Recapitularea unui an de şcoală online

Pandemia a lovit în plin societatea și i-a scos la suprafață slăbiciunile. Printre cele mai afectate domenii este școala. În acest an, sistemul de educație a orbecăit în căutarea unor soluții și reguli pe care nu prea le-a găsit, iar specialiștii au ajuns la concluzia că efectele vor fi uriașe.

Anul școlar 2019-2020 s-a încheiat pe fugă și în condiții speciale din cauza pandemiei care a lovit România. Examenele au fost date doar ca să fie bifate și lumea a răsuflat ușurată când a venit vacanța de vară. Virusul, însă, nu s-a dat plecat și, ceea ce se spera a fi un incident, s-a transformat într-o criză de proporții. Ca urmare, anul școlar 2020-2021 a început într-o stare generală de incertitudine. Elevii au fost chemați la școală, alții și-au văzut colegii prin rotație și unii nu au stat decât în fața tabletelor. Asta până la începutul lunii noiembrie când autoritățile au decis că toate cursurile se pot face doar online.

Ulterior, școala online s-a prelungit până la vacanța de iarnă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit că măsura se aplică în toată țara până pe 23 decembrie. Conform programului stabilit de autorități, vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se încheie pe 10 ianuarie. Decizia a fost luată din cauza epidemiei de Covid 19, la solicitarea Ministerului Educației. Măsura privind școala online pentru toți elevii a fost instituită pe 9 noiembrie, prin ordin de ministru. Atunci au fost suspendate pentru o perioadă de 30 de zile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal.

„Activitățile didactice care impun prezența fizică în unitățile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal a preșcolarilor și elevilor se suspendă pentru perioada 09.12.2020-23.12.2020”, scrie în Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5972/2020 privind suspendarea activităților care presupun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar.

Școala se desfășoară online, dar nimeni nu pare pregătit. Profesorii au dificultăți, elevii nu au tablete sau internet, părinții caută soluții ca să se împartă între obligațiile zilnice și noile activități. Nici sistemul nu este pregătit deoarece numeroși copii stau în zone fără internet, iar părinții lor nu au bani ca să le cumpere tablete. Guvernul a promis aproximativ 500.000 de tablete, dar multe dintre acestea nu au ajuns încă la beneficiari. Procedura s-a încurcat în licitații, birocrație și furnizori.

Mai grav, peste lipsurile materiale, copiilor le lipsesc socializarea și speranța că toate aceste lucruri vor deveni curând un vis urât. De fapt, ar putea fi chiar mai rău. Specialiștii susțin că transformările prin care trece sistemul de educație din România și din restul lumii vor afecta creșterea ecomomică. Ei au calculat și au stabilit că prin lipsa elevilor de la școală se produce o pierdere de competențe ceea ce afectează în mod negativ economia globală. Se poate ajunge până la pierderi uriașe de circa două treimi din PIB-ul unei țări, iar calculele sunt făcute doar pentru actuala generație de elevi. În plus, învățământul online amplifică decalajele existente în lume, dar și în România, între mediul urban și cel rural.

Conform datelor oficiale, în România aproximativ 2,8 milioane de elevi sunt înscriși în anul școlar 2020-2021.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Ce trebuia facut ? 1. Invatamantul decretat prioritate zero. 2. Folosirea spatiilor de la restaurante/cafenele/camine culturale/cinematografe,etc drept suport scolar; la restaurante se putea pregati si masa calda, distantierea fizica usor de realizat(mese,toalete,etc). 3.Plata serviciilor oferite de restaurante/cafenele,etc de catre stat (in felul acesta se mai reduceau pierderile salariale ale angajatilor,se reducea taxele/impozitele,etc). 4.Aducerea in sistemul de invatamant a personalului didactic pensionat, a absolventilor de specialitate,etc. 4. Elevii puteau ramane in sistemul after school. 5. Se putea reorganiza si transportul scolar in transport cu prioritate. Pot fi gasite si alte solutii

  2. Epidemia va mai dura piate 5 ani.
    Ce este de facut.
    Mutata scoala vara si vacanta iarna adica scoala de la 1 mai pana la 1 noiembrie in 2 semestre, adica 6 luni cu o vacanta de 2 saptamani intre ele de pe 1 august- 15 august…si iarna vacanta.

  3. @solutia- care pandemie? Nu e nici o pandemie legala declarata, pt ca nu are fond de pandemie! Totul e ilegal indus: zadarnicirea bolor! Care boli? Cancer, diabet, heparita, sida, tuberculoza?! Aaaa astea nu sunt boli de „pandemie” indusa ilegal, doar covidul e! Cat priveste scoala, guvernul ne vrea saraci si prosti, ce atata carte?!

  4. Vara la scoala se poate sta cu ferestrele intredeschise pentru aerisire.
    Orele cu durara de 30 minute si materia redusa la strictul necesar.
    Restu studiu individual acasa.
    Un exemplu… despre Eminescu predai o singura poezie restul de poezii le citesc copii acasa .
    La matematica arati cum se rezolva o problema si variantele le fac copii acasa.

  5. Recapitulare: invatat carte real…ciuciu, boli oculare si formarea ghebului/cocoasa deiarece se aduna ghem in fata telefonului sau tabletei…inceput in forta, in schimb, relatii si legaturi pentru sex si in viitor, profit masiv pe trafic de fetite! Asta inseamna scoala online!

  6. pas cu pas, rrrrrommmmmaniaaaa eduuuuucaaaataaaaa!
    ne-om culcat toti sanatosi, da nu ne mai trezim deloc.

  7. Problema este la neadaptarea profesorilor la vremurile actuale. La prezentul si saltul tehnologic. Trebuie o reforma serioasa in invatamant .Sa nu mai existe profesori ce distrug generatii de copii predand ca in trecut.

  8. Nu exista solutie, pt ca asta se vrea! Esti tu expert ? Sau e doar parerea ta, nu? Parere,aparenta, posibil sa fie..etc. Daca nu stii nimic, nu-ti mai da cu parerea in lucruri ce nu ai pregatire. Romanul bun in asi da cu parerea in toate,ca merge si asa. Cand de fapt, cei ca tine cu pareri sunt analfabeti cu diplome in orice.

  9. @rad de prosti- mai bine ai pune mana pe o carte de gramatica si apoi sa te iei de diplomele altora, care sunt corecte! A comenta aici, inseamna a-ti da cu parerea si nu tine de diplome! Se pare ca nu prea ai diplome si esti lezat de cei care au… Daca nu esti de acord cu ce am scris, demonstreaza ca nu e asa! Dar pt ca nu poti demonstra altfel, jignesti omul ca sa nu se vada nestiinta si neputinta ta! Imi e mila de tine ca nu stii altceva decat sa razi de prosti impreuna cu prostii!

  10. @ rad de prosti- orb sa fii sa nu vezi ca „pandemia” nu e de fapt pandemie, pt ca nu se incadreaza la numar, degeaba se sforteaza toti, nu iese pandemie! De aia nu a fost declarata legal pandemia! Toate masurile de protectie nu protejeaza nimic si in plus sunt ilegale, nu au baza legala! Scolile le-au inchis pt ca guvernul ne vrea saraci si prosti! Trebuie sa ai diplome ca sa vezi manipularea crasa cu covidul?! Tre sa ai studii ca sa vezi ca vaccinul nu da imunitate, pt ca de fapt nu e vaccin ci un medicament pe baza de ARN uman din celule stem! La fel ca si mastile, scrie ca nu protejeaza de virusi, dar suntem obligati sa le purtam! Vaccinul, cica nu e deocamdata obligatoriu, dar se face atata publicitate la el ca si cum ar fi izbavitorul la toate neajunsutile noastre dar nu da imunitate la covid! Un vaccin adevarat ar trebui sa dea imunitate! Vreti sa va injectati ARN uman din celule stem, ca sa va modifice celulele voastre?! Guvernul ne vrea saraci si prosti! De aia a inchis scolile si nu gasesc solutia sa le deschida!

  11. Costy te dai inteligent.
    In procesul de invatamant trebuie sa fie si bucla de feedback. Ceea ce prin invatamantul online nu exista.
    Adica sa luom clasa 1.
    Daca ar fi invatatorul langa copil ar observa pozitia mainii a cotului cum trage betzisoarele cum apasa pe creion sau stilou. In online nu se piate observa copil cu copil.
    Deci CALITATE SCAZUTA A PROCESULUI DE INVATARE. este casicum ai preda cursuri de innot online dara ca profesorul sa fie langa elev si sa-l scoata la suprafata pe cel care se duce la fund.

  12. @ costy ..CALITATE SCAZUTA Nu ai idee cat de adaptiva este specia umana. Ai auzit de indianul care nu a fost o zi la scoala dar gasind o carte de matematica a invatat singur si a ajuns celebru? Sau de unii care invata doar din imagini artele martiale. Referitor la cei de clasa intai..pai, parintii lor ce fac? Nu-i ajuta primind indicatii online de la invatatori. Pana la urma trebuie sa ne adaptam, sa improvizam si sa punem toti umarul . Parintele in primul rand. Nu se zice ca primii 7 ani de acasa spun totul? Noi doar ne plangem si atat. Nu ne dam o sansa sa ne descoperim, sa ne redescoperim. Asa ne place noua, sa ne lamentam si sa dam vina pe oricine .E mai usor decat sa gasim in noi solutii. Nu-i asa ?Stiu ca e zicala aia romaneasca ” dar nu e treaba mea” .E ceea ce ne-a blocat mereu avantul inainte.

  13. @zmeul-degeaba gasim noi solutii daca nu le putem aplica din cauza celor care au inchis scolile! Asa ca vina nu e in gasirea unei solutii ci a celor ce ne vor saraci si prosti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.