Pragul la SIF-uri, din nou la Camera Deputaţilor

Astăzi deputaţii sunt chemaţi să decidă soarta pragului de deţinere la SIF-uri. O iniţiativă mult aşteptată de investitorii din piaţa de capital, care este tergiversată de aproape 2 ani.

Votul era prevăzut, iniţial, săptămâna trecută, însă a fost amanat din cauza numărului mare de proiecte aflate pe agenda camerei. Potrivit specialiştilor, proiectul, care vizează ridicarea pragului de deţinere de actiuni la SIF-uri de la 1% la 5% ar putea fi cel mai important moment pentru societăţile de investiţii financiare din ultimii cinci ani. O decizie favorabilă va influenţa puternic evoluţia celor 5 societăţi de investiţii financiare.

Acum doi ani, proiectul iniţial de lege propunea eliminarea pragului de deţinere la Societăţile de Investiţii Financiare. În toamna lui 2009, Comisia juridică a Senatului l-a modificat prin introducerea unui amendament: ridicarea pragului de la 1% la 5%. Şi în această formă, a trecut de Senat. Ajuns în Camera Deputaţilor, legea a trecut prin mai multe comisii, iar acum a ajuns la votul final.

Analiştii şi investitorii afirmă că majorarea pragului la SIF-uri le-ar permite investitorilor să acumuleze pachete mai mari de acţiuni SIF şi să cîştige locuri în consiliile de administraţie pentru a se implica mai activ în administrarea activelor acestora. Experţii se aşteaptă, totodată, ca discountul dintre preţul acţiunilor SIF şi valoarea reală a acţiunilor să scadă la 30% sau chiar 20%. Asta înceamnă că valoarea de piaţă a SIF-urilor ar putea creşte cu 300 până la 500 mil. euro. În 2005, când pragul de deţinere a fost majorat de la 0,1% la 1%, valoarea SIF-urilor a urcat cu 175%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.