Pierderi de miliarde pentru principalul investitor pe timp de criză

Companiile din industria energiei eoliene au raportat pierderi totale de 4 miliarde de lei, aproape un miliard de euro, în perioada 2014-2015, din cauza legislaţiei care este potrivnică investitorilor, relevă un studiu realizat de firma de consultanţă E&Y. Vorbin despre sectorul care a fost principalul investitor în economia românească în perioada de criză economică, cu un total de 5 miliarde de euro. „Sectorul energiei din surse regenerabile este în blocaj financiar, după cum rezultă şi din datele evidenţiate în studiul realizat de E&Y. Astfel, la nivelul celor doi ani analizaţi, se constată o depreciere extraordinară a activelor, de 4,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condiţiile în care durata de viaţă a unei centrale este de 20 de ani)”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA)/

Comentând această stare de fapt, Claudia Brânduş, preşedinte RWEA, a spus: „Industria eoliană, ca, de altfel, întregul sector al energiei din surse regenerabile, este în suferinţă. Investitorii sunt prinşi ca într-un carusel: au continuat să acumuleze mari pierderi în anul 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de E&Y”.

La această situaţie s-a ajuns ca urmare a deselor modificări legislative și de reglementare, de cele mai multe ori efectuate în lipsa unor studii de impact şi analize pe măsură, afectând, astfel, o industrie care participă în mod semnificativ la îndeplinirea de către România a obiectivelor asumate în domeniul energiei regenerabile. „Având în vedere preţul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum şi cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investiţiei. În cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existând astăzi un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment. De ce să investeşti în energia eoliană: este energie regenerabilă și nepoluantă, ce salvează costuri cu materia primă si cu sănătatea, contribuie masiv la îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru încetinirea procesului de încălzire globală. În plus, este o tehnologie tânără, în proces continuu de perfecţionare, care formează noi categorii profesionale recunoscute la nivel internaţional. În lumina celor semnalate, solicităm imperios Guvernului și Parlamentului o acţiune rapidă și responsabilă, care să salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar și care să reclădească încrederea în mediul investiţional din România, încredere obligatorie pentru atragerea de capital pentru finanţarea sau refinanţarea investiţiilor necesare unei economii sănătoase”, se mai spune în comunicatul RWEA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.