România ia iniţiativa în lupta împotriva embargoului impus de Rusia Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a cerut, în cadrul unei întrevederi cu omologul său rus, Serghei Lavrov, ca Rusia să respecte dreptul Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană şi să nu recurgă la presiuni economice. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Pașaport diplomatic”, de la postul de televiziune Digi 24.

„Ideea ar fi ca pe de o parte, şi asta a fost poziţia constantă a României, pe care am exprimat-o dealtfel şi la Moscova în cursul discuţiilor cu ministrul de externe Serghei Lavrov, necesitatea respectării deciziei suverane pe care fiecare stat în parte, fiecare guvern, fiecare popor o adoptă. Această decizie suverană în cazul unor state precum Republica Moldova sau alte state din parteneriatul estic de a avea acordul de asociere, de a se apropia de UE, de a se integra economic, fără să însemne tăierea relaţiilor politice, economice cu alţi parteneri, e un lucru care trebuie respectat de toţi actorii internaţionali”, a declarat Titus Corlățean.

Totodată, Corlăţean a solicitat Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de sprijin financiar prin care să compenseze pierderile suferite de Republica Moldova, în urma embargoului impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti şi că România aşteaptă un răspuns din partea guvernului Republicii Moldova, pentru a ajuta statul vecin prin creşterea cotelor de import pentru produsele supuse embargoului.

Comisarul european Štefan Füle dă asigurări că se lucrează asupra unor decizii legale privind creşterea cotelor de vin moldovenesc exportate în Uniunea Europeană.

Titus Corlăţean a mai declarat, citat de Agerpres, că şi România ar putea ajuta Moldova şi anume, prin majorarea importului de produse din Moldova, interzise de Rusia. Deocamdată, partea română aşteaptă un răspuns din partea Guvernului de la Chişinău. Titus Corlăţean mai spune că şi ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, este în căutare de soluţii pentru producătorii agricoli din Moldova. El a îndemnat companiile din România şi populaţia să facă un gest de solidaritate şi să cumpere produse moldoveneşti.

În acelaşi timp, Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule a declarat pentru serviciul armean al Europei Libere, că la Bruxelles se lucrează asupra unor decizii legale privind creşterea cotelor de vin moldovenesc exportate în Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.