PF Daniel şi bisericile de după blocuri

Dacă regimul Ceauşescu ridica blocuri în jurul bisericilor, pentru a le ascunde de privirile cetăţenilor aflaţi în drum spre cozile la pâine, lapte, carne şi butelii, în timpul regimului democratic se construiesc lăcaşuri de cult pe după blocuri, pentru ca noile generaţii de preoţi să aibă cu ce-şi face vile spaţioase şi cumpăra maşini luxoase. Unde te-aştepţi mai puţin dai peste o biserică zidită la repezeală, în care absolvenţii de Teologie cu relaţii la arhiepiscopie ţin slujbe pentru cetăţenii de la bloc care nu au bani să-şi plătească întreţinerea, dar care îşi vând bibelourile din casă pentru a contribui şi ei câtuşi de puţin la pictura interioară a lăcaşului de cult şi la liniştea interioară a preoţilor.

Bisericile amestecate printre pieţe, parcări şi locuri de joacă pentru copii sunt construite cu fonduri de la primăriile şi de la consiliile judeţene în fruntea cărora se află politicieni care trăiesc cu credinţa că, dacă bagă mâna adânc în banii comunităţii pentru a contribui la ridicarea de biserici, atunci li se iartă toate păcatele. În încercarea de a se pune şi mai bine cu feţele bisericeşti, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene apelează la ajutorul firmelor de construcţii abonate la lucrări făcute cu bani publici, cerându-le să contribuie cu ciment, utilaje şi mână de lucru la construirea lăcaşurilor de cult.

Patriarhia Română se bucură când vede cum numărul bisericilor creşte, dar se întristează din cauză că nu se adună suficienţi bani pentru continuarea lucrărilor de zidire a Catedralei Neamului. De aceea, Prea Fericitul Daniel s-a aşezat la masa de lucru şi a pus câteva rânduri pe o hârtie, după care a făcut copii şi le-a expediat pe adresa preşedinţilor de consilii judeţene, îndemnându-i să contribuie cu fonduri pentru Catedrala Neamului. În textul scrisorii semnate de şeful Bisericii Ortodoxe Române se arată: „Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”.

PF Daniel nu le-a scris conducătorilor Ţării pentru a-i ruga să nu se mai certe între ei şi să se preocupe de îmbunătăţirea condiţiilor trai ale românilor. Şi nici nu le-a scris preoţilor îndemnându-i ca, în prag de sărbători, să ajute cu cât pot familiile nevoiaşe. În schimb, din cale afară de fericitul a găsit de cuviinţă să ceară bani pentru Catedrala Neamului, această Casa a Poporului, varianta creştin-ortodoxă. Şeful BOR poate solicita aceşti bani, dar numai cu condiţia să fie de acord ca administraţiile judeţene să aloce pentru Catedrala Neamului fondurile destinate bisericilor care se ridică pe după blocuri. Pe după blocurile gri în care trăiesc foarte mulţi oameni care nici de sărbători nu vor avea ce pune pe masă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 757 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.