„Promenada Operei”, spectacol extraordinar în aer liber!

Muzică de calitate, artişti de valoare, un program variat, o seară în aer liber, un eveniment cu intrare liberă, toate atributele unei manifestări pe care cei aflaţi în Bucureşti nu ar trebui să o rateze!

Sâmbătă, 1 septembrie 2012, de la ora 21.00, Opera Naţională Bucureşti invită publicul la cea de-a VI-a ediţie a „Promenadei Operei”, concert extraordinar în aer liber, devenit deja o tradiţie a instituţiei. Evenimentul se va desfăşura pe esplanada ONB.

Muzica de operă este mereu prezentă în viaţa noastră fără să ne dăm seama: fragmente extrem de cunoscute şi îndrăgite cum ar fi „Habanera” din „Carmen” sau „Marşul triumfal” din „Aida” sunt astăzi folosite ca sonerie de mobil, fond sonor pentru reclame sau ca muzică de film. Neavând însă o cultură artistică formată, o parte a publicului nu ştie că ceea ce ascultă este operă şi se fereşte uneori să treacă „pragul”, temându-se nejustificat că ar fi vorba despre un gen plictisitor sau vetust. Dorinţa organizatorilor rămâne aceeaşi: „să cucerească” noi iubitori de muzică de calitate, un lucru care se întâmplă peste tot în lume.

Anul precedent, aproximativ 5.000 de persoane au luat parte la spectacol, iar în prima seară de toamnă a acestui an, publicul se va putea bucura de fragmente celebre din opere precum „Carmen”, de Georges Bizet, „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, „Faust”, de Charles Gounod, „Tosca” şi „Turandot”, de Giacomo Puccini, „Samson şi Dalila”, de Camille Saint-Saëns etc.

Ediţia din acest an îi va aduce în faţa publicului pe unii dintre cei mai talentaţi şi mai apreciaţi artişti lirici ai momentului, angajaţi sau colaboratori ai ONB, precum: Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogoşan, Silvia Sorina Munteanu, Emanuela Pascu, Ionuţ Pascu, Andrada Ioana Roşu, Crina Zancu, dar şi tinere speranţe ale genului liric românesc, printre care tenorul Ionuţ Hotea.

Un invitat special al serii va fi basul Marcel Roşca, solist la “Aalto Oper” din Essen (Germania), unde a cântat roluri importante ca: Filippo din “Don Carlo”, Zaccaria din “Nabucco”, Boris Godunov din opera cu acelaşi titlu, Gremin din “Evgheni Oneghin”, cât şi roluri din mai toate operele lui Richard Wagner. A fost oaspete în marile teatre de operă din Germania – la Berlin, Hamburg, Düsseldorf, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresda – dar şi în afara Germaniei, la Paris, Torino, Viena, Barcelona, Valencia, Buenos Aires, Bruxelles, Amsterdam.

O prezenţă deosebită la ediţia din acest an este corul Operei Naţionale Bucureşti – pregătit de maestrul Stelian Olariu -, care va interpreta fragmente bine-cunoscute precum Marşul triumfal din opera “Aida”, Corul sclavilor din opera “Nabucco” şi Corul soldaţilor din “Faust”.

Orchestra, corul şi soliştii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

În acest an, “Promenada” se va desfăşura şi sub semnul proiectului european “studiOpera”, iniţiat de ONB în colaborare cu “Accademia di Teatro alla Scala” şi Svasta ICG România, proiect în cadrul căruia s-au perfecţionat numeroşi angajaţi ai ONB şi care va avea ca rezultat crearea unui Centru de orientare profesională pentru meserii legate de spectacolul liric şi de balet. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!“. Mare parte dintre soliştii care îşi vor da concursul la Promenada Operei au urmat cursuri de perfecţionare în cadrul acestui proiect, ceea ce îi ajută în atingerea unor perfomanţe artistice deosebite.

Să cântăm cu Tosca, Turandot, Carmen într-o primă seară de toamnă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.