Ponta, despre cea de-a treia rectificare bugetară

Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că cea de treia rectificare bugetară din acest an va fi una pozitivă, ca urmare a absorbției mai bune a fondurilor europene, dar și a unei colectări superioare la buget.

„Avem o rectificare pozitivă în sensul în care, după 11 luni, deficitul bugetului este de 0,2% din PIB, nu de 2,2 cât aveam negociat prin Tratatul Fiscal și prin acordurile cu FMI și Comisia Europeană, pentru că avem fonduri europene în plus față de 2013 (în final vor fi 3,4 miliarde de euro), 12 miliarde de lei încasări suplimentare la buget față de anul 2013 și creșterea economică pe care o știți foarte bine, a fost confirmată și azi de INS”, a afirmat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

Ponta a explicat că, prin rectificare, se vor plăti titlurile executorii obținute în instanță de bugetari, dar și arieratele la firmele private.

„Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătorești definitive și irevocabile câștigate de profesori, de funcționari publici, de magistrați. De asemenea, este pentru prima dată când nu vom mai avea arierate la firmele private din România. (..) Alocăm în continuare, așa cum am promis, bani suplimentari pentru apărare și pentru sănătate”, a adăugat premierul.

Ponta a mai spus că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară are acordul Comisiei Europene și al Fondului Monetar Internațional.

„N-am să înțeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri”, a susținut premierul.

În opinia Consiliului Fiscal, decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară încalcă în mod flagrant prevederile legale în vigoare relevante, fiind „dovada unei evidente incapacități administrative de programare și execuție a bugetului, în special a cheltuielilor de investiții”.

Argumentul Guvernului privind „excedentul bugetar înregistrat la 10 luni, ca urmare a creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014” este în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii, consideră Consiliul Fiscal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.