Particulele lui Dumnezeu: bosonul Higgs nu mai este singur

Cele patru particule suplimentare au fost propuse, într-un studiu, de trei fizicieni de la Fermilab, printre care se află şi românul Bogdan Dobrescu. Acesta a explicat pentru realitatea.net care este importanţa acestui experiment şi ce efecte va avea el.

Un studiu publicat de fizicienii Bogdan Dobrescu, Adam Martin şi Patrick Fox, de la Fermilab, arată că ar putea exista încă patru particule în afară de mult râvnitul boson Higgs (particula lui Dumnezeu cum a fost numită de câţiva ani).

Descoperirea particulei Higgs este principalul scop pentru care a fost construit LHC-ul, dar acum se pare că cercetătorii de la graniţa dintre Elveţia şi Franţa vor avea mai mult de muncă pentru că trebuie să identifice o pleiadă de alte particule, până acum acestea nefiind nici măcar intuite.

În acest moment, teoria general acceptată este cea a Modelului Standard. Acesta întruneşte toate particulele elementare descoperite până acum, dar este considerat incomplet pentru că nu ţine cont de gravitaţie. Bosonul Higgs ar putea explica de ce aceste particule, şi materia în general, au masă. Chiar dacă modelul actual este incomplet, a fost verificat de nenumărate experimente şi până la proba contrarie este singurul valabil.

Aşa cum a explicat cercetătorul ştiinţific, Bogdan Dobrescu, de la Fermilab, pentru realitatea.net experimentul Dzero este un detector (de 5000 tone) care analizează rezultatele ciocnirilor dintre protoni şi anti-protoni la acceleratorul de particule numit Tevatron (vă puteţi imagina acest accelerator ca fiind un fel de microscop uriaş – de 6km lungime – iar Dzero ca fiind „ochiul” care vede semnalul venit de la microscop).

Un experiment care s-a încheiat recent la Dzero a arătat o asimetrie între materie şi antimaterie. Mai precis, fizicienii au descoperit o diferenţă de 1% între mounii şi antimuonii produşi prin descompunerea particulelor cunoscute sub numele de mezoni B (muoni care au un quark bottom). Această diferenţă de 1% ar putea explica de ce materia şi antimateria nu s-au anihilat după Big Bang şi de ce existăm.

„Explicația noastră a acestei asimetrii implica existența a 4 particule noi în afara bosonului Higgs, cu nişte proprietăţi fizice prezise precis. Implicațiile pentru LHC sunt interesante, având in vedere ca aceste particule noi, dacă există, vor putea fi studiate in detaliu la LHC”, a declarat Bogdan Dobrescu. Studiul celor trei cercetători a fost deja publicat în varianta online, pe arxiv.org.Bogdan Dobrescu a mai explicat, însă, că rezultatele de la Dzero nu vor fi acceptate de comunitatea internaţională până când nu vor fi verificate de un alt experiment. Există posibilitatea ca rezultatul respectiv să fie doar o fluctuaţie statistică datorată mecanicii cuantice (Dzero însa a calculat această probabilitate ca fiind mai puțin de 0.5%) sau o eroare de măsurătoare, dar adevărul va fi cunoscut probabil într-un an.

Cercetătorul ştiinţific Bogdan Dobrescu lucrează la Fermilab din anul 2002. Se ocupă de teoria fizicii particulelor şi are rolul de a interpreta, în mod matematic, rezultatele experimentale şi de a propune noi căutări experimentale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.