Povestea unei tinere care a dat nas în nas cu moartea

Lorena avea numai 20 de ani atunci când a aflat că are nevoie de o operație pe cord deschis pentru a trăi. Nu i-a trecut prin cap nicio secundă că o astfel de veste ar putea să o primească la o vârstă atât de fragedă. Fire curajoasă, cu toți cei dragi alături de ea, Lorena a trecut printr-o operație grea, dar mai are câteva hopuri de trecut, pentru că, se pare, lupta nu s-a terminat.

„Aveam 20 de ani, când mi s-a întâmplat să urc scările și să nu mai pot respira“, își începe tânăra povestea. „Am mers la medic, gândindu-mă că nu este ceva grav. Medicul mi-a spus că e posibil să fie ceva pe plămâni, așa că m-a trimis să fac analize amănunțite și radiografii. Dar a fost un doctor care m-a ascultat cu stetoscopul și a auzit un murmur. M-am întrebat atunci ce este acela un murmur la inimă.“

„Ce-i ăla murmur la inimă?“

Puțini sunt cei care știu la 20 de ani ce este acela un murmur la inimă și ce implică o astfel de boală. Lorena este unul dintre aceștia. „Mă gândeam la vârsta aceea că tot ce are legătură cu inima este numai un infarct. Mă gândeam tot timpul că ritmul acela în care bătea inima mea este normal. Dar nu era. Mi-a explicat că e foarte posibil că inima mea să aibă o problemă. Apoi mi-au dat cea mai proastă veste a vieții mele: că trebuie să suport o operație pe cord deschis pentru a o repara.“

„Nu am cum să fiu singura din lume“

Operația a avut loc în luna ianuarie a anului 2014, când i s-a înlocuit o valvă aortică. „Mai exact, valva stricată a fost înlocuită cu una făcută din țesutul de la o inimă de porc. Aorta mea era de două ori mai mare decât mărimea normală și ar fi putut plesni oricând. Dacă rămânea așa, muream cu siguranță. Am fost foarte îngrozită.

Nu știam ce presupune întregul proces și mă simțeam foarte singură și izolată. Căutam pe ­Google, să găsesc alți oameni de vârsta mea care au trecut sau treceau prin asta, pentru că aș fi vrut să vorbesc cu ei, indiferent din ce colț de lume erau. Mă gândeam că nu am cum să fiu singurul om de 21 de ani care urmează să aibă o operație pe cord deschis. Dar nu am reușit la vremea aceea să dau de cineva care trecuse printr-o situație asemănătoare cu a mea. După ce am fost operată cu bine, urma să am altă problemă: ditamai cicatricea pe piept. Dar m-am gândit că este doar o cicatrice și că nu mă caracterizează, nu mă face să fiu ceea ce sunt.“

„Este doar parte din viața mea“

Din păcate, anul acesta nu a fost unul prea fericit pentru Lorena. „Mi-am făcut un nou EKG în februarie, iar rezultatele nu au fost foarte bune. Așa că ar trebui să fac o altă operație în viitorul apropiat. Va trebui să mi se pună o valvă mecanică. Aorta mea va avea nevoie să fie schimbată cu un tub de plastic. La asta mă gândesc mereu.“ E adevărat că ori de câte ori te duci la spital poți descoperi diverse schimbări, și nu dintre cele mai bune, și să fie nevoie de operație cât mai repede. „Dar nu las asta să-mi controleze viața. Este doar o parte din viața mea“, își încheie tânăra povestea.

O altfel de intervenție pe cord

Preotul catolic Bolmax Pereira se numără printre puținii oameni din lume care au suportat treji o intervenție chirurgicală pe cord deschis. În acest fel sunt reduse multe dintre riscurile ce pot apărea în timpul unei asemenea operații. Bărbatul a primit o injecție epidurală și nu a simțit nimic de la gât în jos. Însă a fost conștient pe tot parcursul intervenției chirurgicale pe cord deschis și chiar a vorbit cu medicii. Cu toate acestea, a simțit cum chirurgii îi umblă în piept și i-a auzit vorbind despre progresul intervenției, însă doctorii de la Spitalul Fortis din Bangalore, India, s-au asigurat că bărbatul nu vede nimic.

În timp ce aceștia îi înlocuiau o valvă la inimă, părintele a putut să comunice cu anestezistul. La un moment dat, acesta a cerut chiar și o pernă. Avantajul de a opera un pacient fără anestezie generală este că doctorii îi pot monitoriza activitatea cerebrală, reducând riscul unui accident vascular.

Citiți și:

A cântat la saxofon în timpul operației pe creier

De ce trebuie să ne ascultăm ceasul biologic

Ce pot face femeile care au suferit mastectomii

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Doua povesti fara legatura intr-una singura. Mergi la un curs de jurnalism.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.