Preţul şi greutatea unui dezastru

Împrumuturile de zeci de miliarde de la FMI, Uniunea Europeană şi de la băncile comerciale încep să-şi spună cuvântul. În loc să genereze creştere economică, acestea măresc proporţiile dezastrului românesc. Ar fi fost culmea ca un electorat păcălit cu atâta dezinvoltură, înşelat în toate aşteptările sale, pauperizat şi trecut undeva la coada preocupărilor politicienilor aflaţi la putere să nu fi înţeles nimic din ce i se întâmplă şi în ce situaţie a ajuns.

Sondajul efectuat de INSOMAR traduce în cifre felul în care a evoluat percepţia populaţiei în aceste luni marcate de criză. Gogonate ziceri şi umflate promisiuni, schimbări de poziţie neaşteptate, viraje mai ceva ca în curbele de la Formula 1, toate acestea l-au ameţit şi l-au contrariat pe alegătorul român. Sondajul INSOMAR ne ajută să le vedem fixate în câteva procente extrem de interesante.

Chiar dacă procesul de înregistrare a răspunsurilor s-a încheiat în urmă cu două săptămâni, rezultatele pe care le publicăm sunt valabile. Pierderile şi câştigurile înregistrate în perioada dintre sondarea propriu-zisă şi publicarea rezultatelor sunt nesemnificative. Nici puterea şi nici opoziţia n-au făcut greşeli şi nici n-au obţinut succese care să genereze schimbări spectaculoase.

Prima concluzie logică, la îndemâna oricui priveşte scăderea încrederii în Traian Băsescu. În 8 luni de la o victorie la mustaţă, Traian Băsescu a scăzut în încrederea populaţiei ca nici un preşedinte al României într-o asemenea perioadă. Dacă Traian Băsescu nu găseşte o soluţie pentru redresarea din punctajul redat şi de acest sondaj, poate să se pregătească de o încheiere timpurie a mandatului.

Cât priveşte încrederea în premier, acesta stă şi mai prost. El singur se află mai jos decât preşedintele. De altfel, Emil Boc nu mai are decât să privească un calendar pentru a-şi face o rezervare pe liniile aeriene Bucureşti – Cluj-Napoca. Dus! Interesantă este poziţia celor doi preşedinţi ai PSD şi PNL. Amândoi tineri, amândoi mai puţin uzaţi, amândoi curtaţi de televiziuni până la exasperare. Şi amândoi egali în percepţia pozitivă. Amândoi stau la fel de bine.

Sau la fel de rău, aş zice eu. Victor Ponta este cu mult sub nivelul PSD, în timp ce Crin Antonescu nu stă nici mai bine, nici mai rău decât partidul pe care-l conduce. După procentele pe care le are Victor Ponta pare mai degrabă o problemă pentru socialişti decât o soluţie câştigătoare.

Nu găsesc nici un rost pentru nişte comentarii privind percepţia măsurilor iniţiate cu atâta dezinvoltură şi inconştienţă de Traian Băsescu. Între ce vorbesc oamenii pe stradă în metrou, prin pieţe sau în instituţii şi ce indică acest sondaj nu este nici o diferenţă.

Surpriza vine de la partide. În primul rând, un procent de 13,7% pentru PDL după luni şi luni de penibil, după chifle antologice şi după afaceri revoltătoare mi se pare extrem de mare. În al doilea rând, creşterea PSD apare ca fiind sub procentele care să îndreptăţească o speranţă într-o victorie cu 51% la viitoarele alegeri.

Dar cel mai surprinzător rezultat al acestui sondaj este procentul de nehotărâţi, de oameni care nu vor vota. Împreună cu cei care nu au răspuns la întrebare, 60% dintre alegători nu au o opţiune pentru un partid. Asta înseamnă că PSD n-a preluat din ce a piedut PDL. Dezamăgiţii de Boc, Băsescu, Videanu, Udrea şi ceilalţi s-au dus la aşteptare, nu la partidele din opoziţie.

Ceea ce înseamnă că scena politică românească are un loc liber de cel puţin 15-20% pentru un nou partid sau o nouă alianţă. Dacă nu chiar mai mult!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.