Proba „crimei” cu pensiile

Felul în care PSD-iștii pun problema dinamitează practic ideea înfăptuirii justiției sociale, de rezolvare a inechităților între pensionari, atrage atenția economistul  Bogdan Glăvan. Economistul a participat la o emisiune B1 împreună cu deputatul PSD Claudiu Manta pentru a discuta chestiunea pensiilor.

Ce-a observat?
„1. Dl. deputat a afirmat în mod repetat că, „deși 17% din pensii scad, 83% din pensii cresc; pentru fiecare pensionar care rămâne cu pensia înghețată, alți patru pensionari vor primi mai mult”.
Acest fel de a pune problema dinamitează practic ideea înfăptuirii justiției sociale, de rezolvare a inechităților între pensionari. Fiindcă dacă ești setat să repari inechitățile, atunci nu te interesează și nu pui accent pe cine pierde și pe cine câștigă, pe câți pierd și câți câștigă, ci pe problema etică.
2. Nu poți repara o inechitate prin alte nedreptăți, este absurd. Nu este vina siderurgistului, a minerului, a petrolistului, a silvicultorului și a altora, că la momentul în care a ieșit la pensie i s-a transmis o decizie, iar acum, după 10 sau 20 de ani se schimbă regula retroactiv. Celor care au ieșit la pensie în baza unui stagiu de cotizare de 20 de ani, echivalat la vremea respectivă cu unul complet de 25 de ani, în baza unor condiții de muncă și a legislației de atunci, nu li s-a spus: Băi fraierilor, oferta are termen de expirare. Adică o să primiți pensia asta deocamdată, dar peste 10 sau peste 20 de ani o să vină un guvern care o să vă ia înapoi ăia 5 ani și o să considere că nu aveți stagiu complet, deci o să vă taie pensia.
Chiar, gândiți-vă că așa ceva ni s-ar putea întâmpla tuturor, celor care acum muncim, urmează să ieșim la pensie și poate – surprize, surprize! – vom afla de la un viitor guvern că ni se recalculează pensia… în jos.
3. Se dovedește încă o dată că inflația este politica malefică de tăiere a salariilor și a pensiilor. Dacă inflația ar fi zero, așa cum a fost prin 2015-2016, sau foarte mică, atunci problema nu ar fi sensibilă, însă într-un climat inflaționist ca cel actual pensiile înghețate sunt, practic tăiate ca putere de cumpărare. Statul practică o politică malefică în nunele asigurării… echităților.
4. Bineînțeles că PSD nu a dorit repararea inechităților, dacă ar fi dorit asta, atunci ar fi implementat „creșterea” pensiilor încă din 2021. Dar el a amânat momentul până în anul electoral 2024. Cu ce scop? Cumpărarea de voturi, evident. Avem așadar motivul și proba „crimei”: i-a interesat să câștige voturi, deci i-a interesat să dea bani majorității pensionarilor, nu să repare inechitățile. Timing-ul și retorica folosite susțin această abordare politico-contabilicească”, a scris Glavan pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

21 de Comentarii

  1. Puteti sa nu mai postati ce spune Glavan? Absolut nimic din ce tot face ca previziuni nu s-a adeverit.

  2. Nu este echitabil si suportabil societal ca un trantor sa munceasca pana la 40 de ani sa iasa la pensie la si sa incaseze pensie pana la 80 de ani,asa cum vrea acest Glavan,care numai economist nu e ,in situatia de parerolog,la care a ajuns
    Traseul parerologilor de la gargara media la lista unui partid,e scurta

  3. Toți pensionarii plângăcioși pe la tv ,sunt cei care au muncit mai puțin de 25 de ani.
    Și se plâng la B1 și Irealitatea tv.
    Mulți nici nu citesc pe foaia de recalculare unde scrie că ramai cu pensia in plata daca la recalculare e mai puțin .Pensia e despre cât și lucrat nu despre cât nu ai lucrat!

  4. Dupa ’90 au intrat pe scena guvernele vandute care trebuiau sa demoleze industria ‘ceausista’. Romania trebuia sa devina o piata de desfacere Vestului. Romanii au fost fortati sa mearga in somaj oferindu-li-se niste plati compensatorii. Putini s-au privatizat, altii nu si-au mai gasit de lucru in meseria lor si s-au recalificat dar multi au optat pentru tot felul de variante de pensionare (inclusivmedicale contra cost la negru).Vina majora a fost a statului devenit mafiot. Acum acelasi stat ii loveste din nou pe acei amarati. Noua lege trebuia sa fie aplicata celor pensionati dupa anul 2000.

  5. pai 17,44% vor avea scazut LA INTRAREA IN PLATA!
    -e predictibila scaderea,nu?

    anual intra in total 170.000 noi penzionari
    din care 30’000 cu mai putin,
    2’500 lunar.

  6. @ Batrinu , ai dreptatecu „ramii cu pensia in platadupa recalculare” . Dar dacaai avut grupa de munca , la care s-a platit contributia , de ce nu se tine cont de ea ? , Exemple : mineri , siderurgisti , pirotehnisti , vopsitori ,rectificare uscata ,sablare , constructii, ind. chimica s.a . Oamenii aia plecau la munca in conditiile respective , ba unii erau frati cu moartea. Nu stiau daca se mai intorc acasa….Si au lucrat 35-40 de ani , exact cit au ” pensionarii” de rit nou ca virsta. Plus pensionarii speciali.Dupa afirmatiile pe forum esti cu psd -treaba dumitale, dar nu asa se repara inechitatile. Si daca mai vine un „gowern” din asta si spune ca se aplica actuala recalculare ????? Aud????

  7. Pe mine mă deranjează psihic acest individ care, nu face altceva in afara de a se agata de nemulțumirile plângăcioșilor care nu îndeplinesc condițiile de pensionare și că au ‘pensia’ minima, de fapt, e un ajutor financiar să aibă bani de buzunar, cât de cât. Individul se vrea agățat intro funcție înalta, simte că asta e parcursul personal, ca toți care urlau pe micile ecrane agatandu-se de nemulțumirile majorității cetățenilor români! N.23.07.1991 în perioada despărțirii ukrainei de URSS și rusica republica, are 33 ani. Nu știu cum naiba toți absolvenții online sau de cursuri scurte in străinătate, cu scuipat la limba, adică, se joacă cu cuvintele, ajung in funcții înalte ale statului român! Acest individ care în jurul vârstei de 24-25 ani, habar nu avea de viața lui dezechilibrata total dar cu șanse financiare mari, a pornit retur spre Romania locului unde se poate orice, locul unde merge și așa chiar daca diplomele au doar stampila și semnătura plătite ca taxa cursuri specialitate. Un neica nimeni dezechilibrat și instabil profita de orice moment și se ințalinează precum Grindeanu și nu mai poți scăpa de el. Mă gândesc cum a scris cineva mai sus, evitați să îl mai publicați pe acest blog, pentru că, favorizarea publicării îl cara direct în funcție înalta in jurul vârstei 38-39 ani și nu va schimba nimic în viața cetățenilor majoritari, toate aceste manevre vor fi strict în favoarea lui, ceea ce nu e normal! Chiar daca karma îl însoțește peste tot, el nu va suferi puternic pentru că, împrăștie prin fapte spre cetatenii din Romania și ei vor avea de suferit exact că până acum.

  8. Incepand cu 2020 toate guwernerele IohaniSS au taiat din pensiile contributive(nemajorarea cu 40% conform legii, neindexarea pensiilor si nici majorarea conform legii in 2021, etc.) in timp ce pensiile speciale(NECONTRIBUTIVE) au crescut chiar si cu 100%(ultim majorare a pensiilor speciale a fost cu 35% in timp ce contributivilor li s-a dat vreo 13% indexare).
    Acum a venit asa zisa „mare recalculare” care este, de fapt, marele jaf asupra pensionarilor contributivi.
    Cred ca asta spune totul despre guwernerele IohaniSS.

  9. Acum intreb si eu daca la pensionarii de rand se poate schimba regula de calcul de ce nu se poate si la pensionarii speciali? sa primeasca si ei dupa contributivitate ca si asa ies la pensie la 45 de ani?

  10. Glavan ca intotdeauna manipuleaza. NU SCADE PENSIA NIMANUI.
    Cresc pensiile celor care au muncit mai mult de 25 de ani. Aia care au muncit 20 de ani nu au de ce primeasca bani in PLUS.

    @gheghea kaghebistul spune:
    22 aug. 2024 la 8:16

    „@ Batrinu , ai dreptatecu „ramii cu pensia in platadupa recalculare” . Dar dacaai avut grupa de munca , la care s-a platit contributia , de ce nu se tine cont de ea ?”
    Pai tocmai ca se tine cont, de acea pensia ii ramane nemodificata care include DEJA sporul de grupa. Nu primeste in PLUS sumele aferente anilor LUCRATI peste cei 25 cat e stagiul de referinta. Si asta ptr ca NU A LUCRAT ACEI ANI in PLUS.
    Ce ar fi ca si specialii sa ceara puncte de fidelitate ptr anii lucrati , deobicei 25 si NIMIC IN PLUS?!
    Stai sa vezi cand specialii inteleg ca prin sumele astea date celor cu 40 de ani de munca scade diferenta intre ei si fraieri…

  11. E normal sa platiti 720.000 de pensii speciale de 1281 lei la care nu s-a contribuit integral ? Si sa le mai dati carduri de 1400 + 500 lei ? Va bateti joc de cei care au contribuit 40 de ani pentru 2.000 -> 3.000 de lei pensie ! Inteleg, 720.000 de voturi baga in Parlament un partid cu pensionarul special Chelaru si cu Barcali.

  12. „Proba „crimei” cu pensiile”

    DA! Cei care si-au pus stampila pe jumulirea pensiilor in trecut, ar trebui acuzati de genocid.
    Niciodata! cand distrugi un sistem, nu o sa mai poti repara/face echitate pt toti.
    Nu ca i-as iubi pe acestia de azi, sunt din sleahta celor de ieri, dar cei vinovati au fost cei care au distrus si bramburit sistemul, micsorand pensiile. Luand de la prosti si dand „specialilor”, carora nu le ia nimic nici acum.
    Nu am fi vazut niciodata ce vedem azi, daca nu-i obliga C Europeana la echitate.
    „Astia” nu au empatie, cum nu au avut nici cei care au jumulit pensiile.
    Aici ma refer nu la angajati, ci la elitele politice.

  13. Daca vrei voturi, atunci tai salarii si impozitezi pensii, metoda Basescu-Boc !

  14. Este inechitabil, discriminare pentru cine a muncit in grupe de munca.

  15. hai bre ca i-au scos boborul un video lui aia care seamana cu vedeta xxx din America,
    care se ocupa de ministerul muncii, un video in care se scuza ca e sarbatoare si ca ministerul
    a facut „toate cele” .. acum nu e clar daca e video de adevaratelea sau smenuit cu AI !

  16. De la ”România” NU dorim nimic.Dorim de la GUVERNANTII României pensii pe CONTRIBUTIVITATE !!! Asta presupune desfiintarea ”pensiilor speciale”,care nu au o ”contributivitate speciala” .„Așa-mi vine câteodata ,dorule…!” Române, de ce-ti vine numai ”câteodata” sau chiar nu-ti vine deloc… ?!Tare mai esti neputincios române si votezi tot cu manelistii,pentr-un blid de linte,pentru 10 lei.

  17. @xyz- nu am facut comparatia celor cu grupele de munca , cu cei cu pensii speciale. Reiterez , pentru cei cu grupa de munca s-au platit contributivitatea si pentru anii in plus. La pensiile speciale nu s-a platit nici o contributivitate.Si cum scoti un judecator sau ofiter la pensie la 45-50 de ani cind ei abia au ajuns sa stapineasca bine meseria ?PS In ce armate ai mai vazut generali de brigada si cu 4 stele la 45-50 de ani ?Or Romania are o pleiada de Alexandu Macedon sau Napoleoni ?

  18. Bătrânule, te-a spalat Ciolacu & Co. pe creier? Poate ai ceva cu domnul Glavan, dar acesta are dreptate. În aceasta lege nu este vorba de „rezolvarea” inechitatilor”. Una este sa recompensezi munca celor care au peste 25 de ani vechime prin punctele de stabilitate și alta este sa le micșorezi pensiile celor care au muncit în condiții foarte grele. Degeaba spun ei ca ” nicio pensie nu va scadea” și ca vor rămâne în plata aceleași pensii, dar nu vor mai beneficia la începutul fiecărui an de nicio mărire ( conform legii), ani de zile pana nu vor ajunge la diferenta dintre pensia diminuata și cea rămasă în plata.
    PS: De când legile sunt retroactive? De când e Ciolacu premier? Pai poate sa dea iar o lege retroactiva și sa-ti ia casa (nu numai bani din pensie), nu-i așa?
    PS1: Nici o lege nu este retroactiva. Puteau sa dea acele puncte de stabilitate dacă voiau echitate, dar ei au fost „echitabili” doar cu unii, cu alții au fost măgari ( ei cu doar 4 ani de parlamentari au pensii speciale) iar cei care au muncit în condiții grele, s-au trezit cu pensia tăiată. Aceasta lege trebuia sa intre în vigoare la 1 septembrie 2024. De atunci condițiile de munca (cică) nu vor mai fi grele.
    E clar ca voi pesedistii ii venerati pe bravii conducători, indiferent de consecințele dezastruoase. Mai te și lauzi ca tu și familia ta ii votați cu doua mâini. Vai…!

  19. Da se dorea o lege cu cap, casele de pemsii cereau pt f.dosar actele de la angajatori si arhive. Si timp de 2 ani erau aduse la zi veniturile pt f.pensionar. Apoi atunci cand posta aducea noua decizie, era trecuta si suma de platit pt arhive de f.pensionar. Nu platesti nu iei decizia. Dar asa pun pensionarii pe drumuri si daca ai avut 4-6 locuri de munca, alergi de vezi stele verzi. Unii f.bolnavi sau singuri numai pot alerga dupa hartii. Respectul statului roman pt pensionari este zero si asa va fi cu acesti guvernanti.

  20. Buna seara, degeaba va duelati in opinii….eu am muncit 33 de ani,5 luni si 27 de zile, am iesit la pensie in 2022 si am primit in plus 11 lei, deci, despre ce vorbim????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.