Recomandări de weekend

Livada de vişini

Nu pierdeţi “Livada de vişini”, în regia lui Felix Alexa. Un spectacol de o modernitate surprinzătoare, proiectat într-o livadă insolită, neconvenţională şi construit ca un dialog al contrariilor, în care se împletesc comedia şi drama, ritmurile sufleteşti. “Livada de vişini” sfidează Timpul. La 150 de ani de la naşterea autorului, piesa îşi păstrează, nealterate, actualitatea şi forţa. Distribuţia include nume mari, începând cu Maia Morgenstern, în rolul Ranevskaia, una dintre cele mai importante partituri ale teatrului cehovian, şi continuând cu Ana Ciontea, în rolul Charlottei Ivanovna, Marius Manole în Lopahin, Şerban Ionescu, în cel al lui Leonid Andreevici, Irina Movilă, interpretând-o pe Varia, şi tânăra Ioana Anastasia Anton, recompensată de UNITER cu Premiul pentru debut, în rolul Aniei.

Să nu uităm de inegalabilul Mircea Albulescu, în rolul lui Firs, de Marius Rizea, Ileana Olteanu, Mihai Calotă, Răzvan Oprea. “Livada de vişini”, simbol al unei lumi în schimbare, ieri, ca şi azi, este o piesă despre o epocă aflată la crepuscul, căreia o alta îi va lua locul. Excelentă traducerea Maşei Dinescu. Muzica: Alexander Bălănescu. Scenografie: Diana Ruxandra Ion. Vineri 14 mai, în Sala Amfiteatru a Teatrului Naţional.

S-a sfârşit cum a-nceput

O comedie bufă, într-o Irlandă de odinioară, de Sean O’Casey, o farsă spumoasă ce patinează între absurd şi sublim. Un spectacol ce poate vorbi curioşilor analitici despre destin, viaţă şi moarte şi raportul lor metafizic cu fiinţa umană, sau despre dogme, dictatură şi bestialitate şi consecinţele lor dezastruoase în plan social şi, respectiv, familial sau despre relaţia ontologică spaţiu-timp-loc sau despre mutaţii pământene programate sau accidentale, ce pot ului Firea şi enerva Natura. Regia aparţine lui Horaţiu Mălăele.

Decoruri: Ştefan Caragiu, costume, Liliana Cenean. Muzică: Nicu Alifantis Din distribuţie: Mihai Constantin, Daniel Badale, Victoria Dicu. Premiera are loc în 15 şi 16 mai, la Sala Mare a TNB.

Egoistul

Un excepţional spectacol în regia lui Radu Beligan, cu acelaşi genial actor în rolul titular, pe care vă recomandăm să nu-l rataţi. Prin teatru el caută mântuirea, cu demnitate şi nobleţe, cu ironie şi umor, cu o nedezminţită inteligenţă scenică. Spaţiul lui de zbor este nelimitat. O piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane.

Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită. “Egoistul”, un spectacol în care Jean Anouilh se pare că şi-a ascuns biografia sub chipul maestrului Radu Beligan. Îl secundează Marin Moraru, Mihai Fotino, Carmen Stănescu, Lamia Beligan, Medeea Marinescu, Sanda Toma, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu, Silviu Biriş. Sâmbătă, la Sala Amfiteatru a TNB.

Sonată pentru saxofon şi Eva

Un cuplu modern de îndrăgostiţi e pe cale de a fi dezbinat de către un intrigant, intrigantul… fiind una şi aceeaşi persoană cu îndrăgostitul.
O poveste de dragoste din zilele noastre, de un erotism când senzual, când cerebral, un spectacol în care amintirile, fantasmele şi realul se împletesc. Piesa lui Eugen Şerbănescu are replici inteligente, tălăzuiri de stări ca într-o înaintare de valuri, forţă şi spumă, flux şi reflux. Cei doi iubiţi, Eva şi Alex, se biciuie unul pe altul, transformând tandreţea în trădare, iubirea în ură, emoţia în răceală premeditată, căinţa în cinism. În distribuţie: Marius Bodochi şi Teodora Mareş. Vineri, la Sala Atelier a TNB.

Legenda Marelui Inchizitor

Spectacolul, după Feodor Dostoievski, lansează o întrebare spinoasă: vrei să fii liber sau dominat de autoritatea puterii care îţi zvârle doar o pâine în locul libertăţii spiritului, pe care o poţi folosi tu, şi nu doar cei care îţi dictează viaţa prin dogme şi doctrine servind doar intereselor lor?!

Patru atuuri pentru un regal teatral: un scriitor celebru, Feodor Dostoievski, un regizor prestigios – Radu Penciulescu, un scenograf renumit, Dragoş Buhagiar, şi inegalabilul actor Victor Rebengiuc. Prin forţa talentului a convins că nici o inchiziţie nu poate uzurpa Divinitatea. Sâmbătă, la Sala Atelier a TNB.

Cu uşile închise

Jean Paul Sartre descrie cu strălucire „infernul său” ori al nostru? Un spectacol scurt ca viaţa, dens ca viaţa, surprinzător ca viaţa, frumos ca viaţa. Trei poveşti de dragoste. Trei destine. O singură întrebare: infernul sunt ceilalţi? Un spectacol despre noi, despre viaţa noastră, despre visele şi neîmplinirile noastre, despre trădări şi fericire. „Infernul sunt ceilalţi”. Regia, Mircea Anca, iar din distribuţie fac parte Constantin Dinulescu, Carmen Ionescu, Iuliana Moise. Sâmbătă la Sala 99 a TNB.

Tectonica sentimentelor

Piesa lui Eric-Emmanuel Schmitt dezvăluie un joc al orgoliilor. Povestea pătrunde în viaţa intimă a Parisului zilelor noastre, cel sofisticat, al băuturilor fine şi al hainelor scumpe, dar şi cel al străzii, al luptei dure pentru supravieţuire. Celebrul dramaturg şi scriitor francez imaginează două personaje provenind chiar din România, ţara atâtor prejudecăţi, unde promisiunea e întotdeauna în altă parte.

Regizorul Nicolae Scarlat ne arată că între alb şi negru e loc şi pentru roşu şi că a iubi nu este deloc uşor. Decorul Ştefaniei Cenean, simplu şi elegant, cu o cromatică foarte sugestivă, alb, negru şi roşu, creează atmosfera ideală pentru evoluţia actorilor Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Tamara Creţulescu, Carmen Ionescu. Duminică, la Sala Atelier a TNB.

Judecata poveştilor

Magicianul poveştilor Marian Râlea îi invită pe copii la teatru. O scrisoare primită din lumea poveştilor ne avertizează că personajele nu mai vor să fie ce sunt. Ea este semnată de foarte multe personaje. Spre exemplu, în scrisoare există dorinţa lupului de a nu mai fi un personaj rău.

Citind aceasta, şi multe altele, magicianul a analizat „necazul” fiecăruia în parte şi s-a gândit că … pe bună dreptate, nici căpriţa nu este atât de bună pe cât pare; poate că Cenuşăreasa şi-a pierdut intenţionat pantofiorul şi se prea poate ca Zâna să fi greşit când l-a transformat pe Pinocchio din păpuşă în om, căci dacă avea nasul din lemn nu mai era răcit niciodată. Duminică, la ora 11.00 la Sala 99 a TNB.

Lear

Un spectacol inteligent, un experiment provocator, distins cu nenumărate premii, în regia lui Andrei Şerban, jucat numai de femei. Din distribuţie, Mariana Mihuţ, strălucitoare ca întotdeauna, în rolul Regelui Lear, duce personajul dincolo de vârstă şi sex, Valeria Seciu şi Dana Dogaru (Gloucester), Virginia Mirea şi Ada Navrot (Kent), încântătoare Dorina Chiriac în rolul Bufonului, alături de un impresionant număr de personaje feminine. Regizorul reuşeşte, printr-o decizie aparent hazardată, să dubleze meditaţia asupra conflictului dintre generaţii, a ratatei relaţii comunicaţionale între părinţi, cu o reflecţie asupra identităţii şi a relaţiilor de gen.

Vorbind despre opţiunea sa pentru o distribuţie în întregime feminină, Andrei Şerban trimite la teatrul elizabetan, în care toate rolurile erau interpretate de bărbaţi, considerînd că ceea ce joacă aceste actriţe sunt condiţii psihologice şi situaţii dramatice, nu genuri.. Decorul inedit de şocant semnat de Dragoş Buhagiar extinde spaţiul scenei de la Grădina Icoanei, publicul fiind aşezat pe laturile ei. Costumele sunt realizate de Lia Manţoc. Vineri, sâmbătă şi duminică, la Sala Icoanei a Teatrului Bulandra.

Tatăl

O piesă incitantă, de August Strindberg, care vorbeşte despre lupta dintre bărbat şi femeie, iubirea ca război fatal al sexelor… unde numai cei puternici rămân în viaţă. Conflict psihologic puternic, personaje bine conturate, mister, superstiţii şi o distribuţie convingătoare… Toate purtând marca regizoarei Cătălina Buzoianu. Şi de această dată, Virgil Ogăşanu se detaşează prin personalitatea sa puternică, construindu-şi rolul în nota ambivalenţei sentimentului tragic, deopotrivă marcat de dragostea neîmpărtăşită şi neîmblânzită.

Replicile au străluciri de ghilotină, iar personajele, interpretate de Valeria Ogăşanu, Radu Amzulescu, Anamaria Marinca, Petre Lupu, Doru Ana, sunt aproape translucide ca dansatorii îngheţaţi dintr-o cutie de muzică. Nu putem să nu subliniem aportul muzical al lui Mircea Florian, cât şi mişcarea scenică a Mădălinei Andrei. Sâmbătă, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra.

Copilul de aur 

Teatrul Odeon vă invită astăzi, la ora 19.00, la spectacolul-lectură “Copilul de aur”, de David Henry Hwang, dramaturg multipremiat, recunoscut pe plan mondial ca autorul piesei “M. Butterfly”. Spectacolul este regizat de Bogdan Drăgoi. Din distribuţie fac parte Marian Ghenea, Antoaneta Zaharia, Paula Niculiţă, Crina Mureşan, Jeanine Stavarache, Mircea Constantinescu. Spectacolul-lectură va fi urmat de discuţii cu publicul în prezenţa autorului şi a realizatorilor.

Ionesco – Cinci piese scurte 

Cinci piese scurte ca nişte bijuterii, dar cu o singură temă: râsu’-plânsu’ de fiecare zi. Un spectacol de excepţie, în regia lui Alexandru Dabija, care filtrează printr-un comic bine reliefat construcţia universală la nivel uman, reanalizând cu har teatrul absurd al lui Eugène Ionesco. Din distribuţie, Dorina Lazăr, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu… Muzica, Ada Milea. Sâmbătă, la Teatrul Odeon.

Depeche / Dance 

Răzvan Mazilu îşi pune încă o dată amprenta asupra unui spectacol de teatru-dans, realizat de Massimo Gerardi, în care se îmbină armonios impactul emoţional produs de muzica trupei “Depeche Mode” cu vizualizarea ei teatrală în originale videoclipuri trăite în direct, pe scenă, sub ochii spectatorilor, de autentici artişti ai expresiei corporale, slujitori ai dansului modern care este cel mai apropiat ca menire de statutul teatrului dominat de cuvânt. Duminică, la Teatrul Odeon.

Doctori, femei şi alte întâmplări

Un spectacol după Georges Feydeau, în regia lui Emanuel Pârvu, care adaptează cu brio limbajul spectacolului la începutul acestui mileniu. O comedie bulevardieră, cu Anca Sigartău, Adrian Titieni, Mihai Bendeac, Adina Popescu ş.a. Vineri şi sâmbătă, la Teatrul Metropolis.

Floarea de cactus 

O comedie spumoasă ca o cupă de şampanie franţuzească, despre iubire, după Barillet şi Gredy, în regia lui Alice Barb, cu Adela Mărculescu şi Damian Crâşmaru. Duminică, la Teatrul Metropolis. 

Opera de Trei Parale 

O mână de talentaţi oameni de teatru realizează acest spectacol după cunoscutul text brechtian, pe muzica lui Kurt Weill. Regia aparţine Dianei Lupescu, care manipulează semnele şi se joacă discret cu emoţiile spectatorului, intră cu precizie în universul acestei lumi şi transformă plânsul în râs, iar râsului îi dă gravitatea lacrimii. Decorul este semnat de Helmuth Stürmer, costumele sunt realizate de Lia Manţoc, iar coordonarea muzicală a fost realizată de Vasile Şirli. În coregrafia lui Florin Fieroiu evoluează Ada Navrot, Andreea Măcelaru Şofron, Laura Vasiliu, Cerasela Iosifescu, Alexandru Jitea. Sâmbătă, la Teatrul Nottara.

Festco se deschide sâmbătă, La Teatrul de Comedie, cu o montare jucată în şapte spaţii din clădirea teatrului, “Identităţi-şapte piese scurte” de Dumitru Solomon, spectacol cu o geometrie variabilă, o montare a Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, în regia lui Victor Ioan frunză. Celelalte spectacole din acest weekend sunt “Lecţia” lui Eugen Ionescu, de la Teatrul “Fany Tardini”, din Galaţi, în regia lui Toni Geirun (duminică). În aceeaşi seară, la ora 19.30, veţi putea viziona “Circul Matteo” de Adrian Lustig, un spectacol al Departamentului Teatral din cadrul Universităţii din Craiova.

Hansel şi Gretel

Operă în două acte pentru copii, de Engelbert Humperdinck, după basmul “Fraţilor Grimm”, duminică, la ora 11.00, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, în regia Andei Tăbăcaru-Hogea. Coregrafia este semnată de Simona Şomăcescu, iar scenografia îi aparţine Adrianei Urmuzescu.

Ravel, Debussy şi Verdi

Vineri, la ora 19.00, solistul Ioan Ivan Roncea, alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii “George Enescu”, la pupitru Mark Laycock, într-un program cuprinzând “Rapsodia spaniolă şi “Introducere” şi “Allegro pentru harpă” de Ravel, “Dansuri pentru harpă şi orchestră” de Debussy, “Patru piese sacre” de Verdi.

Concert extraordinar

Duminică, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, un concert organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Poloniei. Solişti: Nicolae Licareţ (orgă), soprana Elena Stancu şi mezzosoprana Oana Andra. În program: “Tatăl nostru” de Felicia Donceanu, “Adaggio pentru orgă şi orchestră de coarde”, de Tomaso Albinoni, “Trei piese în stil vechi pentru orgă şi orchestră de coarde, op. 13”, de Henryk Gorecki, şi “Stabat Mater” de Giovanni Battista Pergolesi. Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Filarmonicii “George Enescu”. Dirijorul corului, Iosif Ion Prunner.

Seară de muzică rusă

Într-un concert dirijat de Jin Wang, având-o ca solistă pe violonista Irina Mureşanu, puteţi audia “O noapte pe muntele pleşuv” de Musorgski, “Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 35” de Ceaikovski, Simfonia nr. 4 “Poemul extazului”, op. 54 de Scriabin şi “Dansurile polovţiene” din opera “Cneazul Igor” de Borodin. Vineri, la Sala Radio.

AC/DC acoperă Piaţa Constituţiei

Trupa australiană a imprimat un stil muzical imposibil de copiat. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului, concertul AC/DC, cea mai iubită formaţie rock din toate timpurile, la care sunt aşteptaţi peste 60.000 de spectatori, este programat duminică, 16 mai, în Piaţa Constituţiei, prezentat de East European Concert şi Marcel Avram. De la ora 18.00, iubitorii genului vor putea asculta formaţia americană Down, avându-l ca lider pe Phil Anselmo, cel care posedă cea mai puternică voce heavy metal din lume.

Concertul va începe cu invariabilul “Rock’NRoll Train”. După recitalul americanilor vor urca pe scenă cei de la Iris, cavalerii rockului românesc. AC/DC a vândut până în prezent peste 22 de milioane de exemplare de albume în lumea întreagă. “Black in Black” a fost recompensat cu două discuri de diamant. Iar după opt ani de pauză au scos albumul “Black Ice”.

WestSide Story în premieră

O poveste despre generaţia Internet reprezintă debutul lui Dan Chişu în zona regizorală, care sparge tiparele autohtone în ceea ce priveşte scenariul. În opinia sa, avem de-a face cu un film “comercial”, care concretizează o idee mai veche despre generaţia 18 ani, pornind de la întrebarea “Internetul este Înger sau Demon?”. Protagonistele sunt două adolescente, Laura şi Mira, care petrec o noapte într-un club şi se lasă pradă ispitei de a fuma un joint, prima ţigară de marijuana. Intriga apare când Laura o ucide pe prietena ei.

Dimineaţa, când află de moartea Mirei, adolescenta preferă să aleagă calea Internetului în schimbul celei religioase. Pentru că vrea să afle adevărul, începe să caute postările Mirei de pe site-urile de socializare. Luând drumul YouTube-ului începe aventura vieţii ei… Din distribuţie, Crina Semciuc, Diana Guşcă, Florin Piersic Jr., Dragoş Bucur, Oreste Scarlat Teodorescu, Lia Bugnar ş.a.

Iron Man 2

Robert Downey Jr. revine în rolul Tony Stark, alias Iron Man, pe care guvernul american încearcă, de data aceasta, să-l convingă să predea arma sa revoluţionară, pentru a o putea folosi în scopuri militare. Acesta caută să se relanseze la expoziţia mondială Stark, organizată de tatăl său, care prezintă o serie de inovaţii tehnologice. Alături de el apare şi un personaj misterios din trecutul familiei Stark, Ivan Vanko, interpretat de Mickey Rourke, care vrea să-l distrugă pe Tony. Pelicula este semnată de John Favreau, iar din distribuţie mai fac parte splendidele actriţe Gwyneth Paltrow şi Scarlett Johansson.

Supereroul miliardar din „Iron Man 2” s-a plasat în fruntea box office-ului american, cu încasări de aproape 130 de milioane dolari în primul weekend de la lansare.

Scrisoare de adio

Evan Merck are o meserie mai puţin obişnuită. Fiind un scriitor talentat, compune bilete de adio ale sinucigaşilor care nu doresc să părăsească această lume fără să lase în urmă un mesaj bine scris. La înmormântarea unuia dintre clienţi, Evan (Wes Bentley) o cunoaşte pe Charlotte, sora decedatului, în interpretarea Winonei Ryder, cu care începe o poveste de dragoste… Regia îi aparţine lui Geoff Haley.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.