Premiere cinematografice la început de septembrie

“The Grandmaster” loveşte vineri, 13!

“Marele maestru” al lui Wong Kar Wai, cu Tony Leung

“The Grandmaster” este un film spectaculos şi profund realist, film de acţiune, biografic, în regia lui Wong Kar Wai, care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, cel care l-a descoperit şi antrenat pe celebrul Bruce Lee, are premiera în România în 13 septembrie.

Rolul principal este jucat de Tony Leung, cunoscut din “In the Mood for Love”, “2046”, “Hero”, “Infernal Affairs”, actorul favorit al regizorului chinez Wong Kar Wai, autorul unor pelicule ca “In the Mood for Love”, “2046”, “My Blueberry Nights”, “Happy Together”.

“The Grandmaster” a fost proiectat anul acesta în deschiderea celei de-a 63-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Regizorului Wong Kar Wai i-au fost necesari şase ani de pregătire şi trei ani de filmare şi post-producţie. Este un film fără precedent despre epoca de aur a artelor marţiale chinezeşti din perioada tumultuoasă a Republicii, imediat după căderea ultimei dinastii imperiale din China.

Actorii principali, Tony Leung, Zhang Ziyi şi Chang Chen, s-au antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping (“Matrix”, “Kill Bill”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”). Tony Leung a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, chiar şi în particular.

Kung fu, un stil de viaţă

Ideea acestui film i-a venit regizorului încă din 1996, când filma, în Argentina, “Happy Together”, distins cu Premiul pentru regie la Cannes, în 1997. În timp ce trecea pe lângă un chioşc de presă, Kar Wai a observat o revistă avându-l pe copertă pe Bruce Lee. Cineastul a fost surprins să descopere că, la 20 de ani de la moartea sa, Bruce Lee rămâne încă o figură emblematică în întreaga lume.

“Când eram mic am văzut filmele lui Bruce Lee”, spune Wong. “Şi le-am iubit. Acesta a fost momentul în care am avut prima oară ideea de a-i dedica un film lui Bruce Lee.”

Wong Kar Wai s-a informat cu tenacitate în domeniul istoriei artelor marţiale chinezeşti, pornind de la povestea lui Bruce Lee. În scurt timp, căutările l-au dus la antrenorul acestuia, Ip Man, mare maestru kung fu din China Continentală. În anii ’50, acesta a ajuns la Hong Kong, alungat de victoria comuniştilor lui Mao Zedong. Pentru a-şi câştiga existenţa, Ip Man şi-a deschis o şcoală de “wing chun” (o ramură a kung fu), unde l-a avut ca elev pe Bruce Lee. Mai multe şcoli de karate s-au deschis în cartierele din Hong Kong în această perioadă, iar concurenţa a devenit acerbă. Iniţial, regizorul a vrut să spună povestea unui maestru şi a unui cartier. Dar, documentându-se asupra acestui subiect, şi-a dat seama că un cartier întruchipează istoria unei întregi epoci. Apoi a înţeles că lumea pe care voia să o evoce în filmul său era cea a artelor marţiale din timpul Republicii (1911-1949) – vârsta de aur a kung fu-ului chinez –, care este plină de rivalităţi, tragedii şi mistere ezoterice.

S-a implicat într-o cercetare asiduă, a colectat fotografii de arhivă, cărţi şi documente diverse, a decupat articole de ziar şi a umplut carnete de notiţe. A plecat într-o călătorie de trei ani, care poate fi descoperită în documentarul “The Road to the Grandmaster”, filmat în China şi lansat pe internet chiar înainte de premiera “The Grandmaster”. Călătoria aceasta l-a purtat prin nouă oraşe din China şi Taiwan, însoţit de maestrul de wushu, Wu Bin, antrenorul lui Jet Li, cel mai mare star de arte marţiale după Bruce Lee.

Tony Leung, maestru de arte marţiale

Wong Kar Wai este fascinat de faptul că mulţi maeştri de Kung Fu din Hong Kong proveneau din nordul Chinei, în special din nord-est, regiunea ocupată de japonezi, unde aceştia au fondat în 1930 statul marionetă Manciuria. Înainte ca numeroasele revolte să-i oblige să plece în exil în Hong Kong, cei mai mulţi dintre aceşti maeştri au fost implicaţi în lupte wushu cu omologii lor din sud.

În timpul călătoriei sale, regizorul a întâlnit mai mulţi mari maeştri în arte marţiale, care i-au vorbit nu numai de filozofia şi arta lor, dar i-au încredinţat multe secrete şi anecdote nepublicate, specifice domeniului. Wong Kar Wai şi-a dat seama că i s-a încredinţat un patrimoniu cultural extrem de preţios, care ar putea cădea în uitare. A decis să aducă un omagiu acestei comori naţionale, referindu-se în special la şcolile de Wing Chun, Ba Gua, Xing Yi şi Ba Ji.

“Unii încearcă să recupereze ceea ce li se cuvine. Alţii vor să afle ce se ascunde în spatele unor evenimente misterioase. Iar alţii aprind focuri sau se folosesc de lanterne pentru a lumina calea de urmat. Kung-fu: între orizontală şi verticală, dezonoare şi glorie. O epocă: între înălţare şi cădere, exil şi reîntoarcere. Calea de urmat a Maestrului: identitate, cunoaştere şi acţiune”. Sunt cuvintele prin care regizorul Wong Kar Wai îşi prezintă filmul.

China, anul 1936. Ip Man (Tony Leung), legendarul maestru de wing chun (unul din multitudinea de stiluri de kung-fu) şi viitorul mentor al lui Bruce Lee, duce o viaţă prosperă în Foshan, China, unde îşi împarte timpul între familia sa şi artele marţiale. Este momentul în care marele maestru Gong Baosen, şeful Comunităţii de Arte Marţiale din China, îşi caută un succesor. Pentru ceremonia de rămas bun, el merge la Foshan, cu fiica sa, Er Gong (Zhang Ziyi), şi ea maestru în arte marţiale, singura care cunoaşte figura mortală “64 de mâini”.

Zhang Ziyi în Marele Maestru

În timpul ceremoniei, Ip Man se confruntă cu marii maeştri din Sud şi o cunoaşte pe Gong Er, pe care o vede drept egalul său. Foarte curând, admiraţia lasă loc dorinţei şi apare o poveste de dragoste imposibilă. La scurt timp, Marele Maestru Gong Baosen este asasinat de unul dintre discipolii săi.

Apoi, între 1937 şi 1945, ocupaţia japoneză aruncă ţara în haos. Divizări şi comploturi se nasc atunci între diferite şcoli de arte marţiale, împingându-l pe Ip Man să ia calea exilului. Ajuns la Hong Kong, îşi deschide o şcoală de kung fu (mai precis stilul wing chung, la care ulterior se va înscrie şi Bruce Lee), pentru a-şi putea câştiga existenţa. Exemplul lui este urmat de mulţi chinezi maeştri în artele marţiale, astfel că luptele de pe continent se mută acum aici. De unde, apoi, se vor răspândi în întreaga lume.

“The Grandmaster/ Marele Maestru” (în original: Yi dai zong shi) este adus în România de “Independenţa Film” şi va avea premiera vineri, 13 septembrie, la Cinema Studio, la ora 20.00.

Patru proiecţii speciale vor avea loc în avanpremieră: pe 4 şi 5 septembrie, la “Noul Cinematograf al Regizorului Român” (NCRR). De asemenea, filmul va rula în avanpremieră şi la Grand Cinema Digiplex miercuri, 11 septembrie, de la ora 19.50, şi joi, 12 septembrie, de la 21.25.

„Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor”

Vânătorii de umbre din Instrumente mortale

Filmul fanatasy pentru tineri aminteşte de “Twilight”, de “Harry Potter”, dar şi de Percy Jackson, este o adaptare după romanul “City of Bones” scris de Cassandra Clare.

O adolescentă obişnuită descoperă o lume misterioasă, dar şi destinul extraordinar care o aşteaptă în „Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor”, un film adus de “MediaPro Distribution”, în premieră pe marile ecrane din ţară, începând cu 6 septembrie.

Misterul, acţiunea şi romantismul sunt perfect completate de o distribuţie de actori tineri şi foarte talentaţi, ca Lily Collins, Jamie Campbell Bower şi Jonathan Rhys Meyers. Filmul redă o poveste grandioasă, care străbate secole şi continente.

Instrumente mortale, oraşul oaselor, un fantasy pentru tineri

„La începutul filmului, Clary Fray este doar o tânără obişnuită din Brooklyn. Însă atunci când mama ei dispare, fata va fi nevoită să înfrunte forţele întunecate. Astfel, devine o eroină a zilelor noastre cu responsabilităţi şi puteri pe care încă nu le înţelege. Toată povestea se bazează pe trăirile şi emoţiile personajelor. Asta se vede atât în felul în care e scrisă cartea, cât şi în regia filmului”, povesteşte Lily Collins, care se declară mare fană a seriei „Instrumente Mortale”.

“Instrumente Mortale: Oraşul Oaselor” o duce în centrul acţiunii pe adolescenta Clary Fray (Lily Collins), care descoperă că este descendenta Vânătorilor de umbre. Clanul mistic al tinerilor războinici pe jumătate îngeri, din care face şi ea parte acum, încearcă să protejeze lumea de demoni. După dispariţia mamei sale (Lena Headey), Clary este cooptată şi antrenată pentru luptă de un grup de astfel de vânători care îi arată o altă faţă a New Yorkului, numită Downworld, un oraş dominat de vârcolaci, demoni, vampiri şi alţi monştri.

“Love Building”


“Love Building” este o tabără dedicată relaţiilor destrămate. 14 cupluri din program au la dispoziţie 7 zile pentru a-şi repara poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control. Într-o cursă continuă către „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”, se ridică o singură întrebare: „Poţi să repari dragostea în 7 zile?”.

Pe scenariul semnat de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină, filmul, turnat timp de 10 zile, într-un decor special amenajat din complexul Laguna Verde, îi reuneşte în rolurile principale pe Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă, prieteni apropiaţi de foarte mulţi ani, care joacă alături de 31 de absolvenţi entuziaşti ai şcolii “Actoriedefilm.ro”.

Pelicula este debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină. Filmul, declara regizoarea, “nu îşi propune să vină cu nimic nou în materie de limbaj cinematografic, nu e un film de autor şi nu reprezintă vreo piatră de hotar în evoluţia mea regizorală. E doar un film simplu, cald, sincer care vorbeşte despre lucruri pe care le-am trăit cu toţii şi pe care o să le tot trăim cât o să existe universul. E genul de film care ar putea să te facă să râzi, să plângi, să ai gol în stomac şi un zâmbet amar pe buze când se termină. Cam ca o relaţie…”.

 

În timpul filmărilor la Love Building

Dragoş Bucur interpretează rolul unui “sexolog golan”. Despre atipicul personaj interpretat, actorul declară: „Silviu Soare e un golan, deşi e de profesie sexolog (sau poate tocmai de aceea). Nu crede în prinţese şi feţi-frumoşi, dar crede în capacitatea oamenilor de a-şi controla viaţa cu ajutorul intelectului. Îi sare ţandăra uşor, e sportiv, îi place să râdă şi să-şi tachineze prietenii, spune ce gândeşte”.

Filmul, distribuit de MediaPro Distribution, este produs de Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol şi va avea premiera pe marile ecrane din România în 13 septembrie 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.