvârșirea infracțiunii DE CRIME contra umanității” ! (ca sa nu mai vorbim de faptul ca asistam pentru a „n”-a oara la o gargara ieftina , toti acesti criminali nu vor executa nici macar cinci minute de puscarie, asta o stie toata lumea)

  11. Mare rușine pentru Justiția Română să țină aproape 30 de ani dosarele unor criminali organizați în gașcă ,rușine pentru procurori care au fost plătiți și au acoperit mârșăviile acestor indivizi …

  12. Saracul (du lieber) Augustin, a dat in balbaiala de frica, de disperare, nu stie de ce prostie sa se mai agate ! Poate sa il inculpe si pe Hristos, a doua oara, tot nu scapa de protocoale… Si pe zi ce trece, bulgarele de dejectii din parchete se ingroase si o tot ia la vale spre Chilia in port, varianta pentru procurori !

  13. Daca tabara binomului a ajuns sa joace cartea judecatii lui IIliescu si PRoman inseamna ca devoalarea sistemului penal al Republicii „procurorilor” e in vrie.In mod normal ambele devoalari trebuiau sa aibe parte de anchete penale complete si corecte. Din pacate asistam la un razboi mediatico-penal intre iliesisti si sorosisti, la mijloc suntem noi aia care doar platim…care mai suntem…

  14. La 100 de ani de la Marea Unire din 1918 tot nu suntem lasati sa ne reunim !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.