După anunțul Institutului Național de Statistică (INS) în legătură cu evoluția economiei din al doilea trimestru, care arată că aceasta s-a contractat cu 1% față de primul trimestru, premierul Ponta lansează un mesaj pe Facebook în care scrie că țara noastră are una dintre „cele mai solide creșteri din UE”.
“Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră”, notează premierul.
Victor Ponta dă vina pe „regim”, care provoacă „blocaje”, altfel “s-ar putea face mai mult”, spune acesta.
Ponta: Mai avem spaţiu de creştere
„Avem mare nevoie de reducerea CAS, măcar de la 1 octombrie, pentru a nu scădea ritmul creșterii, mai ales ca în regiune sunt și semne proaste. Mai avem spațiu de creștere pentru toamna aceasta și de aceea am mărit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la bănci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit. Fără a mai fi blocați de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, a conchis Ponta.
Datele INS arată altceva
Potrivit INS, produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru.
Creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an.
Datele sunt cu adevarăt surprinzătoare și e dificil de găsit o explicație, câtă vreme datele lunare indicau o creștere economică”, spune Vlad Muscalu, economistul șef al ING, citat de Hotnews.
„De la contracția investițiilor vine scăderea trimestriala. Investițiile s-au contractat cu 10% în trimestrul al doilea față de T2 2013”, explică, de asemenea, Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania, potrivit sursei citate.
Informatia de la INS vine pe fondul mai multor evoluții semnificative în economie: creșterea unor taxe și impozite (acciza suplimetară la carburanți, taxa pe construcțiile speciale), nerealizarea încasărilor prognozate de Guvern, situație sub-mediocră la atragerea fondurilor europene și scăderea investițiilor în economie.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.