Rezidenţiatul se poate susţine pe 8 decembrie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Potrivit legii votată de deputați, organizarea examenului de rezidențiat este posibilă pe 8 decembrie.

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi „pentru”, proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidențiat este cel puțin egal cu numărul de absolvenți de Medicină și Farmacie. Prin adoptarea proiectului,organizarea examenului de rezidențiat este posibilă pe 8 decembrie.

În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare anunțată inițial, numărul de locuri de rezidențiat se suplimentează.

În textul depus inițial la Senat, reieșea că orice medic specialist care efectua un stagiu de practică de 6 luni în cabinetele de medicină de familie, puteau deveni specialist fără să susțină examenul de rezidentiat. Specializarea medicină de familie se obține după efectuarea a patru ani de practică, dintre care cel puțin doi în cabinetul medicului de familie.

În legea în vigoare, cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, cercetării și inovării.

Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede că „Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale. Pentru anul 2019, concursul național pentru admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătății”

Astfel, potrivit unui amendament al comisiei, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

Legea permite astfel organizarea examenului de rezidențiat pe data de 8 decembrie.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparține mai multor senatori și deputați, PSD, PNL, PMP, și UDMR și a fost adoptată în unanimitate.

În mod normal, examenul de rezidențiat trebuia să se desfășoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Inainte ca nu-i greu! In noiembrie 2017 au fost scoase la concurs vreo 3900 de locuri+posturi si au concurat vreo 6000 de absolventi. Acum, prost sa fii noroc sa ai. Toti care au tarat targa pe uscat prin facultatea U.M.F. urmeaza sa ajunga mari specialisti in vanzare de medicamente sau ziaristi. Huuo stat mafiot roman! Toti politicienii nu se opereza in Romania ci la Viena! „Na, stat mafiot, eu stiu ce spun…! Huuo leprelor!

  2. Bai bulichi,cum de cele doua camere functioneaza,tu semnand legi care sa fie puse in practica si cand e vorba de comisar…nu au voie sau nu au dreptul! Bai panarama urlatoare,mai ai de prostit cetatenii cu botala ta de la inaltimea unui plop uscat care crapa la prima adiere de vant mai apriga?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.