Peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu West Nile

Peste 4,1% dintre bucureşteni au imunitate pe viaţă la infecţia cu virusul West Nile după epidemia din 1996, potrivit unor studii realizate de specialiştii români şi de la CDC Atlanta, după infecţia de acum 14 ani, a declarat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.

„Cei care au trecut prin epidemia de acum 14 ani au căpătat imunitate pe viaţă. Studiile făcute de specialiştii Institutului «Matei Balş» în 1997, la un an de la epidemie, împreună cu experţi ai CDC Atlanta, arată că 4,1% dintre bucureşteni au imunitate după epidemia din 1996. Boala din acest sezon este sporadică, cele mai afectate categorii de vârstă fiind cele de peste 50 de ani şi cu suferinţe cronice”, a spus profesorul Streinu-Cercel, potrivit Mediafax.

Imunizarea în celelalte zone afectate de epidemia din 1996 a fost de 0,9 la sută, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. „De aceea, în acest moment nu putem vorbi de riscul unei epidemii. Infecţia cu West Nile este în România endemică, şi nu adusă din alte ţări. După infecţia din 1996, România a pus în funcţiune un sistem-santinelă care supraveghează continuu bolile cu simptomatologie specifică infecţiei transmise de ţânţarul Culex. De aceea, putem vorbi de 80 de suspecţi care au fost investigaţi în luna august”, a mai spus secretarul de stat.

Infecţia este transmisă numai de ţânţarul Culex. Aceşti ţânţari se infectează de la păsările migratoare. Boala nu se transmite de la om la om. Mai mult, dacă un ţânţar sănătos înţeapă un om bolnav, insecta nu se va îmbolnăvi, a adăugat Adrian Streinu-Cercel. El a precizat că nu există un vaccin împotriva infecţiei cu West Nile, medicii tratând simptomele bolii. Astfel, dacă boala are aspectul unei viroze, medicii vor acorda tratament specific virozelor. Dacă boala are manifestare neurologică, tratamentul va fi dat în funcţie de aceste suferinţe, a adăugat medicul specialist.

„În acest moment nu există un riscul apariţiei unei epidemii”, a subliniat Streinu-Cercel. În România au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două dintre persoanele infectate au decedat, acestea având vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.