PSD truchează realitatea economică

Ministerul Finanțelor a anunțat că execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde de lei, reprezentând 0,19% din PIB. În plus, a spus că veniturile bugetului general consolidat, care însumează 59,53 miliarde de lei și reprezintă 7,3% din PIB, au fost cu 7,1% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Ce nu comunică oficialii Finanțelor este că, raportate la PIB, veniturile din perioada 1 ianuarie-31 martie 2017 sunt mai mici decât în intervalul similar al anului trecut.

Conform execuției bugetare, publicată pe site-ul Finanțelor, veniturile curente au fost de 7% din PIB în primele trei luni ale lui 2017, față de 7,2%, cât s-a consemnat în ianuarie-martie 2016. De asemenea, veniturile fiscale au scăzut de la 4,7% din PIB la 4,4% din PIB.

Comunicarea Finanțelor se rezumă doar la prezentarea sumelor absolute, nu și a ponderii veniturilor defalcate în PIB. În felul acesta se evită prezentarea unor minusuri. De exemplu, veniturile din impozitele și taxele pe bunuri și servicii (TVA, accize, alte impozite, taxe pe utilizarea bunurilor) s-au diminuat de la 2,9% din PIB la 2,5% din PIB. Veniturile nefiscale au coborât de la 0,6% la 0,5% din PIB. Creșteri s-au consemnat la veniturile din impozitele și taxele pe proprietate, de la 0,3% la 0,4% din PIB, veniturile din contribuții de asigurări, de la 1,9% la 2,1%, și la sumele primite de la UE/ alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020, de la 0% la 0,4% din PIB.

De unde vine creșterea subită a fondurilor europene

Creșterea veniturilor din fonduri europene este una spectaculoasă pentru că, în primele trei luni ale anului, s-au atras fonduri de 2.936,2 milioane de lei, față de 298,2 milioane de lei, adică un salt amețitor de 884,8%. Creșterea diferă însă de ceea ce a prezentat liderul PSD, Liviu Dragnea, în urmă cu câteva zile la Antena 3, de 899,9%. Un alt document de la Finanțe (Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană – Balanța Financiară netă la 28.02.2017) explică de unde vine grosul banilor europeni, și anume de la Fondul European pentru Garantare Agricolă, adică bani pentru fermieri, sume care doar tranzitează bugetul de stat. Conform acestui document, în primele două luni au fost atrase de la UE 940,25 milioane de euro, din care 908,22 milioane de euro au venit de la FEGA. Fostul consilier personal al premierului Dacian Cioloș, Ionel Dancă, a declarat, în urmă cu câteva zile, că subvențiile din agricultură nu sunt venituri reale la bugetul general consolidate. „Ele doar tranzitează buzunarul statului şi pentru prima dată au fost incluse în bugetul statului pentru a face astfel de raportări. Iar dacă se face comparaţia cu plăţile din agricultură în 2016, trebuie spus că, la începutul anului trecut, softul pentru aceste plăți nu era funcţional şi, tocmai datorită eforturilor de anul trecut, era obligatoriu ca sumele pentru fermieri să ajungă la ei la timp în acest an“, a comentat Dancă.

Statul cheltuie mai mult

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 58 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 10,4% față de aceeași perioadă din anul precedent, iar cheltuielile de personal au crescut cu 16,4%, ca urmare a majorărilor salariale acordate angajaților din sănătate și educație din administrația locală și din instituțiile publice de spectacole sau concerte.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 9,7%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie până la 917,5 lei, de majorarea indemnizației acordate adultului cu handicap vizual grav, prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii, de indemnizația pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție șa.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, diminuările înregistrându-se la bugetul de stat (2,6%) și la nivelul administrațiilor locale (2,5%).

Subvențiile sunt în creștere cu 114,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea majoră provenind de la subvențiile pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Pentru investiții au fost alocați 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,2% din PIB, care includ cheltuieli de capital şi programe de dezvoltare finanțate din surse interne și externe.

„În ciuda tonului oficial optimist, veniturile în creştere cu 7% sunt aproape la jumătate faţă de cât ar fi trebuit să crească, conform proiecţiei bugetare de la începutul anului. Asta înseamnă o lipsă în gestiune de circa 3 miliarde de lei. Iar excedentul bugetar de 1,5 miliarde de lei (normal pentru prima parte a anului) cu care se laudă este şi acesta la jumătate faţă de anul trecut. Ca să nu mai vorbim de investiţii care, cu un miliard de lei, şi acestea sunt tot la jumătate ca pondere în PIB (0,1%) faţă de anul trecut. Una peste alta, avem o performanţă bugetară la jumătate faţă de primul trimestru din 2016, dar dublăm tot, la toată lumea“, a mai comentat Dancă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.