Punct totalitarismului

Tot felul de situaţii, rezultate din iresponsabile politici partizane, au adus statul român în imposibilitatea de-a funcţiona firesc, benefic. Omul politic actual este departe de-a fi, înainte de toate, un cetăţean responsabil, un punct de sprijin al comunităţii. Partidele sunt incapabile să gestioneze propriile crize, de parcă acestea nu ar intra în logica vieţii. De crizele exterioare, ale societăţii, se apropie electoral, amplificându-le cât mai mult posibil.

Celebra cândva rotire a cadrelor comuniste pare singura ofertă a zilei. Un imobilism care blochează orice perspectivă. Devenite astfel deloc atractive, partidele sunt animate propagandistic de aceleaşi şi aceleaşi promisiuni neonorate vreodată, într-un joc al pierzaniei. Fruntaşii lor sunt deja subiecte de istorie, chiar dacă au o vârstă încă promiţătoare. Aceşti clasici din fruntea formaţiunilor politice, sau de altă natură, întruchipează eşecul constituirii unui sistem viabil. Îngheţul comunist a inserat în spaţiul public personajele generice, care să ocupe zece funcţii instantaneu, să gireze un întreg domeniu, să cânte la cât mai multe instrumente, să aibă grade militare cât mai mari etc. De la politică la literatură, de la Academie la sport, de la diplomaţie la jurnalistică, întâlnim oameni-creaţii sau autocreaţii ale sistemului. Te poţi întreba, pe bună dreptate, dacă sunt fiinţe umane sau produsul unor laboratoare.

În loc să avem în acest moment o clasă veritabilă de tehnicieni la nivelul ministerelor, administraţiei, total independentă politic, supusă unor maxime exigenţe profesionale şi morale, ne-am ales cu o clientelă politică de la portari la miniştri. Legile nu mai pot fi legi, proiectele nu pot fi duse la capăt nici pe hârtie. În acest context, corupţia face parte din statutul legal de funcţionare. Cine să gândească o lege în proporţia ei statală şi comunitară, cine să aducă liniştea publică prin integritate şi mesaj de perspectivă, când absolut toată societatea românească se află într-o degringoladă apocaliptică.

România devine tot mai plină de diverşi vinovaţi, şi cam atât. Sistemul caută a crea contextul pentru fabricarea altora care să fie aduşi în faţă, legitimându-şi responsabilitatea de carnaval. Cu pachete legislative la kg, rezultat al traducerilor de la UE, cu navetişti care au unic scop primirea diurnei, ajunşi mari oameni politici europeni, cu impostori retribuiţi drept genii, cu un Parlament dat pe mâna câtorva inşi fără nicio statură decât cea de slugi de partid, ţara chiar a ajuns proprietatea personală a unui clan.

Centralismul, cenzura sunt aducătoare de mari profituri şi longevitate politică, economică acestor grupuri care s-au aflat la guvernare. Regionalizarea ar fi distrus acest sistem piramidal. Subiectul este trivializat, amestecat tendenţios cu aberaţiile UDMR-ului. Orice discuţie politică devine scandaloasă dacă nu se axează pe problemele curente. Restul aparţine unei justiţii corecte care să funcţioneze în timp real.

Conflictul face parte cam din toate segmentele statului român intrat în contradicţie cu ordinea de drept. Societatea românească a ajuns în totalitate una conflictuală. Evenimentele generate de evenimentele din 89, prin politica cenuşie, totalitară, care a urmat, şi preşedintele-jucător pun punct unei istorii imposibile. Situaţia este realmente periculoasă pentru climatul social şi aşa expus unor situaţii care cer solidaritate şi moralitate.

Demiterea preşedintelui şi alegerile anticipate reprezintă pasul obligatoriu, necesar pentru toţi românii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.