Parlamentul aşteaptă scrisoare de la Băsescu

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat marţi că se aşteaptă o scrisoare din partea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la momentul depunerii jurământului de către preşedintele ales, Klaus Iohannis, în Parlament, pentru convocarea plenului reunit pe 21 decembrie.

Întrebat despre o discuţie din şedinţa Biroului Permanent al Senatului de luni în care a fost ridicat, din nou, subiectul legat de momentul depunerii jurământului de către preşedintele nou ales, Klaus Iohannis, vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru a comentat:

”Este un subiect care a apărut după părerea mea din neant, el nu ar fi trebuit să existe. Eu cred că Administraţia Prezidenţială ar fi trebuit să facă o propunere, ţinând cont de prevederile Constituţiei, şi cred că din acest punct de vedere în următoarele şedinţe ale Birourilor Permanente reunite, primind propunerea Administraţiei Prezidenţiale, să definitivăm data la care noul preşedinte va veni să depună jurământul, ştiut fiind că din acel moment încetează mandatul vechiului preşedinte. Se discuta în principiu ziua de duminică (21 decembrie, n.r.), cred că e chiar după amiază, o să discutăm în şedinţa Birourilor Permanente, însă firesc ar fi ca Administraţia prezidenţială să aibă o poziţie activă. Nu a avut până acum, noi aşteptăm”, a spus Chelaru.

Acesta a fost întrebat totodată ce se va întâmpla dacă Administraţia Prezidenţială nu va trimite o propunere privind momentul depunerii jurământului de către noul preşedinte ales. ”Dacă nu va transmite acea scrisoare vom stabili noi în Parlament data la care în mod firesc, constituţional, vine preşedintele să depună jurământul”, a menţionat Chelaru.

Secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat săptămâna trecută că Biroul Permanent al Camerei a luat decizia ca președintele ales să depună jurământul pe data de 21 decembrie

„Am stabilit programul de lucru şi am făcut o proiecţie şi privind programul de lucru peste două săptămâni. A rămas clar – pe data de 21 decembrie se va întruni plenul Parlamentului, reunit, pentru depunerea jurământului de către preşedintele României”, a declarat Ciolacu pe 3 decembrie.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat însă duminică seara la Antena 3 că Parlamentul întâmpină dificultăți în legătură cu această dată.

Mandatul lui Traian Băsescu se încheie pe 21 decembrie, la 12 noaptea. Dacă Iohannis depune jurământul în cursul acestei zile, ar însemna ca mandatul lui Băsescu să expire cu câteva ore înainte, însă nu se știe dacă Băsescu va accepta acest lucru. Constituția prevede că „mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului„.

Pe de altă parte, dacă Iohannis nu ar depune jurământul până pe 21 decembrie la ora 24.00 s-ar crea un vid de putere, actualul președinte încheindu-și mandatul la acea oră.

În opinia lui Tăriceanu, soluția ar fi ca Băsescu și Iohannis să se înțeleagă asupra chestiunii, iar președintele Băsescu să renunțe la câteva ore din mandatul său, pentru ca Parlamentul să nu fie nevoit să se întrunească la ora 23.00 noaptea pe 21 decembrie pentru ca Iohannis să depună jurământul. De asemenea, o altă soluție văzută ar fi ca Parlamentul să se întrunească vineri, pe 19 decembrie, însă asta ar însemna scurtarea mandatului lui Traian Băsescu cu două zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.